U delegaciji predsjednika HR u Qataru i delegacija Mešihata IZ u HR

islamski_centar_mala_1

Predsjednik Josipović otvorio veleposlanstvo RH u Kataru (HINA)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je u nedjelju doputovao u posjet Kataru, svečano je otvorio hrvatsko veleposlanstvo u glavnom gradu Dohi, prvo veleposlanstvo RH u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva.
“Ovo je važan dan jer otvaramo novu stranicu u našim odnosima … postoje sve pretpostavke da naša suradnja bude uspješna”, rekao je predsjednik Josipović otvarajući veleposlanstvo. U pratnji predsjednika Josipovića uz suprugu Tatjanu u Katar je doputovalo i brojno hrvatsko izaslanstvo u čijem je sastavu i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, te više od četrdeset predstavnika hrvatskih tvrtki.
“Ovdje je veliko hrvatsko izaslanstvo koje će razgovarati o razvoju suradnje s Katarom i siguran sam da se u Zagreb nećemo vratiti bez važnih i vrijednih rezultata”, rekao je predsjednik Josipović.
Okupljenima se obratila i ministrica Pusić, naglasivši u svom govoru da je otvaranje veleposlanstva “potez kojim Hrvatska želi prema prijateljskom Kataru otvoriti nove kanale komunikacije još intenzivnije nego do sada”.
“Ovo je poseban trenutak za nas jer Hrvatska u teškim vremenima pokazuje da prepoznaje mogućnost razvoja, napretka i novih zajedničkih projekata, a ne samo štednje”, rekla je Pusić. “Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva”, dodala je.
Hrvatska je Katar dosad pokrivala iz veleposlanstva u Egiptu, a prvi hrvatski veleposlanik u Dohi je Tomislav Bošnjak.

Gospodarski dio izaslanstva se nada da će posjet Kataru iskoristiti za razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih zemalja svijeta.  Hrvatska strana posebno je zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte, te veću nazočnost hrvatskog gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

(Ured predsjednika Hrvatske)

Hajrudin Mujkanović