Bajramska čestitka glavnog imama MIZ Rijeka

B a j r a m s k a   č e s t i t k a

D r a g i    v j e r n i c i,

U povodu nastupajućeg blagdana Kurban-bajrama Medžlis islamske zajednice Rijeka upućuje Vam iskrene čestitke, sa željom da i ovaj blagoslovljeni blagdan, Kurban-bajram provedete na najljepši način u duhu vjere Islama i naše lijepe tradicije, sa svojim obiteljima, prijateljima, susjedima i svim ljudima dobre volje.

Neka Vam blagoslovljeni dani Kurban-bajrama vrate: vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje, da među ljudima nestane zlobe i zavisti, da nam zajedništvo povrati samopouzdanje, da svatko radi svoj posao savjesno i odgovorno, da shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo. Nakon izvršenja pete islamske dužnosti, (hadža) hodočašća u sveta mjesta i prinošenja žrtve u znak zahvlanosti Uzvišenom Boga na svim blagodatima kojima nas daruje, te kao znak sjećanja na poslušnost Ibrahima a.s. dani Kurban-bajrama su kruna izvršenog bogoslužja dragom Bogu.

Kurban-bajram je vrijeme kada kao vjernici pokazujemo svoju istinsku solidarnost i socijalnu osjetljivost za sve potrebite ljude dobre volje darujući ih iz onoga što nam je dragi Bog podario. Kurban-bajram je vrijeme kada se radujemo, veselimo i primamo darove Svevišnjeg Boga za svoj trud u izvršavanju svoje pete islamske dužnosti (hadža) i prinošenja žrtve dragom Bogu simbolično odbacujući od sebe sve što je loše. Kurban-bajram je prilika i obveza da posjetimo svoje prijatelje, i drage nam osobe ali i prilika da se sjetimo svojih umrlih.

Radost Kurban-bajrama podijelimo sa svojim dobrim susjedima i svim ljudima dobre volje.

Neka Vam je blagoslovljen blagdan Kurban-bajram.

B A J R A M   Š E R I F   M U B A R E K  O L S U N!

Podsjećamo  Vas  da  je  ovogodišnji  Kurban-bajram u utorak, 16.11.2010.g., jutranja molitva (sabah-namaz) će se klanjati u 06:40 sati, a svečana bajramska molitva (bajram-namaz) te bajramska poruka će biti upućena u07:30 sati. Po prvi put u povijsti Islamske zajednice Rijeka, riječki muslimani će  svoj prvi Kurban bajram obaviti u prostorijama Islamskog centra Rijeka koji još uvijek u fazi izgradnje (gradilište IC Rijeka na Rujevici).

Svečanu bajramsku molitvu  (bajram-namaz), bajramsku poruku će predvoditi i uputiti  glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović zajedno sa ostalim riječkim imamima.

Rijeka, 13.11.2010.g.