Dnevni avaz – Islamski centar arhitektonsko remek-djelo osim vjernika privlači i turiste

Islamski centar rijeka mala

Arhitektonsko čudo i remek-djelo osim vjernika privlači i turiste

avaz_4

(Islamski centar u Rijeci)

Medžlis Islamske zajednice Rijeka u Hrvatskoj danas broji više od 10.000 Bošnjaka, koji u ovom gradu na sjeveru Jadrana predstavljaju najbrojniju manjinu. U Rijeci, koja slovi za treći hrvatski grad po veličini, muslimani su do 2013. godine namaze klanjali u unajmljenim prostorijama, bajram-namaze obavljali u sportskim dvoranama, ali je lani u martu otvorena, prema mišljenju mnogih, najljepša džamija u Evropi.

avaz_3

Centar postao baza gdje se vjernici okupljaju i imaju osjećaj pripadnosti (Foto: F. Fočo)

Mediteransko podneblje

Ovogodišnji Kurban-bajram treći je bajram koji klanjaju u ovom Islamskom centru i za muslimane u ovom prelijepom gradu je to velika blagodat, kako nam kazaše tokom naše posjete. Islamski centar Rijeka, osim izvorne namjene da postane mjesto molitve i okupljanja desetak hiljada muslimana u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, zbog svoje iznimne arhitektonske, građevinske i kulturne vrijednosti postao je nukleus za muslimane ovog podneblja ne samo u vjerskom smislu nego i u kulturnom, turističkom, društvenom.

avaz_1

Glavni imam Islamskog centra u Rijeci Hajrudin ef. Mujkanović, rodom iz Doboja, kazao je za „Avaz” da je idejno rješenje građevine najvećim dijelom realizirano finansijskom podrškom Države Katar te da je gradnja ovog impresivnog zdanja koštala osam miliona eura. Hvala dragom Allahu, dž. š., i dobrim ljudima koji su nam omogućili da imamo ovakvo zdanje, kojim se danas zaista ponosimo. Naš centar opstaje zato što džematlije volontiraju, svaki dan dolaze, ostaju tu nekoliko sati, pomažu, čiste, sve na dobrovoljnoj osnovi. Živimo složno – kaže ef. Mujkanović. Prostor Islamskog centra oblikovan je kroz šest kupola, zbog koje struktura građevine izrasta u prepoznatljivo, ali do sada neviđeno remek-djelo poznatog kipara, pokojnog Dušana Džamonje. Svojim oblikom, materijalima, infrastrukturom i okolinom, građevina je uklopljena u mediteransko podneblje. Polutke od inoksa između kojih se preko staklenih ploha u interijer zrake svjetlosti ulijevaju poput vode, odaju da su svjetlost i voda značajni elementi islamske tradicije.Od otvorenja smo imali smo 100 najavljenih grupa turista koji dolaze da vide ovaj centar, zbog njegovog izgleda, jer je to više skulptura nego što je džamija. Prošle godine uspjeli smo održati i 11 tribina. Trudimo se da centar damo svima koji ga osjećaju svojim, tako da su naše džematlije s radošću dočekale njegovo otvorenje. Centar im sada dođe kao baza gdje se okupljaju i imaju taj osjećaj pripadnosti – ističe ef. Mujkanović.

avaz

Klanje kurbana

Običaji za Kurban-bajram u Rijeci malo su drugačiji nego u BiH. Većina muslimana kurbane kolje u Pazinu, u mesnici koja ima certifikat za šerijatsko klanje kurbana. Ima ljudi koji to rade kao i u BiH, ali mi iz Islamske zajednice sugeriramo da se to radi po zakonskim propisima Hrvatske. Ove godine poslije Bajrama podijelit ćemo paketiće djeci, cilj nam je da ih odgajamo na taj način da im je džamija osnova, temelj. Svjedoci smo danas, nažalost, da je mnogo omladine na nekoj stranputici – dodaje glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Rijeka.

Razgovarali smo i s Adem ef. Smajićem, koji je deset godina obavljao dužnost glavnog imama u Rijeci. Sada je u penziji. Često dođe u Islamski centar.

– Mi smo prije namaze klanjali u unajmljenim prostorijama. Mogu slobodno reći da smo u odnosu na ovo što sada imamo, klanjali u neuvjetnim prostorijama. Ali, ono što je bitno, Bošnjaci u Rijeci nikada nisu imali nikakvih problema, gradske vlasti prema nama su se odnosile uvijek s velikom dozom poštovanja. Jednostavno, doživljavali su nas kao svoje – priča ef. Smajić.

Dnevni avaz