Bajramska poruka muftije, dr. Aziza ef. Hasanovića

ic mala novo

Bajramska poruka muftije dr. Aziz ef. Hasanovića,  ramazanski bajram 2012./1433

Cijenjene sestre i poštovana braćo,

Božanskim pravorijekom, ramazan je mjesec islamskog posta, mjesec objave Kur’ana, mjesec  Božje milosti i oprosta,  mjesec darivanja, uzajamnog razumjevanja i solidarnosti kao i intenzivnog noćnog bdijenja kroz druženje i zajedničku molitvu, mjesec svekolike vjerničke mobilnosti i pobožnosti.

Danas kada se nalazimo na kraju još jednog ramazana, prigoda je da se upitamo da li smo se okoristili o blagodati tog velikog mjeseca i na taj način ispunili svoju vjerničku dužnost. Da li smo postom očistili svoje tijelo, sadekatul fitrom zaštitili svoju obitelj, zekatom osigurali i očistili svoj imetak, molitvom ojačali svoju vjeru i ljubav prema drugima.

Nažalost i ovaj ramazan prošao je u znaku prolivanja nedužne muslimanske krvi od vladara nasilnika. O tome nam najbolje govore slike koje dolaze iz Sirije, Mijanmara i drugih mjesta. Vjernica i vjernik u ozračju bajramskih dana moraju dići svoj glas protiv svakog oblika nasilja, zlostavljanja, mučenja, pogubljavanja, protjerivanja po bilo kom osnovu jer nas islam uči da nema razlika među ljudima niti po vjeri, niti po boji kože niti po podrijetlu. Jedina razlika je po onome što činimo dobro i korisno za zajednicu i čovječanstvo. „Najbolji među vama je onaj koji najviše koristi svojoj zajednici a najgori među vama je onaj od koga njegova zajednica ima štetu“ poučava nas poslanik islama Muhamed a.s.

U nestabilnom i uzburkanom svijetu u kojemu živimo ukazuje se sve veća potreba za odgoj mladih za mir. Da bi se oko toga moglo djelovati na odgovarajući način treba razumjeti pravu narav mira koji se ne ograničava na odsutnost rata, niti na ravnotežu suprostavljenih strana, nego je zajedno Božji dar i ljudsko djelo, koje treba neprestano graditi. On je plod pravde i posljedica ljubavi.

U kontekstu pravičnog i istinskog mira temeljenog na bratskoj ljubavi pozivam sve vjernike da budu aktivni nositelji solidarnosti, suradnje, bratstva, jačanja obitelji te poticajni u rješavanju konflikata na civiliziran i primjeren način.

Svim muslimanima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu želim sretan Bajram,

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Zagreb, 09.08.2012./21. ramazan 1433.