Baška Hoteli – prvi u Hrvatskoj dobili halal certifikat

Dana 28. listopada 2010. u konferencijskom centru Hotela Corinthia-Baška već tradicionalno održava godišnju proslavu Dana Društva, te koristeći ovu svečanu prigodu uz mnogobrojne uvažene goste po prvi puta u Hrvatskoj jednoj hotelskoj kući dodijeljuje se certifikat halal kvalitete. Na tradiciji prve turističke potražnje davne je 1949. godine nastalo je malo poduzeće čija je zadaća bila baviti se ugostiteljstvom i turizmom. Danas, 60 godina poslije Hoteli Baška d.d. su najveća i najsnažnija hotelska kuća na otoku Krku i jedna od najuspješnijih srednje velikih turističkih kompanija na Jadranu. Konstantnim ulaganjem u hotelske objekte, a čime je ova hotelska kuća u okvirima otoka Krka uvijek bila korak naprijed u postizanju vrhunske kvalitete, misleći pritom na prvi hotelski objekt kategorije 4, potom i 5*, wellness centar, kongresne prostore, Hoteli Baška htjeli su biti još privlačniji jer sve je podređeno vrhunskom odmoru i opuštanju gostiju. Tvrtka Hoteli Baška sada se još jednom odvažila učiniti korak više u cilju poboljšanja kvalitete svojih proizvoda i usluga, a time uložiti i u obogaćenje ponude destinacije, te se kao prva hotelska kuća u Hrvatskoj odlučila na certificiranje prema zahtjevima halal kvalitete. Halal certifikatom Hoteli Baška žele osigurati kvalitetu više svojih usluga kod svih potencijalnih gostiju koji znaju i razumiju što on predstavlja i to ne samo u islamskim zemljama, već i kod potencijalnih gostiju u visoko razvijenim zemljama. Halal kvaliteta podrazumijeva skup primijenjenih postupaka u procesu proizvodnje kao i ukupnost karakteristika proizvoda i usluga koje su u skladu s islamskim propisima. Proizvodi s certifikatom halal kvalitete ne vežu se više isključivo uz pripadnike islama, oni su prepoznati kao hrana za zdrav život pa tako primjerice u Velikoj Britaniji halal hranu konzumira šest milijuna ljudi, a od toga su samo dva milijuna pripadnici islama. U Europi se u idućih deset godina očekuje 20 do 25-postotni rast poslovanja s takvom hranom. Halal certifikat danas u Hrvatskoj ima već 20 renomiranih hrvatskih tvrtki i to za oko tisuću proizvoda.

Nekoliko je daljnjih tvrtki u procesu dobivanja, a poseban interes za postizanje halal kvalitete u posljednje je vrijeme pobuđen upravo kod hotelijera, a radi postizanja i jačanja elitnog turizma. S halal certifikatom Hoteli Baška očekuju sinergijsko djelovanje sa HACCP sustavom što znači još bolje osiguranje sigurnosti hrane i kvalitete proizvoda i usluga. Imajući ove činjenice u vidu tvrtka Hoteli Baška pristupila je implementaciji zahtjeva halal standarda u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete. Halal kvalitetom želje su Hotela Baška doseći još viši nivo kvalitete svojih proizvoda i usluga, svojim mnogobrojnim vjernim gostima koji se uvijek iznova vračaju ponuditi sada vrijednost više, te pokušati udovoljiti očekivanjima svakog novog, potencijalnog posjetitelja sa sve zahtjevnijeg turističkog tržišta.

Isti dan na svečanoj 60. obljetnici Baška hotela,  pored mnogobrojnih zvanica nazočili su i predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj, pomoćnik predsjednika Mešihata IZ, doc. dr. Aziz ef. Hasnović, ujedno i ravnatelj Agencije za halal kvalitetu, tajnik Agencije Aldin Dugonjić, predsjednik glavnog odbora gosp. Nermin P., glavni imam Medžlisa IZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujknaović i imam Hidajet ef. Hasnović. Nakon službenog dijela Baška hotela, podnošenja godišnjeg izviješća te uručenje skromnih poklona uposlenicima, ravnatelj Agencije za halal kvalitetu rukovodstvu Baška hotela a tom prigodom uručio halal certifikat te poklone, nadajući se još bololj suradnju i većim uspjehima  u narednom periodu. Nakon službenog dijela svečanosti za sve goste je priređen ručak.

H.H.