Dodjela menšure i prvi govor novog Reisul uleme

kavazovic 13 (140 x 93) MALA

Dodjela menšure

Menšuru novom reisul ulemi mr. Huseinu ef. Kavazović uručio je  mr. Safet Softić, predsjednik Sabora IZ u BiH i Odbora za dodjelu Menšure. U ovom Odboru  su još bili dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema, dr. Nedžad Grabus, muftija ljubljanski, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija IZ u Srbiji, dr. Fikret Karčić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava i Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmijje Iz u BiH.

reis-kav-men-15-11-2012-1

Svečanosti su prisustvovali brojni uglednici, ulema, predstavnici državnih organa i drugih institucija, vjerski velikodostojnici iz islamskih zemalja, među kojim i turski Reis dr. Gormez i brojni  drugi vjernici.

Svečanost je započela dolaskom dvojice reisu-l-ulema dr. Mustafe ef. Cerića i novoizabranog mr. Huseina ef. Kavazovića. Nakon podne namaza ašere je proučio hafiz Aziz Alili, kraći  zikir u pratnji horova učio je hafiz Mensur Malkić. Nakon ilahija koje su proučili hafizi Burhan Šaban i  Sulejman Bugari u pratnji  horova i tekbira cijelog džemata odluku Izbornog tijela o izboru Reisu-l-uleme pročitao je  Muharem Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora za pripremu svečane ceremonije dodjele Menšure. Potom je uslijedio glavni čin dodjela Menšure koju je novoizabranom reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću uručio Safet Softić predsjednik Sabora i Odbora za dodjelu Menšure. Nakon toga je zakletvu dao Reis Husein Kavazović. Uslijedilo je potom učenje tekbira, a zatim obraćanje  dosadašnjeg Reisa dr. Mustafe Cerića.

Riječ Reisa Cerića 

O vjernici Allahu i Njegovom Poslaniku budite predani, kao i onima kojima poklonite svoje povjerenje da vas vode, pa ako se oko neček nesložite, izravnajte to Allahovom i mjerom Poslanika ako vjerujete u Allaha i Sudnji dan, jer to  vam je najbolje i najispravnije objašnjenje.

(Kur’an, 4:59).

Draga braćo i sestre,

Prvi i najvažniji uvjet za  spas i opstanak muslimana Bošnjaka bilo je i ostalo vidovito duhovno i hrabro političko vođstvo. Bošnjaci su imali dobre i loše vođe kao i svi drugi narodi, ali u buduće Bošnjaci ne mogu podnijeti loše vođe zato što žive u takvom okruženju koje ne dozvoljava nemar, neznanje, neodlučnost, potkupljivost, pokvarenost i neodgovornost. Više od jednog stoljeća Bošnjaci nisu imali vođe koji su mogli da im osiguraju duhovni, politički i materijalni prostor za njihova duhovna, nacionalna i kulturna ostvarenja, kao ni  njihov fizički opstanak.

Pa ipak, usporedbom nekih vođa iz različitih epoha kao što su bili Huseina-kapetan Gradašćević, Ali-paša Gusinski, reisu-l-ulema Džemaluddin Čaušević, Mehmed  Spaho i Alija Izetbegović, zapažamo nekoliko zajedničkih osobina, koje su imali. Svi su aktivno sudjelovali u oblikovanju povijesti, imali su hrabrost i karizmu, bili su nepotkupljivi, bili su spremni rizikovati vlastiti život, zdravlje i imetak za plemeniti cilj. Svi su bili obrazovani i znali su se nositi sa složenošću geopolitičke i religijske stvarnosti njihovog vremena.  Više nego ikad ranije bošnjački narod ima potrebu za snažnim i odvažnim duhovnim, nacionalnim i političkim vođama poput nekih iz prošlosti. Mnogo važnije od “velikog naroda” su volja i sposobnost savjesnih i odgovornih vođa da rade za dobrobit svog naroda. Nije bez razloga rečeno da su dvije vrste ljudi beskorisni: oni koji ne znaju voditi i oni koji ne znaju slijediti.

