Delegacija Banjalučkog muftiluka posjetila Islamski centar u Rijeci

islamski_centar_mala_1

U nedjelju, 18.03.2012.g. delegacija Banjalučkog muftiluka na čelu sa uvaženim muftijom, Edhem ef. Čamdžić službeno je posjetila Islamsku zajednicu i Islamski centar u Rijeci. U pratnji muftije Čamdžića bili su glavni imami Ključa, Bosanke Dubice, Banjaluke, Bosanske Gradiške, Prnjavora, te imami džemata sa područja medžlisa muftiluka. Svakako u pratnjimuftije bili su i predsjednici MIZ Banjaluka i Prnjavor.

Delegaciju Banjalučkog muftiluka ispred Medžlisa IZ Rijeka dočekali su predsjednik i dopredsjednik te članovi IOM,h. Ekrem Budimlić i Adem ef. Smajić, glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović i Adnan ef. Đikić te džematlija i vakif IC Rijeka Džemil Husić. Musafiri su sa domaćinima MIZ Rijeka prvo posjetili gradilište Islamskog centra Rijeka ugodno se iznenadivši ljepotom objekta kaoi same lokacije te brzini izgradnje. Banjalučko muftijstvo je među prvim delegacijama koje su posjetile islamski centar već u fazi završnih radova te na taj način mogli vidjeti pravu sliku Centra.

Nakon posjete i razgledavanja Centra delegacija je posjetila i postojeće prostorije Medžlisa u samom centru grada Rijeke te uz muhabbet i domjenak razmjenili međusobna iskustva. Glavni imam,Hajrudin ef. Mujkanović se još jednom zahvalio na posjeti delegacije zaželio dobrodošlicu musafirima te riječ predao predsjedniku Medžlisa. Predsjednik MIZ Rijeka, h. Ekrem Budimlić prisutne je upoznao sa osnovnim podacima vezanim za Medžlis kaoi samom Islamskom centru a nakon obraćanja muftiji Edhemu ef. Čamdžić kao znak zahvalnosti i sjećanja uručio skromnu hediju, sliku Islamskog centra.

Nakon obraćanja domaćina prisutne je poselamio i muftija Čamdžić, prije svega zahvalivši se na bratskom i toplom prijemu ukazavši na potrebu međusobnih posjeta u cilju zbližavanja muslimana radi razmjene iskustava kao i međusobnog pomaganja. Sretan je što je ponovo posjetio Rijeku sada još radosniji jer je Centar pri samom završetku vjerujući da će u budućnosti biti još bolji most povezivanja džemata.Čestitao je riječkim muslimanima na velikom, kapitalnom ali i povijesnom projektu za sve muslimane u regiji. Uz ugodan ambijent bosanku kahvu i slatke specijalitete nastavilo se samuhabbetom.

Po završetku službenog dijela posjete Medžlisu IZ Rijeka sudomaćin Medžlisa koji je ugostio musafire Džemil Husić zajedno sa svojom braćom musafire je počastio i tradicionalnom primorskom večerom gdje seuz ugodan muhabbet i razgovor ostalo do kasno u noć. U ranim jutarnjim satima delegaciji  Banjalučkog muftiluka pridružila se i delegacija Bihaćkog muftijstva na čelu sa muftijom, Hasan ef. Makićem u pratnji direktora medrese Džemaludin ef. Čaušević iz Cazina, tajnika muftiluka i člana Sabora IZ u BiH koji su nastavli dalje svoje putovanja za Rim radi podrške hadži reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Cerić na dodjeli priznanja za mir koje ćebiti uručeno u utorak, 20.03.2012.g.

Medžlis IZ Rijeka ujedno čestita vrhovnom poglavaru Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini na dodjeli priznanja jer je to ponos i čast svakom muslimanu imuslimanki.

Hajrudin ef. Mujkanović