BAJRAMSKA HUTBA MUFTIJE DR. AZIZA EF. HASANOVIĆA

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović/predsjednik Mešihata
Ramazan-bajramska hutba, 15. 06. 2018./1. šewal 1439.

Slavljen neka je onaj Koji je objavio Svome robu Furkan (Kur’an) da bi svjetovima opomena bio. Onaj kome pripada vlast na nebesima i zemlji i koji nema potomka, niti u vladavini ima sudionika, te Koji je sve stvorio i odgovarajuću mu vrijednost, mjeru i mjesto odredio! (Kur’an, El-Furqan, 1.-2.)
Neka nas ove kur’anske riječi uvedu u trodnevno bajramsko slavlje koje dolazi nakon trideset dana velike žrtve i odricanja ljubavi radi Boga Uzvišenog. Svjesni propisa kojima nas obvezuje Uzvišeni Allah u odabranom i blagoslovljenom mjesecu ramazanu pristupili smo mu s vjerom i nadom u Božju milost, oprost od grijeha i obećanu nagradu. Iskreno se nadam da smo danas jači u svojoj vjeri, čvršći u svom moralu, odgovorniji u svom poslu i obvezama, ljubazniji prema drugima, suosjećajniji prema potrebitima, odaniji svojoj zajednici i društvu u cjelini. Sve su ovo tragovi koje moraju resiti pravog vjernika nakon ramazanske škole. Ako ovo izostaje tada zaključujemo da polaznik ramazanske škole nije savladao sve ciljeve posta, namaza, Kur’ana, zekata, sadekatul-fitra, noćnih ibadeta i bdijenja.
Poštovana braćo i sestre, cijenjeni gledatelji HRT i slušatelji HR, danas na ovaj veliki dan Bajrama neophodno je da preispitamo u kojoj mjeri smo izvršili i izvršavamo sve svoje obveze prema sebi, obitelji, zajednici, društvu i ummetu. To su pitanja koja svatko od nas mora postavljati sebi na dnevnoj bazi. Ako pogledamo intenciju Božjih propisa kojima obvezuje vjernike vidjet ćemo da svi propisi jačaju vjernika i usmjeravaju na dobročinstvo prema obitelji, zajednici, društvu i ummetu. Svatko ima odgovornost na svojoj razini i tu mora biti na razini svoga zadatka. Islamska zajednica u Hrvatskoj zajednica je svih muslimana bez obzira na njihovu nacionalnu, mezhebsku ili bilo koju drugu odrednicu. Temeljna njezina odrednica je ummetska, a to podrazumijeva da ne pravi razliku po nacionalnosti, boji kože, spolu ili bilo kojem drugom određenju osim onoga što Kur’an kaže „INNE EKREMEKUM ‘INDALLAHI ETKAKUM“ što znači „Bogu su najdraži oni koji su Mu najodaniji, najprivrženiji ili najbogobojazniji“. Naša zajednica pokušava adekvatno odgovoriti svim izazovima s kojima se susreće. Na polju misije vjere predstavljamo islam onakvim kakav on u svojem biću jeste, a to je vjera ljubavi, razumijevanja, poštovanja, uvažavanja i prihvaćanja svih oblika različitosti. Drugim riječima islam je vjera središnjeg puta bez bilo kakvih zastranjivanja, radikalizama, ekstremizama, vjera koja znači mir i vodi ka miru. Svaki drugi pristup znači nepoznavanje islama što povlači za sobom i nanošenje štete islamu i muslimanima. Nažalost, danas svjedočimo dvjema pojavnostima što nanose veliku štetu ummetu i cijelom čovječanstvu:
Prvo, manje od 1% onih koji sebe nazivaju muslimanima danas u svijetu sije strah i uništavaju sve vrijednosti islama pozivajući se upravo na islam. Kao sudionik mnogobrojnih konferencija po svijetu svjedočim da je islamska ulema (muslimanski učenjaci) današnjice najoštrije osudila takve postupke muslimana i jasno naglasila da takvi postupci izvode iz vjere. Danas u ovom velikom danu na ovom časnom mjestu želim još jednom kazati da to nije vjera, oni koji to čine nisu muslimani, jer ekstremizam i terorizam nema ni vjeru ni naciju ni domovinu. Zahvaljujem dragom Bogu da nemamo takvih pojavnosti u našoj zajednici i moramo učiniti sve da toga i ne bude. Velika je odgovornost na našim imamima, vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama za ispravno tumačenje islama. Ovom prigodom im se zahvaljujem i ohrabrujem da u tome ustrajavamo. Roditelje pozivam na oprez. Mešetara koji vrbuju našu djecu raznim ponudama ima i bit će ih. Bilo kakvo alternativno podučavanje islamu mimo Islamske zajednice, pa makar bilo podučavanje Kur’anu samome, može nas koštati.
