Bajramska poruka glavnog imama riječkog

islamski_centar_mala_1

D r a g i    v j e r n i c i,

U susret nam dolazi drugi veliki islamski blagdan Kurban-bajram ili hadži-Bajram. Pomenuta dva naziva ukazuju na dva značajna islamska propisa. U danima Kurban-bajrama muslimani iz cijelog svijeta izvršavaju hodočašće u Mekku što predstavlja petu temeljnu islamsku dužnost i vrhunac islamskog življenja po čemu se ovaj bajram naziva i hadži-Bajram. Oni koji nisu na hadžu, na dan Kurban-bajrama nakon klanjanja bajram-namaza u svojim džamijama i kućama prinose žrtvu (kurban) u vidu klanja bravčeta (ovna, ovce) čime se izražava zahvalnost  Uzvišenom za sve blagodati na ovome svijetu. Kurban se dijeli na tri trećine; jedna trećina može ostati obitelji dok je obaveza da se ostale dvije trećine podijele-trećina prijateljima, rodbini i susjedima, a trećina siromašnima i socijalno ugroženima kako bi i oni osjetili blagdansku radost Bajrama. Kroz podjelu kurbanskog mesa razvija se osjećaj socijalne brige i suosjećanja te nadograđuju prijateljski i susjedski odnosi. U danima Bajrama muslimani osjećaju radost življenja jer nastoje zračiti pozitivnim razmišljanjima, emocijama i osjećanjima radosti koje dijele sa svojima najmilijima. Zato je preporučeno u danima Bajrama posjećivati rodbinu, prijatelje, te uz osmijeh i lijepu riječ bajramovati (veseliti se).

Bajram je blagdan mira, osmijeha, lijepe riječi, obiteljskog druženja, posjete rodbini, prijateljima i susjedima. U znaku pomenutog nadam se da ćete provesti dolazeći Kurban-bajram. Molim Svemogućeg Boga da podari zdravlje svima koji su bolesni. Molim Uzvišenog da naše najdraže koji su preselili na Drugi svijet nagradi svojom milošću, a nama živima da da snage i mudrosti da budemo na ispravnom Putu.

Svim muslimanima grada Rijeke i Primorsko-Goranske županije u ime Medžlisa islamske zajednice Rijeka kao i svoje osobno želim sretan i blagoslovljen Kurban-bajram vjerujući da će te radost Kurban-bajrama podijeliti sa svojim najmilijim, prijeteljima i susjedima te ljudima dobre volje. Neka Vam je blagoslovljen Kurban-bajram.

B A J R A M   Š E R I F   M U B A R E K  O L S U N!

Podsjećamo  Vas  da  je  ovogodišnji  Kurban-bajram u nedjelju, 06.11.2011.g. jutranja molitva (sabah-namaz) će se klanjati u 06:15 sati, a svečana bajramska molitva (bajram-namaz) te bajramska poruka će biti upućena u 07:30sati u Islamskom centru Rijeka, na adresi Ante Mandića b.b.. Svečanu bajramsku molitvu (bajram-namaz) i bajramsku poruku će u ime glavnog imama, Hajrudin ef. Mujkanovića, predvoditi i uputiti riječki imam, Hidajet ef. Hasanović.

Glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović