Čestitke novom predsjedniku Mešihata IZ u Hrvatskoj

islamski_centar_mala_1

iran_12

Posljednjih nekoliko dana hrvatski mediji prenijeli su vijest o izboru novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr.sc. Aziza ef. Hasanovića kojemu su upućene prigodne čestitke povodom izbora na čelno mjesto Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dio tih čestitki objavljujemo i na našoj web stranici.

Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup mons. Vlado Košić uputio je 11. lipnja čestitku povodom izbora u visoku službu muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Azizu ef. Hasanoviću.

Poznavajući Vas kao čovjeka dijaloga vjerujem da ćete učiniti sve u izgradnji dobrih odnosa vaše vjerske zajednice i Katoličke Crkve kao i drugih vjerskih zajednica u RH, nastavljajući dobar put gospodina Ševka Omerbašića“, zaželio je biskup u čestitki.

josipović_bajram_1

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku Azizu ef. Hasanoviću na izboru za novog predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj sljedećeg sadržaja:
“Vaš izbor svjedoči o želji za nastavljanjem dobrih i skladnih odnosa između Islamske vjerske zajednice i Republike Hrvatske, koje je njegovao Vaš prethodnik, gospodin Ševko Omerbašić. Uvjeren sam da ćete na Vašoj novoj dužnosti ustrajati u promicanju razumijevanja, tolerancije, suradnje i međuvjerskog dijaloga na dobrobit islamskih vjernika, vjernika svih vjerskih zajednica kao i svih građana Republike Hrvatske. Želim Vam puno uspjeha u obnašanju Vaše nove dužnosti kao i svako dobro u osobnom životu.”

Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku novoizabranom muftiji i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu ef. Hasanoviću uz želju jačanja odgovornosti i solidarnosti u hrvatskom društvu, priopćeno je danas iz ureda Zagrebačke nadbiskupije.

“Saznavši da ste 9. lipnja 2012. godine izabrani za muftiju i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, srdačno Vam čestitam na izboru te molim svevišnjeg i svemogućeg Boga da Vam pomogne u vršenju odgovorne službe na dobrobit povjerenih Vam muslimanskih vjernika. Neka se po suradnji među religijama i po osobnom svjedočenju vjernika jača odgovornost i solidarnost u hrvatskom društvu”, stoji u čestitki kardinala Bozanića.

—————————–

U povodu izbora za Predsjednika Mešihata Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić uputio je Azizu ef. Hasanoviću čestitku u kojoj stoji:-

Poštovani muftija Hasanoviću!

U povodu Vašeg izbora na časnu i odgovornu dužnost predsjednika Mešihata Islamske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj, u ime Grada Zagreba, upućujem Vam najiskrenije čestitke!

Od otvaranja džamije i izgradnje Islamskog centra, od prije 25 ljeta pa do danas, odnosi između Islamske vjerske zajednice i Grada Zagreba dosegli su zavidnu i oglednu suradničku i prijateljsku razinu. Zagrebački Bošnjaci i muslimani dali su veliki ekumenski doprinos u zbližavanju i boljem međusobnom poznavanju između kršćanstva i islama; aktivno sudjeluju u izgradnji demokratskih vrijednosti; a u duhu tolerancije i međusobnog povjerenja zajednički ostvarujemo važne kulturne i socijalne projekte.

U tome je ogromna zasluga i vašeg predšasnika muftije Omerbašića, ali, cijelo vrijeme, Vi ste mu bili najbliži suradnik, lijeva i desna ruka. Stoga, u najdubljem uvjerenju da će se odnosi između Islamske vjerske zajednice i Grada Zagreba i nadalje razvijati na dobrobit i korist svih naših sugrađana i islamskih vjernika – primite moje iskrene čestitke i najbolje želje!

zukorlić

Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić uputio je čestitku predsjedniku Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i muftiji zagrebačkom dr. Azizu ef. Hasanoviću na izboru na tu funkciju.

Poštovani Muftija

Čast mi je u ime Mešihata Islamske zajednice, pripadnika islama u Sandžaku i Srbiji i u svoje lično ime uputiti Vam najiskrenije čestitke u povodu Vašeg izbora na funkciju predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i muftije zagrebačkog. Zadovoljstvo je još veće kada se zna da je na tako značajnu funkciju došao ozvaničeni prijatelj Sandžaka i čovjek koje će, uvjeren sam, nastaviti put razvoja Islamske zajednice u Hrvatskoj kojeg je u protekle dvije decenije trasirao Vaš prethodnik muftija Ševko ef. Omerbašić.

Uz mahsus selam.

                                        Predsjednik Mešihata, Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić

Medija koji su objavili informaciju o izboru novog predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj:

Večernji.hr, HRT-Duhovni izazovi,HRT- Dobro jutro Hrvatska, Rijaset IZ u BiH, Slobodna dalmacija, Preporod, Glas Istre, Portal Hr, IKA-a, Index Hr, Al Jezeere, Križ života

Hajrudin Mujkanović