Bonavia prvi hotel u Riejci dobio halal certifikat

centar mala

Grand hotel Bonavia prvi hotel u Rijeci dobio Halal certifikat

bonavia

Grand hotel Bonavia dobio je ovih dana halal certifikat, dakle usklađenost jela, pića i smještaja s islamskim propisima odnosno šerijatskim zakonom. Postao je tako jedan od sedam hrvatskih hotela s halal certifikatom, i tek drugi takav hotel na Jadranu, nakon hotela Baška na Krku.

Iz hotela kažu kako su se za takav potez odlučili nakon otvaranja Islamskog centra u Rijeci, te zbog želje da pridonesu multikulturalnom i multireligioznom karakteru grada. U Bonaviji su se za taj korak pripremali nekoliko mjeseci – preuređen je dio kuhinje, odabrani su dobavljači hrane halal kvalitete, a sobe se opremaju ovisno o broju gostiju. Drugim riječima, na svim razinama poštivat će se strogi standardi kvalitete, sigurnosti i postupanja s proizvodima. Dodjeli halal certifikata u ime Mešihata IZ kao izasalanik muftije nazočio je glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović koji je direktorici hotela Bonavio uručio certifikat.

Društvo Plava laguna d.d. Poreč u PC-u Grand Hotel Bonavia u Rijeci uvodi halal kvalitetu s ciljem proširenja ponude i sa željom da se potencijalnim gostima koji razumiju što halal predstavlja, osigura hrana prepoznata kao hrana za zdrav život. U Bonaviji poručuju da su spremni i za najzahtjevnije goste : “Ovaj današnji događaj za nas je od iznimnog značenja, on je naš doprinos multikulturalnoj, multireligijskoj i multinacionalnoj Rijeci na pragu Europe ali i vrlo značajan poslovni iskorak prema izuzetno važnom tržištu koje se šire otvorilo upravo otvaranjem Islamskog centra u Rijeci.
Bonavia je kroz svoju dugu i bogatu povijest uvijek utirala nove putove, pa to čini i ovoga puta – sa zadovoljstvom mogu reći da upravo Grand Hotel Bonavia ima prvi riječki halal certifikat. Halal kvaliteta podrazumijeva skup primijenjenih postupaka u procesu proizvodnje i ukupnost karakteristike proizvoda i usluga koje su u skladu sa šerijatskim zakonima.
S halal certifikatom očekujemo sinergijsko djelovanje s HACCP sustavom, što znači još bolje osiguranje sigurnosti hrane i kvalitete naših proizvoda i usluga.
Imajući to u vidu pristupili smo implementaciji zahtjeva halal standarda u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete.
Kao direktorica Grand Hotela Bonavia uključena sam u razvoj strategije i proces upravljanja halal kvalitetom, čime jamčimo njezinu primjenu kroz osobnu predanost ciljevima halal kvalitete. U našem hotelu već je u primjeni Protokol o halal kvaliteti koji na svim razinama radnog procesa u hotelu vodi brigu i provjerava stroge standarde sigurnosti, kvalitete i postupanja s proizvodima. Claudio Vukonić, Voditelj Odjela hrane i pića

Obavijest o uvođenju sustava halal kvalitete u Grand Hotelu Bonavia u Rijeci poslana je slijedećim dobavljačima :
Kraš d.d. Zagreb
Mlinar d.d. Križevci
Produkt Komerc d.o.o. Pazin
Vindija d.d. Varaždin
PIK Vrbovec d.d. Vrbovec
PIK Rijeka d.d. Rijeka
Od navedenih dobavljača zaprimili smo certifikat te ponudu proizvoda, izvršili izbor artikala koji posjeduju certifikat halal kvalitete te je temeljem navedenog sačinjena ponuda hrane u restoranu PC-a Grand Hotel Bonavia”.

HALAL MENU:
HLADNA PREDJELA
Pladanj sireva (ovčji, kravlji, kozji, slani) 50,00 kn
Salata od mladog povrća s puretinom 40,00 kn
Marinirani pileći file u naranči 40,00 kn

JUHE
Juha od povrća 15,00 kn
Krepka goveđa juha s domaćim rezancima 15,00 kn

TOPLA PREDJELA
Rižoto od puretine s orasima 50,00 kn
Tjestenina po izboru s piletinom u umaku od svježeg povrća 50,00 kn

GLAVNA JELA

Juneći biftek 110,00 kn
Juneći ramstek 90,00 kn
Teleći odrezak 80,00 kn
Kuhana junetina 55,00 kn

PRILOZI

Povrće na maslacu 15,00 kn
Povrće sa žara 15,00 kn
Kuhani krumpir 15,00 kn

Ostali uvjeti koje hotel mora zadovoljavati:
a) osigurati jelovnik s halal jelima,
b) vidno istaknuti halal certifikat na recepciji ugostiteljskog objekta,
c) u hotelskim sobama označiti jugoistok (smjer okretanja za vrijeme
izvršavanja molitvi),
d) osigurati Kur’an, serdžadu (prostirku za molitvu) i tespih (brojanicu).
e) mini bar isprazniti od alkoholnih pića.
Hotel ima obavezu provođenja internog audita halal kvalitete najmanje jednom godišnje.
Audit halal kvalitete je sustavno i nezavisno ispitivanje s ciljem da se utvrdi da li su aktivnosti i rezultati koji se odnose na halal kvalitetu u skladu s utvrđenim odredbama, da li su te odredbe prikladne za postizanje postavljenih ciljeva, te da li su one stvarno provedene.
Kada se izvodi audit, određuje se glavni auditor sa sveukupnim obavezama. Tim za izvođenje audita halal kvalitete sastoji se od zaposlenika – auditora koji su prethodno prošli edukaciju za interne auditore od Centra za certificiranje halal kvalitete.

Hajrudin Mujkanović