Danas prvog dana hidžretske 1434., odnosno 15. novembra, 2012. miladske godine ovdje u Gazi Husrev-begovoj džamiji svjedočimo da je Husein ef. Kavazović dobio naše povjerenje da nas duhovno i moralno vodi, a mi se obavezujemo da ga slijedimo sa predanošću na koju nas zadužuje Allah i Njegov Poslanik te povijesni dokument Menšure, koju je Husein ef. Kavazović danas primio kao emanet kojeg sam ja dosada nosio u ime islama i ispred muslimana. Uvaženi Husein ef. sretan sam i zadovoljan što ti emanet Menšure bosanskog reisu-l-ulme prenosim u slobodi naše vjere i nacije, pri punoj svijesti i istinskom uvjerenju da ćeš ti ovaj emanet nositi hrabro i mudro na Allahovo zadovoljstvo i na čast i ponos našeg naroda.

U to ime, poštovani reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviću, od srca ti čestitam i učim ti dovu Allahu Uzvišenom da ti uveća vjeru, da ti osnaži volju, da ti blagoslovi želju da budeš znak i putokaz svakom čovjeku dobre volje na putu istine, pravde, mira i pomirenja uvijek i na svakom mjestu.

Draga braćo i sestre, ovim činom prestaje moja dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu. Od ovog trenutka dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice i vrhovnog muftije u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu preuzima Husein ef. Kavazović, pa neka mu je hairli i sretno uz Allahovu pomoć i milost! Amin!

kavazovic_13_(600_x_400)_1

Nakon svečanog polaganja zakletve, novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Kavazović održao je hutbu s minbera Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, javlja izvještač agencije Anadolija. To je, ujedno, bilo prvo obraćanje reisu-l-uleme Kavazovića nakon svečanog preuzimanja dužnosti poglavara IZ-a BiH, odnosno vrhovnog muftije, koju će obavljati u narednih sedam godina.

“U ovom velikom danu, na ovom mubarek-mjestu, primih menšuru Reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ovlašćenje da vršim ovu odgovornu dužnost, kao izraz volje naše Islamske zajednice, potvrđene rezultatima glasanja Izborne skupštine 23. septembra ove godine. Tako mi Gospodara nebesa i Zemlje, tako mi našeg časnog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, tako mi Kur’ana časnog, tako mi dina koji je od Adema do Muhammeda, alejhi-s-selam, objavljivan, tako mi svjetova koje Uzvišeni stvori, obećavam da ću povjerenu dužnost obavljati odgovorno i savjesno”, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Za dobro muslimana

Naglasio je da će dužnost obavljati u skladu s propisima Šerijata, na temelju menšure, koja ga silsilom, putem šejhu-l-islama, halifa i hulefai-r-rašidina, veže sa poslanikom Muhammedom. “Obavljat ću povjerenu dužnost uvažavajući Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine i državne zakone.  Ovu zakletvu polažem pred Gospodarom svjetova i Njegovim melekima. Zaklinjem se pred vama koji ste danas mojim riječima svjedoci. Molim Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan ovim činom, kao što je bio zadovoljan kad su se vjernici poslaniku Muhammedu, alejhi-s-selam, pod drvetom na vjernost zakleli. Radit ću za dobro muslimana, Islamske zajednice i ummeta islama. Sarađivat ću s pripadnicima, članovima, uposlenicima i predstavnicima naše Zajednice. Poštivat ću vrijednosti islama, čuvati ugled Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, štititi interese i prava muslimana, brinuti se za materijalna dobra i ukupnu imovinu Zajednice”, napomenuo je Kavazović.

Prema njegovim riječima, misija Islamske zajednice je da “ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi”.

