Bajramska hutba muftije Hasanovića

Islamski centar rijeka mala

fotografija-600x450

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović

Predsjednik Mešihata

KURBAN-BAJRAMSKA HUTBA 2014./ 1435.

Hvala Bogu Stvoritelju svih svjetova, neka je mir i blagoslov na Njegove poslanike od Adema do Muhameda a.s.. Svjedočimo da je Bog jedan i da je Muhamed a.s. Njegov sluga i poslanik. Hvala Bogu na svim blagodatima kojima nas je zadužio poglavito na blagodati istinske vjere koja nas vodi, štiti i usmjerava u životu. Njemu hvala za svaki udah, svaki pogled, svaku izgovorenu riječ, svaki treptaj oka našeg. Njemu hvala na daru života koji nas priprema za susret s Njim, hvala Mu na daru smrti i nagradi koja slijedi u Vječnosti.

Poštovana braćo i sestre, cijenjene gledateljice i gledatelji HRT i slušatelji HR,

nalazimo se u ozračju Bajrama 1435. hidžretske odnosno 2014. godine. Veliki broj muslimana diljem svijeta dočekuju ga na svetim mjestima obavljajući petu islamsku dužnost hadž i time upotpunjuju svoju uzvišenu vjeru islam. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća svakako su u dovama (molitvama) i mislima s njima jer su to odabrani dani koji dodatno intenziviraju našu pobožnost bez obzira gdje se nalazili. Svi muslimani, kako oni koji su na hadžu tako i oni koji su kod svojih kuća, zabrinuti su zbog stravičnih prizora koji se događaju Ummetu danas. Krik boli i velike patnje kroz koje prolaze stanovnici Iraka, Sirije i drugih zemalja ne mogu i ne smiju ostaviti ravnodušnim ni jednog razumom obdarenog čovjeka na zemaljskoj kugli, poglavito muslimana u čije ime navodno netko provodi teror i zulum nad nevinim ljudima, ženama, djecom, paleći i uništavajući njihova vjekovna ognjišta. Dignimo svoj glas protiv takvih postupaka, osudimo to najvećom osudom i recimo da to nije islam i nitko i nigdje ne može i ne smije zloporabiti vjeru islam radeći takva zlodjela. Na taj način potvrdit ćemo Božju volju jer on eksplicitno kaže: „Allah ne voli one koji čine nasilje (zulum) na zemlji.“ Ove riječi se često ponavljaju u Kur’anu kako bi nas uvijek podsjećale da zulum ili nasilje ne mogu i ne smiju biti sastavni dio ponašanja i života jednog muslimana, a time i cijelog Ummeta. Danas smo opterećeni raznim upitima za pojašnjenjem trenutne situacije koja je postala istinska prijetnja miru i stabilnosti u svijetu. Tendenciozno  je poistovjećivanje vjere islam kao i svekolike zajednice muslimana sa postupcima onih koji zloporabe vjeru poradi ostvarivanja nekih i nečijih ciljeva. Želim ovdje i sada, opet i iznova, istaći univerzalnu poruku mira, ljubavi, tolerancije, razumijevanja, uvažavanja, pravičnosti  i svih moralnih vrijednosti koje naglašava, živi i promiče islam kao vjera i musliman kao njezin sljedbenik.

Ovo je vrijeme kada se moramo svi, kako muslimani tako i nemuslimani, poglavito oni koji vladaju svijetom, preispitati: da li smo dovoljno učinili u prevenciji ovih događanja, da li imamo iskrenu namjeru zaštiti čovjeka i osigurati mu mir i stabilnost u kojoj će konzumirati sva prava Bogom dana čovjeku ili su jače neke, od nas skrivene, namjere? Da li svojim ishitrenim neprimjerenim postupcima i dvostrukim aršinima dajemo povoda za ovakva i slična događanja? Ovo su pitanja koja moramo promišljati i na koja moramo naći odgovore ako želimo svojim potomcima ostaviti mir i sigurnost kao najveće vrijednosti.

