Dr. Šefik ef. Kurdić i mr. Esmir Halilović u Rijeci

islamski_centar_mala_1

Dr. Šefik Kurdić u Rijeci

Izborom dr. Aziza ef. Hasanovića za presjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, osnovan je Ured za da’vu (misionarstvo) i mlade, kojeg će ubuduće predvoditi mr. sc. Mirza ef. Mešić. Prva službena posjeta i organizacija okupljanja mladih na našim prostorima bila je tijekom ramazana kada je na iftaru prisustvovalo više od 150 mladih. Druga organizacija Ureda za da’vu i mlade je bila s ciljem dolaska dr. Šefika Kurdića, redovnog profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i mr. Esmira Halilovića, asistenta na istom Fakultetu, kao jednih od najboljih vaiza (predavača) u Bosni i Hercegovini. Vrijedno je spomenuti da je Šefik Kurdić bio jedan od osnivača Zagrebačke medrese „Dr. Ahmed Smajlović“ i njen prvi ravnatelj u ratnim godinama agresije na BiH, kada su se na taj način prve generacije zbrinule i nastavile srednjoškolsko obrazovanje u Medresi.

Uvaženi profesor je bio hatib na džumi-namazu u Isalamskom centru Rijeka 12.10.2012. godine. Oduševljene džematlije pozorno su slušale izlaganje sa minbera džamije, gdje je upoznao muslimane s načinom i mogućnostima prakticiranja vjere islama na ovim prostorima gdje živimo kao manjina. Također nije krio zadovoljstvo i radost na urađenim poslovima gradnje Islamskog centra te je muslimanima čestitao na uloženom trudu proteklih godina. Nakon klanjanja akšam-namaza, kako smo prethodno i najavili, predviđena je islamska tribina i predavanje Mirze ef. Mešića, dr. Šefika Kurdića i mr. Esmira Halilovića.

Predavanju i druženju pridružili su se imami iz Pule, Omer ef. Omanović, imam iz Umaga Elvedin ef. Posavljak zajedno sa svojim džematlijama i mladima. Zajedničko druženje je nastavljeno nakon jacije-namaza u Islamskom centru, te smo uz opušteniju atmosferu zajednički gledali utakmice koje su toga dana bile na rasporedu. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na organizaciji i okupljanju ovakve manifestacije i druženja i nadamo se da će češći biti susreti s ovakvim kvalitetnim gostima i predavačima.

Rijeka, 14.10.2012.