Delegacija Medžlisa na temelju džamije Donja Lubardi

e3d2ccf491ca359df08f4c21ead62e9fbužim mala

bužim_l-7U subotu, 30.04.2011.g. delegacija Medžlisa Islamske zajednice Rijeka u sastavu glavni imam, Hajrudin ef. Mujknaović, predsjednik IOM, Ekrem Budimlić i član Mešihata IZ u HR, Mujo Isić odazvali su se pozivu Medžlisa IZ Bužim i Džemata Donja Lubarda, da prisustvuju svečanosti temelja džamije u Donjoj Lubardi. Medžlis IZ Rijeka je u petak 29.04.2011.g. u svojim džematima organizirao sergiju za najmalđi džemat Donja Lubarda i na svečanosti u ime MIZ Rijeka, donirali 1000 KM za izgradnju i završetak džamije. Svečanosti temelja džamije u džematu Donja Lubarda nazočili su: reisul ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, bihaćki muftija, Hasan ef. Makić, načelnik općine Bužim, Mirsad Šahinović, predstavnici MIZ Bužim, direktori medresa Džemaludin ef. Čaušević i Isa beg iz Novog Pazara, koji je ujedno bio i izaslanik sandžačkog muftije, Muamera ef. Zukorlić koji se prigodnim riječima obratio prisutnima. Svečanosti su ispred IZ u HR, nazočili predstavnici MIZ Rijeka i Sisaka  te drugi ugledni gosti.

bužim_l-6Svečanost je pozdravnim govorom započeio mjesni imam Azmir ef. koji je izm,eđu ostalog rekao nekoliko uvodnih riječi o samom džematu: “Neka je hvala Allahu dž. š. Gospodaru svih svjetova, koji nas je stvorio i život nam podario. Salavat i selam neka je na Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.v.s., na njegovu porodicu, ashabe, na šehide i na sve vjernike do dana sudnjega, amin!Uvaženi i dragi gosti, dragi prijatelji, braćo i sestre, čast i zadovoljstvo mi je izraziti vam dobrodošlicu u svoje lično ime i u ime najmlađeg džemata na području medžlisa islamske zajednice Bužim, džemata Donja Lubarda. Posebne selame upućujem čovjeku koji je prevalio   veliki dio puta da bi danas podijelio sa nama radost temelja džamije, vrhovnom poglavaru islamske zajednice, našem uvaženom reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Cerić, cijenjenom muftiji bihaćkom prof. Hasanu ef. Makić, predsjedniku i glavnom imamu medžlisa islamske zajednice u Rijeci, glanom imamu Siska, direktoru medrese Džemaludin Čaušević u Cazinu Prof. Enesu Ljubijankiću, direktoru medrese u Novom Pazaru i potpresjedniku mešihata IZ u Srbiji Rešadu Plojeviću,  saborniku islamske zajednice, predstavnicima općine Bužim,  općinskom načelniku Mirsadu Šahinoviću i presjedavajućem općinskog vijeća Aganu Buniću, predstavnicima medžlisa islamske zajednice Bužim, glavnim imamima, kolegama imamima, i svima vama braćo i sestre koji ste danas ovdje, da podijelite radost sa nama u ovom svečanom danu. Es-selamu alejkum ve rahmetullahi veberekatuhu.

bužim_l-3U svoje lično ime, u ime džemata Donja Lubarda, u ime džematskog i građevinskog odbora želim vam da se osjećate ugodno u našem džematu koji je i najmlađi na području našeg medžlisa IZ Bužim. Naša je iskrena namjera da vas ugodno ugostimo i želja nam je da se osjećate udobno u Donjoj Lubardi. Iskreno se nadam, dragi gosti, da ćete ponijeti najljepše uspomene iz najmlađeg džemata našega medžlisa, jer je ovo prvi put u povijesti da se ovdje gradi džamija i da ovo mjesto ugosti ovoliki broj musafira. Prije početka obraćanja naših zvanica ja vas pozivam da proučimo fatihu pred duše naših ako Bog da šehida, koji su dali svoje živote za odbranu naše lijepe domovine, Bosne i Hercegovine. Ridajen lillahi elfatiha. Džemat Donja Lubarda postoji svega 3 godine, formiran je 21. oktobra 2008. godine izdvajanjem iz matičnog džemata Lubarda. Budući da ovaj džemat nije posjedovao džamiju, inicijativni odbor je pokrenuo proceduru  pribavljanja  urbanističke i građevinske dozvole za gradnju ove lijepe džamije, koja je utemeljena 19. Juna 2010. Godine uz prisustvo muftije bihaćkog, glavnog imama medžlisa islamske zajednice Bužim, imama susjednih džemata i naših dragih džematlija i musafira.  Zemljište na kome se nalazi ova naša prelijepa džamija uvakufio je naš vrijedni džematlija  Husein Baltić sa svojom Hanumom Senadom.  Molim Allaha dž.š. da im upiše u kabul ovo hairli djelo, da im da snage, želje i volje da ustraju na putu dobra.”

U obraćanju povodom temelja džamije u džematu Donja Lubarda prisutnim su se obratili: u ime predsjednik džematskog odbora džemata Donja Lubarda, gospodin Adis Abdić, predsjendik MIZ Bužim, Eniz ef. Veladžić, glavni imam MIZ Bužim, Mehmed ef. Harčević, načelnik općine Bužim, Mirsad Šahinović, direktor medrese u Novom Pazaru i izaslanik sandžačkog muftije, Muamer ef. Zukorlić, bihaćki muftija, Hasan ef. Makić i na kraju reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, koji je se u svom nadahnutom govoru svakako osvrnuo i na aktualna dešavanja u Bosni i Hercegovini. Svečanost je završila zajendičkim klanjanjem podne namaza u još nedovršenoj džamiji na Donjoj Lubardi.

bužim_l-5Predstavnici Medžlisa IZ Rijeka, nakon svečanog dijela temelja džamije, iskoristili su priliku ponovo se sastati sa predstavnicima Medžlisa IZ Bužim, glavni imam, predsjednik, tajnik i članovi IOM Bužim kao i predsjedavjaućim općinskog vijeća Bužim. Razgovaralo se o daljnjoj suradnji dvaju Medžlisa, Rijeke i Bužima te službenoj posjeti predstavnika MIZ Bužim medžlisu IZ Rijeka u narednom periodu. Posjeta bi terbala biti relaizirana do kraja petog mjeseca, a to bi bila samo još jedna u nizu aktivnosti MIZ Rijeka i MIZ Bužima ujedno i pozivnica čelnicima MIZ BUžim da se sa svojim džematlijama pripremaju za dolazak na svečanost otvorenja Islamskog centra u Rijeci.

Hajrudin Mujkanović