Bajram u Islamskom centru

ic mala novo

img_4387

Nakon jednomjesečnog ramazanskog posta, mjeseca Allahova rahmeta i magfireta u nedjelju, 19.08.2012.g. u Islamskom centru Rijeka, muslimani Primorsko-Goranske županije i grada Rijeke kao i muslimani diljem svijeta po prvi put u džamijskom prostoru IC svčenao su obilježeli Ramazanski bajram za 2012.g. Po prvi put riječki muslimani su u pravom smislu osjetili radost i blagodat svog bajrama u svom islmskom centru. Sabah namazu je prisustvalo preko 400 džematlija a sabah namaz je predvodio riječki imama, Hidajet ef. Hasanović a šare nakon sabah namaza proučio je mujezin, Ammar Đikić. Nakon sabah namaza riječkim vakifima proučen je jasin i šerif te predana hatma koju su proučili riječki imami i džematlije pred dušu svih vakifa Islamske zajednice i Islamnskom centra Rijeka.

prva_ter_8

Nakon proučenog jasina prisutnima se u ime Medžlisa IZ Rijeka predsjednik IOM Rijeka, h. Ekrem Budimlić koji je džematlije upoznao sa financijskim stanjem Medžlisa IZ i Islamskim centrom Rijeka. Nakon obraćanja predsjednika IOM Rijeka, riječki imam, Hidajet ef. Hasanović pročitao je  pristigle čestitke u povodu Ramazanskog bajrama i to:Bošnjačke nacionalne zajednice za PGŽ-u, Vijeće BOŠNJAKA ZA pgž-u, Caritas Riječke nadbiskupije Dom SV Ana u Rijeci, Medžlis Slavonski Brod, gradonačelnik grada Rijeke, Nuncije Pape u RH, Predsjednik RH.

img_4358

Nakon pročitanih pristiglih čestitki objašnjen je način obavljanja bajram namaza kao i najvaljen početak ocbavljanja bajram anmaza. Bajram namaz i bajramsku molitvu predvodio je glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujknaović a bajramsku poruku donosimo u cjelosti.