Čestitka glavnog imama povodom Nove 1434.h.g.

islamski_centar_mala_1

nova-hidzretska-godina

ČESTITKA GLAVNOG IMAMA

U POVODU NOVE 1434. HIDŽRETSKE GODINE

Oni koji vje­ruju, i isele se, i bore se na Allahovu putu, i oni koji daju sklonište i pomažu,  oni su zbilja pravi vjernici – njih čeka oprost i obilje plemenito.“ (El-Enfal, 74)

Sa zalaskom sunca u srijedu 14.11.2012.g. muslimani obilježavaju početak Nove muslimanske 1434. godine prema lunarnom računanju vremena. Četvrtak, 15.11.2012. je prvi dan mjeseca muharrema, „svetog mjeseca“ u kojem je zabranjeno prolivanje ljudske krvi i u kojem je zapovjeđeno poštivanje ljudskog života, časti i dostojanstva.

Nije bez razloga veliki, nadahnuti halifa Omer b. Hattab za početak muslimanskog kalendara odabrao jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji događaj u životu Allahovog poslanika Muhammeda a.s. i prve generacije muslimana, a to je Hidžra – seoba muslimana iz Mekke u Jesrib (Grad Božijeg Poslanika – Medina) koja je značila napuštanje stanja potlačenosti i nepravde i prelazak u stanje slobode i pravde. Zato nas obilježavanje datuma Hidžre svake godine podsjeća na princip nemirenja sa stanjem nepravde, nasilja i neslobode u društvu i vrijednost traganja za boljim i kvalitetnijim rješenjima u životu.

Poslanik a.s. je nakon oslobođenja Mekke poručio ashabima i svim generacijama muslimana da je hidžra kao fizičko preseljenje okončana, a da kao trajna orijentacija ostaje dobra namjera i ulaganje napora za bolju sadašnjost i prosperitetniju budućnost. Poslanik a.s. je, također, podsjetio muslimane da vrijednost i smisao Hidžre mogu naći i ostvariti u svom životu tako što će se okanuti griješenja i svega onog što je Uzvišeni Allah zabranio: „Muhadžir je onaj koji napusti ono što je Allah zabranio“ – kaže se u jednom hadisu.

Uz čestitku svim muslimanima u Primorsko-Goranskoj županiji, Gradu Rijeci, R Hrvatskoj i svijetu povodom nastupanja Nove hidžretske 1434. godine  molim Uzvišenog Allaha da nam podari znanja, mudrosti i hrabrosti u suočavanju sa svim životnim izazovima i iskušenjima i da nam podari bolju i svjetliju budućnost.

Neka vam je sretna i berićetna Nova hidžretska 1434. godina.

Rijeka, 14.11.2012.g.

Glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović