Dr. Aziz ef. Hasanović na Međunarodnj konferenciji u Bugarskoj – Religija za dobrobit ljudi

U organizaciji Bulgarian Final Touch Konsulting i suradnji sa Glavnim muftijstvom Bugarske, Bugarske pravoslavne crkve, Katoličke crkve, Armenske apostolske crkve i organizacije Židova u Bugarskoj “Shalom“ u hotelu Sheraton Balkan u Sofiji, Bugarska, 03. i 04. 08. 2011. održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Religija za dobrobit ljudi“.Konferencija je organizirana kako bi se dali odgovori na nove izazove s kojima se susredu različite religije u razvoju globalizacije, posljedice svjetske duhovne krize te međunarodnog terorizma. Sve vjerske zajednice u Bugarskoj i susjednim zemljama su uzele učešda na konferenciji. Ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj konferenciji je prisustvovao Doc. dr. sc. Aziz ef. Hasanovid koji je održao govor u kojem se zahvalio organizatoru na pozivu te im također čestitao na temi koju su odabrali. Dr. Hasanovid je u svom daljnjem govoru ukratko prezentirao Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, jako dobru suradnju svih crkava i vjerskih zajednica u Hrvatskoj koji su priznate od strane države te način zajedničkog rješavanja izazova koje današnje vrijeme donosi. Također dr. Hasanovid je istakao kako smo i dan danas suočeni sa velikom zlom koje se događa u čitavom svijetu i da nismo uzeli pouku iz povijesti spomenuvši holokaust koji je počinjen na Židovima, genocid u Srebrenici i današnju krizu morala. Na kraju dr. Hasanovid je zaključio kako se ovakvi tipovi konferencija moraju nastaviti kako bi se sve crkve i vjerske zajednice ujednile u borbi protiv zla i kako u tome moraju svi zajedno ustrajati. Na kraju konferencije usvojena je deklaracija koja je prezentirana i mnogobrojim medijima koji su pratili konferenciju.

D E K L A R A C I J A

Mi sudionici Međunarodne konferencije “Religija za dobrobit ljudi”, predstavnici kršdanstva, židovstva i islama, okupili smo se u Sofiji, 03.i 04.08.2011. u zajedništvu jedni s drugima u otvorenom i dobrom dijalogu o vjeri u Boga i uloge religije u korist ljudi. Kao visoki vjerski i duhovni vođe mi smo ujedinjeni oko ideje zajedničke odgovornosti različitih religija za dobrobit ljudi, za toleranciju, međusobno poštovanje i dogovor između predstavnika različitih vjera. Želimo prevladati izazove, izazvanih političkim i ideološkim interesima i ne želimo dopustiti da se religija koristiti u anti-ljudskom i sebičnom smislu. Bog i ljudi su u središtu svih religija. Zajedno želimo poslati naš apel svim ljudima u svijetu za toleranciju, međusobno razumijevanje, poštovanje i mir. Neka izliječimo svijet sa Božjom ljubavi, ne činimo drugima što ne želimo da drugi čine nama i pružimo ruku jedni drugima u borbi protiv zla. Vođeni našom željom da nastavimo dobar posao započet u Sofiji mi smo ujedinjeni oko ideje da naš dijalog nastavimo sa sastankom početkom listopada 2012. u Sofiji. Deklaracija potpisana od strane sudionika na međunarodnoj konferenciji “Religija u korist ljudi”, 03. i 04.08. 2011., Sofija. Nakon završene konferencije održan je sastanak u prostorijama Glavnog muftijstva u Bugarskoj na kojem su prisustvovali zamjenik Glavnog Bugarskog muftije g. Vedat S. Ahmed, g. Rushan Abbyasov predstavnik iz Ruskog muftijskog vijeda, g. Farid Salman iz muftijstva Tatarstana, doc.dr.sc. Aziz ef. Hasanovid, Hayri Emin iz ureda za međunarodne odnose Glavnog muftijstva Bugarske te Aldin Dugonjid. Na sastanku nas je g. Vedat S. Ahmed upoznao sa Islamskom zajednicom Bugarske. U Bugarskoj živi oko jedan milion i pedeset tisuda muslimana. Glavni muftija ima tri zamjenika, postoji dvadeset i jedno muftijstvo te tisudu dvadest i jedan imam. Imaju tisudu tristo šezdeset džamija , tri medrese i fakultet islamskih znanosti. U Sofiji su postojale osamdeset i dvije džamije gdje je osamdeset i jedna džamija porušena za vrijeme komunizma. G. Vedat nam je također ispričao o nedavnom incidentu kojeg su doživjeli u jedinoj džamiji u Sofiji za vrijeme klanjanja džume namaza te od tog incidenta pa nadalje za vrijeme svakog namaza osigurana je policijska zaštita.

Dr. Hasanović je ukratko predstavio Islamsku zajednicu u Hrvatskoj način i organizaciju rada te je zamjeniku Bugarskog Glavnog muftije poklonio DVD film Islam i muslimani u Hrvatskoj. G. Rushan Abbyasov i g. Farid Salman su također ukratko prezentirali način i organizaciju rada u svojim zajednicama. Nakon održanog sastanka od strane zamjenika glavnog muftije Bugarske organiziran je iftar čime je završila posjeta Islamskoj zajednici u Bugarskoj.

Hajrudin Mujkanović