Novosti

Glavni imam na komemoraciji fra Serafinu na Trsatu

27.01.2017

PRIJETELJI I SARADNICI OPROSTILI SE OD FRA SERAFINA SABOLA

U Auli Ivana Pavla II. Franjevačkog samostana na Trsatu održana je komemoracija za pokojnog fra Serafina Sabola, dugogodišnjeg gvardijana na Trsatu. Tom su se prilikom od njega oprostili brojni njegovi prijatelji i suradnici, prisjećajući se ne samo njegove bogate duhovne ostavštine nego i dirljivih osobnih anegdota. Fra Serafin Sabol rođen je 30. kolovoza 1946. godine u Ivanovcu kod Čakovca, a preminuo je u subotu, 21. siječnja, u 71. godini nakon duge i teške bolesti. Primorje je smatrao svojim domom, a zbog svojega je vedrog duha i silne pozitivne energije bio izuzetno omiljen i poštovan. Ostavio je neizbrisiv trag na Trsatu, ali isto tako u cijeloj Rijeci, u svojoj franjevačkoj provinciji. Bio je čovjek koji je gradio mostove među ljudima i kojemu nikada ništa nije bilo teško. 

Gradonačelnik Vojko Obersnel oprostio se sa svojim dugogodišnjim prijateljemKlasičnu franjevačku gimnaziju završio je u Zagrebu, a diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1973. godine. U franjevački red stupio je 25. kolovoza 1963. godine, a za svećenika je zaređen 25. lipnja 1972. godine. Službovao je u Virovitici, Požegi, Zagrebu te zadnjih 25 godina u Rijeci u Trsatskom samostanu Majke Božje. Osim svojih redovnih svećeničkih i pastoralnih obaveza, ostvario je mnoge velike projekte, poput izgradnja Aule pape Ivana Pavla Drugoga na Trsatu, uređenje prostora za riznicu Franjevačkog samostana. Bio je jedan od glavnih organizatora posjeta pape Ivana Pavla Drugoga Hrvatskoj i Rijeci 2003. godine. Osobito odan ovome papi, fra Serafin zaslužan je što je neposredno nakon papine smrti na Trsatu podignut spomenik sv. Ivanu Pavlu II. “Trsatski hodočasnik”.  Za svoj rad dobio je mnoštvo priznanja i nagrada, a među njim i Nagradu Grada Rijeke 1998. za plemenit i nesebičan rad na obnovi Svetišta na Trsatu i promicanju duhovne kulture te županijsku nagradu za životno djelo 2015., čime mu je odano priznanje za izniman doprinos religijskom, duhovnom, kulturnom i civilizacijskom značenju Trsatskog svetišta, ali i za njegovo ukupno svećeničko, kulturno i civilizacijsko djelovanje.

Komemoracija u Trsatskom svetištuKomemorativni skup organizirali su Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija i Trsatsko svetište, a uz fra Antuna Jesenovića, gvardijana Trsatskog svetišta, govorili su i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit. „U ovih dvadesetak godina, vezalo nas je, uz ljubav prema našem gradu, i iskreno prijateljstvo u onom pravom, jednostavnom i istinskom značenju te riječi. Ponosan sam što sam bio Serafinov prijatelj i što sam mogao s njim podijeliti dio njegovog životnog puta od naših prvih energičnih susreta pa do bolesničke postelje, u kojoj nije gubio svoj  živi duh, svoju pozitivnost i želju da još nešto napravi za druge“, rekao je gradonačelnik Obersnel, ističući koliko je bio vrijedan svojoj franjevačkoj zajednici, trsatskim i riječkim vjernicima, svim hodočasnicima i ljudima dobre volje koji dolaze u riječko i hrvatsko svetište. Gradonačelnik je, između ostalog, dodao i da je Rijeka imala sreću što je postala njegov dom i grad koji je toliko volio. U svom oproštajnom pozdravu župan Zlatko Komadina rekao da je vjernicima, ali i svim dobronamjernim ljudima, širom otvorio vrata Trsatskog svetišta koje je postalo omiljeno mjesto okupljanja, druženja, molitve.  Fra Ilija Vrdoljak istaknuo je kako i danas prema onome što je iza sebe ostavio vidimo kolika je srca uspio dotaknuti i otvoriti, dok je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić za fra Serafina rekao kako je bio kreativan duh što je dovelo do duhovnog preporoda Trsatskog svetišta što je prepoznato i izvan granica Hrvatske. 

Ivo Josipović, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, riječki nadbiskup Ivan Devčić i Nakon komemoracije uslijedio je posljednji ispraćaj fra Serafina Sabola na Groblju Trsat, a prigodnim riječima od njega se oprostio fra Emanuel Hoško. Uz članove obitelji preminulog fra Serafina, u ime Grada Rijeke na komemoraciji su bili zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Miroslav Matešić te predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Dorotea Pešić Bukovac. Od ovog velikog čovjeka koji Trsatu i Rijeci donio svojevrsnu duhovnu renesansu danas su se oprostili brojni građani te predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života. 

H.M.

TOK GRADNJE IC-a

Islamski centar Rijeka

14.05.2013

 

 

 

Opsirnije

Donacije

Svojom donacijom možete postati VAKIFI

Islamskog kulturnog centra u Rijeci

na čemu ćemo Vam biti neizmjerno zahvalni:

Za uplate u R Hrvatskoj:

Svrha uplate: Izgradnja IKC-a Rijeka

IBAN: HR74 2340009-1410120392

Poziv na broj: 25308 - 100

OIB 38190246619

Za uplate izvan R Hrvatske  Payment outside Croatia:

IBAN:HR74 2340 0091 4101 2039 2

Privredna banaka Zagreb d.d.   10 000 Zagreb, Račkoga6, Croatia

SWIFT CODE PBZGHR2X 

Svrha plaćanja: Donacija za izgradnju IKC-a u Rijeci

Osnov naplate: 636 pomoć i poklon

Kontakt

Naziv: Medžlis Islamske zajednice Rijeka

Sjediste: Islamski centar Rijeka

Adresa: Ante Mandica 50, 51000 Rijeka

Telefon: 00 385 51 317 059

Fax: 00 385 51 212 833

E-mail: mizrijeka1@gmail.com 

Web: www.medzlis-rijeka.org