EKUMENA – umjetničke slobode i vjerski osjećaji

Islamski centar rijeka mala

EKUMENA-600x336

Teroristički događaji u Parizu pokrenuti  uvredljivim karikaturama u Charli Hebdo-u. još su više pojačali islamofobiju, pogotovo onu koja je dobila i svoja formalna obilježja kroz političke stranke ili građanske pokrete kao što su PVV u Nizozemskoj, Nacionalna fronta u Francuskoj, PEGIDA u SR Njemačkoj i dr. To je, na sreću, pokrenulo u toj istoj Europi lančanu reakciju onih koji politiku shvaćaju mnogo ozbiljnije i kojima je na duši dobrobit svih građana bez obzira na vjeru i naciju.

Raduje nas da su ove druge snage u R. Hrvatskoj apsolutno dominantne i da su uspjele usmjeriti društvenu reakciju u smjeru daljnjeg sazrijevanja hrvatskog društva bez ksenofobije, islamofobije, fašisoidnosti… a u smjeru sazrijevanja u zrelo građansko društvo. Značajno je i to da se to  dešava ne samo u metropoli i na najvišim nivoima nego se raširilo po cijelom hrvatskom društvu.

Međureligijska emisija HRT-a EKUMENA emitirana 30. siječnja 2015. u cjelosti je bila posvećena ovom problemu. Ispred Islamske zajednice u Hrvatskoj učestvovali su muftija dr. Aziz ef. Hasanović i glavni imam riječki Hajrudin ef. Mujkanović. Donosimo vam poštovani posjetitelji ovu emisiju u cjelosti:

H.M.