Islamska zajednica u Hrvatskoj čini ogromne napore u prevenciji pravilnim usmjeravanjem svojih vjernika. Smatram važnim naglasiti da su naši vjeronaučni, odgojno obrazovni i drugi programi koje realiziramo na tragu prevencije. Pravilno usmjeravanje kroz odgoj i obrazovanje ključ su rješenja. Pozivam sve roditelje da dobro paze tko nam to djecu odgaja i usmjerava. Puno je različitih misijskih mešetara koji nam vrbuju djecu. Institucionalno odgajanje i obrazovanje kroz instituciju Islamske zajednice jamac je zdravom islamskom odgoju i usmjerenju. Koristim se ovom prigodom zahvaliti svim imamima, hatibima, muallimima i muallimama, vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama na ulaganju napora za ispravno odgajanje i usmjeravanje kako naše djece tako i svih muslimana u Hrvatskoj. Najveća odgovornost i izazov upravo je na njihovom pristupu. Mešihat Islamske zajednice bdije nad svim procesima da kao odgovorna institucija sačuva svakog svoga člana od bilo kakvih devijantnih postupaka. Želim naglasiti da je to danas teže nego bilo kada.

Uz ovaj Bajram nužno se je prisjetiti i našeg praoca Ibrahima a.s. koga časte, priznaju i jednako poštuju i Židovi i Kršćani i muslimani. Siguran sam da njegovo traganje za istinom može svima pomoći u pronalaženju Istine. Njegovi napori u pronalaženju Istine nagrađeni su od Svevišnjeg Boga. Prihvaćanjem Istine biva stavljen na različita iskušenja, patnje, lomače, žrtvom vlastitog sina. Snagom svoje vjere Ibrahim a.s. sve podnosi svjestan nagrade koju je Svevišnji obećao onima koji vjeruju, ustrajavaju u pokornosti i činjenju dobrih djela. Poradi toga Svevišnji ga je počastio s dvije časti koje su svojstvene samo njemu: prijatelj Božji (halilullah), on sam predstavlja snagu Ummeta. Ovim nam Svevišnji poručuje da je snaga i uspjeh  u kvaliteti a ne u kvantitetu. Nikada na zemaljskoj kugli nije bilo preko milijardu i pol muslimana a da su bili u težem stanju i iskušenju kao danas. Pozivam da razmislimo o kur’anskom ajetu gdje Allah dž.š.kaže: „Allah neće izmijeniti stanje jednog naroda dok se on sam u sebi ne promjeni“

Potrudimo se učiniti svoja djela trajnima, prije svega iskrenim nijjetom, a onda i vrijednošću, jer ono što ostavimo od sebe i iza sebe, posebice u vidu vakufa i dobrovoljnih priloga je uistinu naše. Onaj tko slijedi Ibrahimovu vjeru mora biti spreman na iskušenje, patnju i žrtvu. Pored naših čestitih imama, muallima, vjeroučitelja i vjeroučiteljica, našu zajednicu čine čestiti i iskreni vjernici i vjernice koji svojim materijalnim davanjima i volonterskim radom podižu standarde kvalitete Islamske zajednice. Želim istaći da Islamska zajednica u Hrvatskoj ne bi mogla odgovoriti svim zahtjevima vremena i prostora bez predanih, stručnih i odgovornih aktivista koji svojom požrtvovnošću upotpunjuju sliku Islamske zajednice. Na poseban način želim se zahvaliti svim aktivistima i volonterima u Islamskoj zajednici. Svim članovima Sabora Islamske zajednice, predsjednicima i članovima izvršnih odbora medžlisa koji su svoj četverogodišnji mandat priveli kraju želim se posebno zahvaliti i reći vaš doprinos razvoju naše zajednice je velik. Pred nama su izbori za Sabor Islamske zajednice, predsjednike i članove izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj zakazani za 09. 11. 2014. Pozivam sve naše članove da taj dan posjete birališta i svoje povjerenje ukažu onima za koje smatraju da najviše mogu dati doprinosa radu, razvoju, jedinstvu i boljitku Islamske zajednice. Svima koji se kandidiraju za bilo koju od navedenih pozicija želim naznačiti da je Islamska zajednica vjerska zajednica, koja ima jedinstvenu misiju, s jedinstvenim normativnim aktima koji se moraju provoditi na svim razinama i u svim institucijama i ustanovama Islamske zajednice. Mešihat Islamske zajednice definira, usmjerava, nadzire i odgovara za kompletnu Islamsku zajednicu. Usklađeni rad između organa unutar Islamske zajednice garancija je uspjehu. Timski rad je ono čemu se teži, dok  samovolja, isključivost i skučenost nikada nisu bili poželjni unutar Islamske zajednice. Zajednica mora biti otvorena, obazriva, homogena, multi – nacionalna, a pojedinci koji obnašaju bilo koju dužnost nadasve odgovorni.

