AKTIVNOSTI U ISLAMSKOM CENTRU RIJEKA

U četvrtak i petak, 22. i 23.11.2018. godine, u radni posjet su nas posjetili voditelj Ureda za da’wu i mladež, mr.sc. Mirza ef. Mešić iz Zagreba i vjersko-prosvjetna referentica muallima Emina h. Mešić. Cilj posjete je bio obilazak osnovnih škola u kojima je zastupljen Islamski vjeronauk već dugi niz godina. Muallima Emina h. Mešić je posjetila maksimalan broj škola u jednom danu kako bi se uvjerila u aktivnosti koje se sprovode u školama kao i odnose s školama i njenim ravnateljima. Vjeroučitelji Adnan ef. Đikić, Besima Đikić, Almedina Mujkanović i Meliha Hasanović su toga dana bili na usluzi vjersko-prosvjetnoj službi kako bi predstavili svoj rad i djelovanje u našem Medžlisu i školama u kojima je zastupljen Islamski vjeronauk.
U večernjim satima je upriličena sjednica s Muallimskim vijećem Medžlisa Islamske zajednice Rijeka koje je organizirao glavni imam Hajrudin ef. Mujkanović.
Sjednica je bila savjetodavnog karaktera kako bismo zajednički unaprijedili vjeronauk u školama i mektebu.
Drugog dana posjete, u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku, hatib u Islamskom centru Rijeka bio je mr.sc. Mirza ef. Mešić. Svojom nadahnutom hutbom, prisutne je podsjetio na međuljudske odnose jednih prema drugima, naš odnos prema drugima, prema Allahu, dž.š., i Njegovom Poslaniku, a.s. Nakon jacije-namaza je proučen mevlud povodom 12. rebiu-l-evvela. Mevludski program su izveli najmlađi polaznici Islamskog vjeronauka, zbor Vijeća žena Medžlisa, imami i muallime. Nakon programa prisutnim se obratio mr.sc. Mirza ef. Mešić.
Zahvaljujemo se našim gostima muallimi Emini h. Mešić i mr.sc. Mirzi ef. Mešiću na prijateljskoj i radnoj posjeti.