Delegacija Mešihata IZ u posjetu Državi Katar

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

fotografija-70-600x450

U nedjelju, 15.12.2013., delegaciju Mešihata u Kataru primio je ministar vakufa dr. Gajs b. Mubarek Al-Kuwari. Razgovaralo se o zajedničkim projektima Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva vakufa. Ovom prilikom muftija se još jednom zahvalio ministru vakufa na nesebičnom trudu i pomoći u realizaciji izgradnje Islamskog centra u Rijeci, ali i drugim projektima od zajedničkog interesa. U znak zahvalnosti muftija je uručio u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj zahvalnicu ministru vakufa te prigodan poklon u znak sjećanja na ovaj susret. Muftija je posebno priznanje dodijelio za pomoć u realizaciji 20. europskog natjecanja učača Kur’ana koje se ove godine održalo u Zagrebu.

picture-3-600x450

Nakon sastanka s ministom vakufa, delegaciju Mešihata primio je direktor Odjela za izgradnju džamija Ministarstva vakufa g. Muhammed Al-Kuwari i tom prilikom se razgovaralo o Islamskom centru u Rijeci i mogućnostima opremanja istog tepisima koje bi donirala Država Katar. Ovom prilikom uručen je prigodan poklon u znak zahvalnosti za pomoć i doprinos u razvoju Islamskog centra u Rijeci. Nakon sastanka s g. Muhammedom Al-Kuwarijem, delegacija Mešihata je posjetila i g. Jusuf Al-Mulla šefa protokola Ministarstva vakufa Države Katar.

U večernjim satima, delegacija Mešihata prisustvovala je završetku takmičenja učača Kur’ana koje organizirana Država Katar u okviru fondacije Jasim. Svečanosti su nazočili i premijer Države Katar, ministar unutrašnjih poslova, ministar vakufa, te brojni ugledni gosti među kojima je bio i šejh Jusuf Al-Karadavi s kojim se nakon završetka natjecanja susreo muftija dr. Aziz ef. Hasanović. Tokom svog obraćanja g. Nasser Al-Sulajti je na ovom važnom skupu najavio i održavanje natjecanje učača Kur’ana koje će se početkom iduće godine održati u Rijeci.

U utorak 17.12.2013. delegaciju Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj primila je rektorica Sveučilišta Države Katar šejha Muhammed Al-Misned sa svojim suradnicima, a razgovaralo se o budućoj suradnji Islamske zajednice u Hrvatskoj i Sveučilišta. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović zahvalio se rektorici na prijemu kao i na dosadašnjoj suradnji i pomoći posebice onoj u vidu stipendiranja studenata. Mutija je ovom prilikom pozvao rektoricu da posjeti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj te da u sklopu navedenog posjeta Islamskoj zajednici posjeti i sveučilišta u Hrvatskoj.

Istog dana delegacija Mešihata posjetila je i direktora Uprave vakufa pri Ministarstvu vakufa Države Katar g. Abdullaha bin Jeathen Al Dosarija. Muftija se zahvalio na dosadašnjoj pomoći, nezaboravnom gostoprimstvu, a posebnu zahvalu je uputio za pomoć u izgradnji Islamskog centra u Rijeci te je u znak sjećanja na ovaj susret, direktoru Uprave uručio prigodan poklon. Izražena je obostrana želja i spremnost za jačanjem i produbljivanjem suradnje.

Nakon sastanka s direktorom Uprave vakufa, delegacija Mešihata posjetila je i Ministarstvo obrazovanja, a delegaciju je primila direktorica Ureda za visoko obrazovanje Ministarstva obrazovanja Države Katar gđa. Haya Jahom Al Kuwari sa suradnicima. Muftija se zahvalio na dosadašnjoj pomoći te je rekao da želja za jačanjem iste postoji te da se nada kako će se ona produbiti posebice kroz suradnju na polju obrazovanja, vjere i kulture.

Ovim susretom završen je radni posjet delegacije Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, a danas (srijeda 18.12.) će nazočiti obilježavanju Danadržavnosti Države Katar. Obilježavanje ovog događaja odvija se pod pokroviteljstvom emira Države Katar Temim bin Hammed Al-Thanija.

Hajrudin ef. Mujkanović