BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Svečano je bajramsko jutro u Gunji. Kod obitelji Velagić. Ines se s fakulteta vratila u rodni dom kako bi bila s obitelji.

– Po izlasku iz džamije i obavljene molitve Bajram-sabaha i Bajram-namaza onda se prvenstveno i izričito ide u svoje domove, svako svojoj obitelji gdje naš ženski dio populacije koji ne sudjeluje u klanjanju Bajram-namaza dočekuje nas muške koji dolazimo iz džamije, rekao je vjernik iz Gunje Asmir Velagić.

Sinoćnjim zalaskom sunca završio je mjesec ramazan i nastupio dan koji više od milijardu i pol muslimana s veseljem očekuje i njemu se raduje – čulo se u zagrebačkom Islamskom centru.

– Radost je jer dočekujemo veliki dan u kome se veselimo radi uspješnosti završetka još jedne za vjernike vrlo važne škole koja nas je morala naučiti mnogim životnim vrijednostima, a koje moramo nastaviti živjeti i nakon mjeseca ramazana, naglasio je muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović.

Slična poruka i u Rijeci.

– To je jedna životna škola koja ih uči odnose prema drugima, milosrđu, humanosti, toleranciji, tako da i ovim putem želim tim vjernicima, muslimanima čestitati Bajram, Bajram Šerif Mubarek Olsun, poručio je glavni imam riječki Hidajet Hasanović.

Svoje čestitke uputili su i predsjednici države, Vlade i Sabora te kardinal Josip Bozanić, istaknuvši kako će naša zemlja i dalje tradicionalno njegovati odnos s Islamskom zajednicom. Ove godine, zbog pandemije, izostali su masovni iftari – obroci, no jutarnje su klanjanje pohodili mnogi. Svatko sa svojom porukom.

– Da ljudi poštuju vjeru, da poštuju jedni druge i čine dobro, rekao je vjernik iz Rijeke Sead Mahmutović.

– Ako legnete siti, a vaš susjed bez obzira na vjeru gladan, onda ste vi ništa, dodao je vjernik iz RijekeRamiz Zulić.

I zato su u Islamski centar dobrodošli svi – bez obzira na vjeru.

– Došao sam tu po prvi put kao riječki nadbiskup koadjutor sa željom da u duhu Papine enklitike ‘Fratelli Tutti’ doista pokažemo da smo braća, pokušamo biti suradnici, ne suparnici, istaknuo je nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić.

 

vijesti.hr