Bajramska čestitka glavnog imama MIZ Rijeka

Islamski centar rijeka mala

ic

 

Bajramska čestitka glavnog imama MIZ Rijeka

Poštovani muslimani i muslimanke, braćo i sestre, dragi sugrađani, dragi susjedi,

Blagoslovljeni dani i noći mjeseca Ramazana su iza nas. U njima smo izvršavali najbolje djelo, s kojim se ne može mjeriti niti jedno drugo djelo. To je post, treći temeljni praktični obred Islama. Postom smo čistili svoju dušu i tijelo, čuvali se grijeha i snažili svijest o Bogu, našem Stvoritelju i Gospodaru. Post je u nama pobuđivao najljepša i najiskrenija osjećanja i iskustva vjere, a u isto vrijeme praktično nas je motivirao da iskazujemo više pažnje, brige, razumijevanja, solidarnosti i čovjekoljublja uopće među ljudima. Na taj način, živjeli smo i svjedočili živu vjersku praksu i živu vjeru, taj temeljni Božji poziv, koji opetovano naglašava nedjeljivu vezu između vjere u Boga i činjenja dobrih, Bogu ugodnih djela.  Prelijepe ramazanske slike s velikim brojem vjernika, koji su revnosno ustrajavali u izvršavanju dužnosti i učestvovali u različitim ramazanskim, socijalnim, društvenim i kulturnim programima, za nas su veliko ohrabrenje i nada. Ovim putem, svima iskazujemo posebnu čestitku i učimo dovu Dragome Bogu da im bude na pomoći i da ih osnaži da i poslije Bajrama ustrajavaju u pobožnosti i prakticiranju dobrih i lijepih djela.

S njima dijelim nadu i uvjerenje, da će i predstojeće mubarek dane Bajrama, provesti vjernički dostojanstveno, čuvajući se zabava koje oduzimaju našim bajramima karakter svetosti i ibadeta. Molim ih da vrijeme Bajrama bude za njih poticajno vrijeme u kome će se zbližavati i upoznavati u duhu naše lijepe vjere, islamske kulture i tradicije Islama.

Dragi vjernici, Bajramski dani trebaju biti dani ljubavi, pažnje i lijepog ophođenja, što trebamo iskazivati prema svima; našoj braći po vjeri, našim susjedima, našim prijateljima i rodbini, ali i svim ljudima uopće. Neka svečani dani Bajrama budu dani mira, reda, i, prakticiranja korisnih djela koja će nas voditi do Božjeg zadovoljstva i našeg uspjeha, onog osobnog i općeg društvenog. S tim mislima i najljepšim željama, posebno želim čestitati bajramske mubarek dane svim muslimanima i muslimankama Primorsko-goranske županije učeći dovu Dragome Bogu za naše zdravlje, međusobno razumijevanje i napredak.

Neka nam blagoslovljeni dani Ramazanskog-bajrama vrate vjeru, nadu i međusobno povjerenje, da među ljudima nestane zlobe i zavisti, da nam zajedništvo povrati samopouzdanje,da svatko radi svoj posao savjesno i odgovorno, da shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera i plemenito djelo. Ramazanski bajram je vrijeme  kada se radujemo, veselimo i primamo darove Svevišnjeg Boga, za naš trud (jednomjesečni post i druga bogoslužja) u najsvečanijem danu Ramazanskom bajramu. Ramazanski bajram je prilika ali i obveza da pomognemo i posjetimo svoje prijatelje, i drage nam osobe ali i prilika da se sjetimo svojih umrlih. Radost Ramazanskog bajrama podijelimo i sa svojim dobrim susjedima i svim ljudima u našem Gradu i Primorsko-goranskoj županiji, jer još jedan bajram dočekujemo u prekrasnom Islamskom centru Rijeka.

Neka Vam je blagoslovljen Ramazanski bajram.

B A J R A M   Š E R I F   M U B A R E K  O L S U N!

Podsjećamo Vas da je ovogodišnji Ramazanski bajram u petak, 17.07.2015.g. / 01. ševval 1436.h.g.. Jutarnja molitva (sabah-namaz) će se klanjati u 04:50 sati, a svečana bajramska molitva (bajram-namaz) u 06:00 sati uIslamskom centru Rijeka, Ante Mandića 50.

Svečanu bajramsku molitvu (bajram-namaz) će predvoditi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, prof.

 

Rijeka, 15.07.2015.g.                                            Glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, prof.