Druga pojavnost koju želim naglasiti jeste uzimanje navedenih manje od 1% onih koji sebe nazivaju muslimanima kao stvarne slike islama i muslimana. Odmah da kažem, koliko god nanosi štetu islamu i muslimanima taj postotak osoba, isto toliko nanose štetu po opći sustav vrijednosti, te narušavaju povjerenje u one koji ih uzimaju za relevantne predstavnike muslimana kao i njihovu opredijeljenost za mir u svijetu. Poistovjećujući islam s takvim nazovi muslimanima kojih se istovremeno muslimani odriču nanosi se ista šteta. Na taj način se krivotvori islam, razvija antiislamizam i jača islamofobija. Islamofobija kojoj nažalost danas svjedočimo u Europi hrani terorizam. Istovremeno terorizam jača islamofobiju. Te dvije pojave idu ruku pod ruku. Osuđivati islam radi postupaka određenih pojedinaca ili grupa, tražiti reviziju Kur’ana, pripisivati islamu sve što ne valja danas na svijetu može biti: veliko nepoznavanje islama na čemu se temelje predrasude o islamu i muslimanima ili velika zavjera protiv islama i muslimana koja je opet plod neznanja. Islamofobni narativ koga u povećanoj mjeri bilježimo diljem Europe u proteklom ramazanu razlog je da svi ljudi zdravog razuma dignu svoj glas protiv jer se time urušavaju temeljne europske vrijednosti. Valja zapamtiti jednu činjenicu, musliman ne može biti terorist niti terorist može biti musliman jer jedno isključuje drugo sukladno tekstu Kur’ana.
Mi u Republici Hrvatskoj, hvala Bogu, nemamo takvih problema. Naši iftari i mnogi ramazanski programi bili su obilježeni sudjelovanjem najviših gradskih, županijskih i državnih dužnosnika. To nas sve zajedno obvezuje da čuvamo stečeno zajedništvo kao univerzalno dobro i da nikome ne dozvolimo da uruši postignute standarde. Zabrinuti smo da neki u ime demokracije traže revidiranje stečenih vjerskih i manjinskih prava. Da li je moguće po bilo kom vjerozakonu biti sretan ako je tvoj sugrađanin „manjinac“ nesretan? Ovo je pitanje, ali i odgovor svima onima koji pokušavaju vjerske zajednice uvući u svoju mrežu rastakanja demokratskih postignuća. Islamska zajednica neumorno promovira visoke demokratske standarde Republike Hrvatske nudeći ih kao model i Istoku i Zapadu. Već sam istakao da je naša temeljna zadaća da islam predstavimo onakvim kakav on jeste. S ciljem jačanja međusobne ljubavi, uzajamnog poštovanja, bratskog prijateljstva i pozitivnog ozračja u društvu, danas smo vam priredili jednu knjigu naslova „Razumjeti islam“ koju ponesite kao bajramski poklon svojoj obitelji, ali još više svojim susjedima i prijateljima nemuslimanima. Siguran sam da će istinsko razumijevanje vjere islama kod nas i kod naših susjeda povećati međusobnu ljubav i razumijevanje. Istovremeno to vam je prigoda da se ugradite u izgradnju Islamskog centra u Sisku jer će sav prihod biti usmjeren u te svrhe. Još prošle godine sam vas pozvao da pomognete gradnju Islamskog centra, činim to i ovoga puta kao vaš brat koji poziva na dobročinstvo. S radošću vas želim izvijestiti da smo neposredno prije ramazana otvorili Islamski kulturni centar u Umagu, džamiju sa pratećim sadržajima u džematu Bogovolja kod Cetingrada kao i gasulhanu u džematu Maljevac. Nastavili smo i dalje sa stipendiranjem naših učenika i studenata te u te svrhe osigurali blizu pola milijuna kuna smatrajući to najvećom investicijom za budućnost. Budite uvjereni da vaša davanja kroz zekat i sadekatul fitr dođu tamo gdje je to najpotrebnije. Naša humanitarna organizacija Zirat zajedno sa volonterima kontinuirano brine o migrantima koji su stekli ili čekaju azil u Republici Hrvatskoj. To nam je novi izazov u cilju kvalitetne integracije pristiglih muhadžira iz svijeta. Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj putem svoje humanitarne organizacije Zirat i humanitarnom organizacijom Hasene iz Kölna osigurali su 3000 obiteljskih paketa kako bi obradovali potrebite sada za vrijeme Bajrama. Želim spomenuti i sve one koji volontiraju u našoj zajednici dajući sebe na razne načine. Molim Svevišnjeg da ih obilato nagradi i ojača u vjeri. Ne možemo zaobići činjenicu da nam se u određenim džematima vjernici iseljavaju u potrazi „trbuhom za kruhom“. To je vidljivo u sveukupnoj djelatnosti Islamske zajednice. Žalimo zbog toga jer smo dio statistike na razini cijele države.
