Delegacija MIZ Rijeka na Petoj obljetnici džemata Karlovac

islamski_centar_mala_1

Delegacija  MIZ Rijeka u sastavu dopredsjednik IOM Rijeka, h. Adem ef. Smajić i glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović nazočili su Petoj obljetnici džemata Karlovac koja se održala u Domu Zora u centru grada Karlovca. Svečnaosti su pored najviših predstavnika Islamske zajednce u Hrvatskoj nazočili i mnogi drugi gosti, predstavnici katoličke Crkve, predstavnici loklanih vlasti, gosti iz BiH, dopredsjednik Vlade Federacije BiH, gospodin Mirsad Kebo kao i predstavnici nacionalnih manjina.

 “Ovo je važan dan i za Džema’at i za naš grad jer Karlovac ovime dobiva na svojoj multikulturalnoj i multikonfesionalnoj vrijednosti”, istaknuo je imam Haris efendija Bošnjaković na svečanoj proslavi pete obljetnice osnivanja Džema’ata, karlovačke zajednice muslimanskih vjernika održanoj u subotu u Zorin domu. Podsjetio je na niz bezuspješnih pokušaja koji su prethodili konačnom osnivanju Džema’ata Karlovac 16. travnja 2007. godine i, kasnije, dobivanja prostorija u Ulici Maksimilijana Vrhovca 21 gdje im je danas sjedište. Istaknuo je kako karlovačka islamska zajednica trenutno okuplja blizu 300 članova što je jedna četvrtina populacije islamske vjeroispovijesti koje se nalaze u njezinu djelokrugu. Osim brojnih uglednika i vjernika iz drugih gradova Hrvatske, svojim dolaskom proslavu je uveličao i potpredsjednik Federacije BIH Mirsad Kebo kojem je ovo bio prvi posjet Karlovcu.

Počašćen sam što sam ovdje, gradu na četiri rijeke koji simbolično označava četiri puta i jednu istinu. Ovo je primjer kako muslimani trebaju raditi u demokratskim zemljama; pet godina uspješne suradnje s lokalnim vlastima, izjavio je Kebo i dodao kako je Hrvatska dosad bila dobar „komšija“ BIH te da takve odnose treba njegovati i dalje. Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić tom je prilikom napomenuo kako pet godina za vjersku zajednicu nije neka velika dionica gledajući na religije koje postoje tisućama godina, ali je zato iznimno važna za imama i vjernike.

S druge strane, pet izgubljenih godina u vjeri je mnogo jer Kur’an traži svaki trenutak u molitvi, istaknuo je muftija Omerbašić. Dodao je kako negativnu sliku u Europi o islamu jedino mogu ispraviti autohtoni muslimani i to mladi.

 Mladi moraju imati glavnu riječ, stvarati novu perspektivu i pritom se ne obazirati na nacionalnost i vjeroispovijest, zaključio je. Kako bi dostojno obilježili svoju obljetnicu članovi karlovačkog Džema’ata organizirali su koncert tradicionalne i duhovne glazbe „Shadrwan Code“, skupine sastavljene od članica zbora zagrebačke džamije „Arabeske“ i popularnog „Zabranjenog pušenja“.

(http://www.karlovacki-tjednik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=4613:muslimanski-vjernici-sveano-obiljeili-petu-obljetnicu-postojanja-demaata-karlovac&catid=3:upanija&Itemid=4, http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/mirsad-kebo-posjetio-karlovac, )http://www.karlovac.hr/news.aspx?newsID=1907&pageID=1

Hajrudin Mujkanović