EMIR DRŽAVE KATAR – ŠEJH HAMAD BIN KHALIFA AL THANI

slika džamije (140 x 87)

ŠEJH HAMAD BIN KHALIFA AL THANI

Emir države Katar 

Ovo je treća godina otkako se muslimanski svijet nalazi u novim prestrojavanjima koja na žalost nisu bez goleme prolijevane krvi. Arapsko proljeće, kako ga nazivaju politički analitičari jedno je od najvećih svjetskih događaja. To su pokušaji arapskoga svijeta da u svoje sustave uvedu demokraciju, jedan od najvećih političkih nedostataka ovog svijeta. Jedan od pionira novih kretanja u arapskom svijetu je Emir države Katar Šejh Hamad bin Khalifa Al Thani koji ne žali ni truda ni materijalnih izdataka u nastojanjima da pokrene nove snage, kadre u promjeni stanja u tom svijetu. Zahvaljujući Katarskom Emiru ova je zemlja organizirala brojne mirovne konferencije između arapskih zemalja. Kada je nakon revolucije Egipat zapao u tešku ekonomsku krizu Katar je uskočio s pomoći od šest milijardi dolara. Katar je postao nositelj novih kretanja i na Zapadu. On je prva zemlja arapskog i islamskog svijeta koja je dobila organizaciju svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Katar je organizator brojnih sportskih, političkih, ekonomskih, međuvjerskih konferencija. Emir Katara Šejh Hamad bio je prvi i jedini arapski vladar koji je 23. listopada 2012. godine posjetio područje Gaze i svojim posjetom pružio nadu palestinskom narodu koji se nalazi u neizdrživom položaju, pod izraelskom okupacijom. Šejh Hamad uspio je okupiti različite političke frakcije u Libanonu i tako spasiti zemlju od ponovnog građanskog rata. Katar je bio mjesto razgovora i dogovora zaraćenih strana u sudanskoj pokrajini Darfur.

Katar je na čelu zemalja koje pomažu revolucionare u Siriji i milijunski broj izbjeglica iz ove zemlje. Ovih dana na ministarskoj konferenciji Arapske lige u Dohi, Emiru Katara izražena je posebna zahvalnost za sve što čini u korist arapskoga svijeta. Njegova je najveća zasluga po mnogima što je informativnom sustavu islamskih i arapskih zemalja podario satelitski TV kanal El-Džeziru čijim je djelovanjem i istinskim informiranjem postao sinonim istine u svijetu. Osim što u svijet prenosi kvalitetne informacije, El-Džezira je zavirila u sve pore muslimanskog svijeta i omogućila mnogima da izraze svoja stajališta i slobodno izraze svoje misli. Katar je trenutno najveći donator u izgradnji mesdžida i drugih islamskih institucija u svijetu. Katar je u Hrvatskoj donirao cjelokupna sredstva za izgradnju Islamskog centra u Rijeci, donirao sredstva za kupnju objekta za mesdžid u Zadru, pomogao izgradnju mesdžida u selu Bogovolji, pomogao nabavku namještaja u Islamskom centru u Zagrebu, te druge donacije. Za to se i postavlja pitanje tko je na čelu države Katar.

Šejh Hamad bin Khalifa Al Thani rođen je 1952. godine u Dohi u Kataru. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Kataru, a zatim ga otac šalje u Englesku na prestižno vojno učilište Sandhrst gdje je uspješno okončao studije u srpnju 1971. godine. Dana 31. svibnja 1977. godine imenovan je prestolonasljednikom Katara, ministrom obrane i predsjednikom Komiteta za razvoj Katara. Godine 1979. postao je lider mladeži Katara i na toj dužnosti ostao sve do 1991. godine. I konačno 27. lipnja 1995. godine postao je vladar države Katar. Odmah po stupanju na čelo države Šejh Hamad kreće u bitku za izgradnju moderne države Katar. Sve državno bogatstvo stavljeno je u službu ekonomskog razvitka. Katarsko bogatstvo sastoji se u hidrokarbonatima, u plinu i nafti. Ova je zemlja jedna od najbogatijih plinom. Prema nekim podacima do kojih smo mogli doći Katar godišnje izveze nafte i plina u visini od oko 65 milijardi američkih dolara. Nedavno smo objavili podatak da katarska vlada misli i na budućnost. Tako na primjer objavljeno je da Katar ima sigurnu budućnost za narednih 100 godina. Golemi viškovi financijskih sredstava uloženi su u privredu i industriju zapadnih zemalja i zemalja u svijetu.

(Preuzeto sa:www.islamska-zajednica.hr)

Hajrudin Mujkanović