Dr. Džemaludin Latić posjetio Islamski centar u Rijeci i prezentirao Itqan Dželaluddina As-Sujutija

centar 2 mala

latic_3

Božji govor – Kur’an časni je jedina apsolutna istina, najveća mudrost i savršena ljepota. Govoriti o toj istini, mudrosti i ljepoti je veliki izazov. Rijetki su oni koji to mogu činiti na način KOJI na visini takvog izazova. U petak, 01.03. 2013.g. u Islamskom centru Rijeka  imali smo tu čast, i to zadovoljstvo ugostitit i slušati jednog znanstvenika. Majstor lijepe riječi naš veliki pjesnik ali i znanstvenik kur’anskih znanosti prof. dr. Džemaludin Latić nas je počastio jednim takvim duhovnim sohbetom kako prije džume namaza tako u svojoj polasatnoj hutbi. Usput kazao i nekoliko riječi i vrlo interesantnoj knjizi koju je u kratkim crtama prezentirao i ponudio svima onima koji su željni znanja o svetoj knjizi kuranu. Bilo je ovo zahvatanje iz beskrajnog oceana Božje istine, mudrosti i ljepote. Prisutni su, čini se, u dahu poslušali ovo izuzetno izlaganje. U vrijeme kada je ljudska riječ devalvilara više nego ikad prije u povijesti, kada se, najčešće, upotrebljva za obmanu i zavođenje, ovaki govori vraćaju vjeru u ljepotu ljudske riječi i pokazuju nam zašto Uzvišeni Bog govori da je čovjeka učinio svojim zastupnikom na Zemlji upravo zbog toga što posjeduje sposobnost govora. Počašćeni smo dolaskom uvaženog znalca kur’anskih znanosti na našim prostorima nadajući se čvršćoj i boljoj suradnji sa Fakultetom islamskih nauka u Sarajevu nakon svečanog otvorenja Centra. Domaćini pored članova IOM Rijeka bili su glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović i Hidajet ef. Hasanović koji su svog uvaženog profesora pokušali upoznati sa aktivnostima Islamskog centra kao i nekim planovima u budućnosti a dnose se na vjerski i kulturni život muslimana Rijeke. Kako je isti dan zakazano predavanje i promocija knjige Itqan, Dželaludina As-Suyutija musafiri su u poslije podnevnim satima krenuli za Kopar.

Donosimo vam i video zapis sa predavanja dr. Džemaludina Latića održanog u Islamskom centru Zagreb u četvrtak, 28.02.2013.g.

Iz Biografije

Dr. Džemal (Džemaludin) Latić je bosanskohercegovački pisac rođen 1957. u Pridvorcima kod Gornjeg Vakufa u srednjoj Bosni. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, zatim Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i Filozofski fakultet (Odsjek jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika, kao i prvi stepen na Odsjeku za filozofiju i svjetsku književnost).Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek za svjetsku književnost), a doktorirao na Fakultetu islamskih nauka 1999. na temu “Stil kur’anskoga izraza”. Redovni je profesor na katedri za tefsir Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Tefsir Predaje tefsir na Islamskoj pedagoškoj akademiji u Novom Pazaru, te teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u N. Pazaru.

Hajrudin Mujkanović