3. FESTIVAL ISLAMSKOG VJERONAUKA

U nedjelju, 9.6.2019. godine u Rijeci je svečano obilježen kraj još jedne uspješne mektepske godine. Treću godinu za redom Medžlis Islamske zajednice Rijeka je domaćin susreta polaznika Islamskog vjeronauka iz cijele Hrvatske. Ove godine mladi polaznici mekteba su nam došli iz 14 gradova. Bilo nas je oko 400 prisutnih. Program smo izveli ispred Islamskog centra. Svečanom programu su prisustvovali uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović,  vjersko-prosvjetna referentica Emina Mešić, glavni imami, imami, muallime te gosti.

Uvodnu riječ programa su kazali predsjednik Medžlisa Samir Ilijazi i imam Hidajet Hasanović. U prvom dijelu programa mogli smo čuti prelijepe glasove učenja Kur’ana, ilahija i kasida kojeg su nam izveli polaznici iz različitih medžlisa. Specijalni gost za naše polaznike je bila Šejma Mehić koja je izvela dvije ilahije i jednu s Ahmedom Alilijem. Nakon programa ispred Islamskog centra klanjali smo zajednički podne-namaz. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović se obratio u ime Mešihata Islamske zajednice svim polaznicima koji je ukazao na značaj mekteba, učenja, dolaska u džamiju i obaveze prema sebi, svojim roditeljima i zajednici.

Gost iz BiH, hafiz Kemal ef. Mehić, imam Begove džamije u Gradačcu proučio je završno ašere. Zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije  Mevludi ef. Arslani proučio je dovu.

Nadamo se da su djeca zadovoljna programom i da će se tradicija nastaviti održavanja Festivala Islamskog vjeronuaka.

Vidimo se naredne godine u Rijeci.