“Misija naše Zajednice je da radi na osiguravanju uvjeta za prenošenje emaneta.
Naša zadaća jeste da učestvujemo u izgradnji svijeta predanog Bogu, jedinom Stvoritelju i Gospodaru. Mi živimo uvjereni da nas Gospodar, Milostivi, Samilosni, sluša i gleda, da nas štiti i pomaže, da nas ne napušta i ne ostavlja same. On je Živi i On je Vječni. On je Blagi i On je Moćni. On je Istina i On je Spas. Mi smo na ovom svijetu Njegovi namjesnici”, dodao je. Pozvao je Bošnjake, muslimanske vjernike, da mu “pomažu u svemu što je dobro i dopušteno, a “da me upozorite i onemogućite u onome što je loše i nedopušteno”.

“Neka u tome bude i dio vaše odgovornosti prema Zajednici”, upozorio je. Nadalje, istakao je da “svijet u kome živimo danas nemiran, nestabilan i tjeskoban”.

“Pun je okrutnosti, neizvjesnosti i straha. Stoga je temeljita moralna obnova svih nas pojedinačno, obnova naših porodica, našeg komšiluka i naših džemata – naša velika zadaća i naša obaveza! Spremni smo sudjelovati u moralnom uspravljanju našeg društva, našeg susjedstva i svijeta u kome živimo. U tome želimo sarađivati sa svima koji shvataju ovu nužnost i prihvataju da je predanost Uzvišenom Gospodaru izvor naše moralne snage i nadahnuća”, smatra Kavazović. U vremenu prije izbora za reisu-l-ulemu, rekao je Kavazović, predstavio je dio programa svog budućeg rada.

“Ukazajući mi povjerenje izborom za reisu-l-ulemu, omogućili ste da moj cjeloviti program bude ponuđen institucijama Islamske zajednice na dopunu i odobrenje, da bi se u mome mandatu ostvarivao. Izražavajući svoje uvažavanje dosadašnjem vodstvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu s cijenjenim reisu-l-ulemom Mustafom efendijom Cerićem, koje je ostvarilo značajne rezultate u svome radu, naglašavam da želimo nastaviti sve korisne i uspješne poslove u Zajednici. Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i neophodnih promjena u Zajednici”, apostrofirao je novi prvi čovjek IZ-a BiH. Tvrdi da se neće plašiti izazova koji su pred njim. “Snagu iz jedinstva muslimana i svijesti Bošnjaka usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno, hrabro, uključujući sve svoje sposobnosti i znanja. Unapređivat ćemo naš sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja.
Nedavna Agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima ostavili su dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i na našu zemlju. Pripadnici Islamske zajednice su i sami bili cilj zločina. Zajednica je doživjela teške ljudske gubitke, institucionalno rastakanje i materijalno uništavanje. Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije”, stava je reis Kavazović, koji je i sam prošao užasnu torturu logora Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Najavio je da će Islamska zajednica u BiH, zajedno s drugima, učestvovati u snaženju države Bosne i Hercegovine i u njezinom napretku.

“Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju Riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim Jedinog Boga”. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori”, obećao je Kavazović.

Posebna pažnja dijaspori

Na kraju, potvrdio je, posebnu pažnju i odgovornost usmjerit će prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori.

“Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov nakit. Mi ljudi smo stvoreni za vječnost, a ne za prolaznost. Allah Milostivi je povezao naša srca imanom, pa ujedinimo naše redove međusobnom ljubavlju, praštanjem i zajedničkim radom za dobro na Allahovom putu”, zaključio je reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović

Svečanosti dodjele menšure prisustvovalo je više od 500 uglednika iz Bosne i Hercegovine, regiona i cijelog svijeta. Među ostalima, tu su uglednici iz Turske, Saudijske Arabije, Malezije, Pakistana, Egipta, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja.

Svečanosti su nazočili predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i mnogi drugi.

(Izvor: Al Jeezira Balkans)

Hajrudin Mujkanović