Kao znak da slijedimo Ibrahimov put muslimani žrtvuju kurban upravo u ovim danima. Kurbanskim mesom želimo osvijestiti Ibrahimovu žrtvu vlastitog sina i zaštiti naše živote, sinove i kćeri, kao i društvo u cjelini. Istim mesom želimo nahraniti siromašne i potrebite kojih je danas mnogo, a naša je dužnost pomoć pružiti. Pomaganjem uljepšajmo i njihove bajramske dane. Islamska zajednica u Hrvatskoj pritekla je upomoć poplavljenim područjima Slavonije  smatrajući to svojom obvezom. U suradnji s Oružanim snagama RH i Crvenim križem otvorili smo pučku kuhinju u Gunji gdje se dnevno hranilo i do 2700 mještana Gunje. Danas je to 1700 obroka dnevno što govori da su potrebe još velike. Stoga smo ovogodišnje kurbansko meso usmjerili i za potrebe kuhinje u Gunji kako bismo osigurali bar jedan topli obrok.

Učimo dovu, Milostivi Bože,

Učini da samo Tebi služimo!

Da se grijeha klonimo!

Da istinu govorimo!

Da o dobru mislimo!

Da dobra djela činimo!

Da tuđe pravo poštujemo!

Da na putu istine strpljivi budemo!

Da kod sebe korisno znanje povećavamo!

Bože Milosni,

Podari bolesnima zdravlje!

Siromašnima opskrbu!

Prognanima povratak domovima njihovim!

Zarobljenicima slobodu! Domovini mir i slobodu!

Obogati naše prvake mudrošću i hrabrošću!

Naše imame znanjem i iskrenošću!

Bože Milostivi,

Oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću!

Očisti ljudska srca od mržnje i zla!

Podari cijelom svijetu Tvoju uputi i milost! Tako ti tvoje neizmjerne dobrote i tako Ti Tvoje milosti ovog velikog dana!

Braćo i sestre,

Bajram je radost za srce i dušu muslimana, radujmo se Bajramu, izvršimo svoju obvezu klanja kurbana, sjetimo se naših najmilijih koji su preselili na Ahiret, obradujmo ih našom molitvom, darujmo naše najmlađe, posjetimo rodbinu, susjede i prijatelje, posebnu pozornost posvetimo bolesnim, starim i nemoćnim, učinimo i njima Bajram bajramom.

Svima vama želim čestitati nastupajuće mubarek bajramske dane, da u zajedništvu obitelji upotpunite predstojeće blagdane te da iz njih izađemo ojačani vjerom i nadom u bolje sutra. Posebno želim čestitati onima kojima je uskraćena roditeljska ljubav, toplina vlastitog doma, bolesnicima po našim bolnicama, zaslužnim članicama i članovima po staračkim domovima i raznim ustanovama, zatvorenicima na izdržavanju zatvorskih kazni

Naše molitve i čestitke usmjeravamo i na sveta mjesta gdje se nalaze naši hodočasnici moleći Svevišnjeg da im primi njihovu žrtvu te da nam se ojačani vjerom u Boga vrate živi i zdravi.

Braćo i sestre, svima vama

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN  BAJRAM!

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

KULLU AMIN VE ENTUM BI HAJR!

URIME ZEMEFET BAJRAMIN!

BAHTALO BAJRAMO!

H.M.