Bajramski koncert u Lisinskom

Islamski centar rijeka mala

BUL-27-600x337

Zagreb, 5. listopada 2014./11.  zu-l-hidždže 1435. h.g.

Napokon se u Zagrebu i to dogodilo: u Velikoj koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ proslavili smo Hadži-bajram ugostivši, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Zagreba, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića, vrhunske interprete ilahija i kasida iz gotovo svih muslimanskih krajeva jugoistočne europske regije.

koncert_1

Sve je te večeri zračilo islamom: dirigent svjetskog ugleda Emir Nuhanović, Zagrebačka filharmonija, raspjevana sopranistica Vedrana Šimić, kurra hafiz Aziz Alili, nenadmašne Arabeske, iznimnim zborom kojeg su sačinjavale Arabeske iz Zagreba, Selsebil iz Rijeke, Đulistan iz Novog Pazara, Mostarske kiše iz Mostara, pojačani s nekolicinom hrvatskih imama i sjajnim hafizom Abasom Jahjom koji je glazbenim minijaturama na svome naju oduševio i publiku i same izvođače. Svakako valja reći da su tom islamskom „štihu“ svoj nesumnjivi obol dale i krasotice iz Arabeski Selma Ibrulj Srebreniković, Alma Srebreniković, te „pojačanja“ iz Novoga Pazara, Amela Kršić i Amir Lakota.

koncert

Naravno, mladi i nadareni Ahmed Alili svojom je izvedbom pokupio sve simpatije oduševljenje publike interpretacijom kaside Esselamu alejke. Glazbeni program bio je znalački odabran: svita iz filma Pod zastavom Muhammeda, zatim dijelovi opere Samson i Dalila, Verdi (Pace, pace, mio dio!), čarobna Leonora  iz opere Moć sudbine. Kad je riječ o ilahijama i kasidama, slušali smo najbolje: Ej, Alahu pogledaj me, Selam ja resulallah, Slušaj ovaj naj, Ja Rabbi gorim, Smiraj srca mog, Kad procvatu behari, O, Zefire.

koncert_2

Ipak, sve je posjetitelje najviše oduševio ezan kojega je proučio kurra hafiz Aziz Alili, zasigurno najbolji učač Kur’ana, koji nastupima diljem svijeta svojim znanjem i iznimnim glasom oduševljavao i oduševljava sve ljubitelje glazbe. Kurra hafiz Aziz Alili učio je ezan i u najpoznatijoj svjetskoj koncertnoj dvorani,Bečkom Musikvereinu, Zlatnoj dvorani, u kojoj su koncentrirali najpoznatiji svjetski koncert-majstori i pjevači. U našem Lisinskom, s galerije, glas kurra hafiza odjekivao je kao da uči s munare. A, zapravo, bio je to prvi ezan proučen s galerije Velike dvorane u Lisinskom. Izmjenjivale se te bajramske večeri u Lisinskome najpoznatiji dijelovi opera, filmska glazba, kaside, ilahije i ezan na oduševljenje oko 1500 posjetitelja.

koncert_3

Dakako, svoj obol cijeloj večeri da je i voditelj Oliver Mlakar koji se dobrano potrudio i oboružao svim voditeljskim znanjima, a naročito onim tipičnim oliverovskim šarmom. Bila je to čarobna bajramska večer. Emir Nuhanović, čini se, ilahiju nosi u genima. Rijetki su dirigenti koji je na tako virtuozan način mogu donijeti tu vrstu glazbe. Da doživljaj bude još impresivniji Zagrebačka filharmonija, kojom je dirigirao prvi put i veliki zbor slijedili su ga tako dobro da se činilo da im je to već stota izvedba. Organizatori ovog bajramskog koncerta mogu zadovoljno trljati dlanove, jer ne samo da su uspjeli u svome naumu i priredili nam vrhunski koncert na kojem su svi pokazali vrhunsko izvedbeno umijeće, nego su zorno i tvorno pokazali i dokazali nesumnjiv spoj islama i klasične europske glazbe.

Budući da je Kurban-bajram svečanost darivanja, tako je prihod s ovog Bajramskog koncerta darovan za potrebe Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’. Glazba je najbolji i najvrjedniji most među narodima. Poznato je da je Turski vojni orkestar, preteča svih vojnih orkestara na svijetu, pod zidinama Beča, u doba kad su toliko željeli osvojiti Beč, priređivali svakoga petka koncert za svoju vojsku. Ali nije samo turska vojska slušala glazbene bravure turskih glazbenika, već su im se pridružili i Bečlije. Zasjeli bi na zdine, kao na tribine, i uživali u glazbenim majstorijama turskih vojnih glazbenika.

Zato ovaj Bajramski koncert valja, uz čestitke organizatorima, prihvati kao onaj fluidni glazbeni most između jedne i druge uljudbe, oliti kulture.

Nadamo se da će vam i donja galerija pomoći da si dočarate čaloriju te bajramske večeri u Lisinskom.

H.M.