Braćo i sestre,
Koristim se ovom prigodom zahvaliti svima koji su svoje vitre i zekat usmjerili u bejtul mal čime jačate svoju zajednicu i pomažete njezinu misiju u ovoj zemlji. Bez vaših davanja upitan bi bio rad naše odgojno obrazovne ustanove Islamske gimnazije, vjeronaučnog procesa, stipendiranja nadarenih studenata, pružanja pomoći potrebitima. Organizacija svega navedenog sastavni je dio našeg poslanja i to spada u glavne procese Islamske zajednice u Hrvatskoj. Sutra je Dan šehida kada se prisjećamo svih onih koji su utkali svoje živote u temelje suvremene, samostalne Republike Hrvatske. U svim našim džamijama i mesdžidima biti će proučen tevhid pred njihove plemenite duše kao znak naše iskrene zahvalnosti prema djelu koje su napravili kako bi mi danas uživali u blagodatima slobode. Pozivam vas da se sutra ovdje okupimo u 12:30 ovdje gdje je planirana središnja svečanost.
Molim Uzvišenog Stvoritelja da nam primi naš post i ibadete u mjesecu ramazanu. Da nam primi naš zekat i sadekatu-l-fitr kao i sva dobrovoljna davanja koja smo u proteklom razdoblju udijelili. Svatko onaj tko je ispostio mjesec ramazan s uvjerenjem da će mu zbog toga biti oprošteni raniji grijesi, Allah će mu ih ako Bog da oprostiti. Zato, danas i u dane Bajrama svoju radost podijelite sa susjedima i svojim najbližima.
U želji da nam bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom obraćam se Svevišnjem Bogu i učim dovu:
Milostivi Bože,
Učini da samo Tebi služimo! Da se grijeha klonimo! Da istinu govorimo! Da o dobru mislimo! Da dobra djela činimo! Da tuđe pravo poštujemo! Da na putu istine strpljivi budemo! Da kod sebe korisno znanje povećavamo!
Bože Milosni,
Podari bolesnima zdravlje! Siromašnima opskrbu! Prognanima povratak domovima njihovim! Zarobljenicima slobodu! Domovini mir i progres! Obogati naše prvake mudrošću i hrabrošću! Naše imame znanjem i iskrenošću!
Bože Milostivi,
Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću! Očisti ljudska srca od mržnje i zla!
Podari cijelom svijetu Tvoju uputi i milost! Tako ti tvoje neizmjerne dobrote i tako Ti Tvoje milosti ovog velikog dana!
Braćo i sestre,
Bajram je radost za srce i dušu muslimana, radujmo se Bajramu, izvršimo svoje bajramske obveze, svima vama želim čestitati nastupajuće mubarek bajramske dane, da u zajedništvu obitelji upotpunite predstojeće blagdane te da iz njih izađemo ojačani vjerom i nadom u bolje sutra. Posebno želim čestitati onima kojima je uskraćena roditeljska ljubav, toplina vlastitog doma, bolesnicima po našim bolnicama, zaslužnim članicama i članovima po staračkim domovima i raznim ustanovama, zatvorenicima na izdržavanju zatvorskih kazni.
Braćo i sestre, svima vama
SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BAJRAM!
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!
KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR!
URIME ZEMEFET BAJRAMIN!
BAHTALO BAJRAMO!