Glavni imam MIZ Rijeka na izložbi i iftaru u Bužimu

Otvorena izložba fotografija Sulejmana Muratovića

U srijedu, 10.08.2011.g. Glavni imam MIZ Rijeka sa poduzetnikom sa Krka, Jasminom Ahmetović, u sklopu “Slobodarski dana viteškog grada Bužima”, na poziv predsjednika i IOM Bužim nazočili su prvoj samostalnoj izložbi, Bužimljana gospodina Sulejmana Muratovića, čovjeka koji već desetak godina živi i radi u Tuzli ali je svom zavičaju poklonio jednistvenu izložbu pod nazivom “Moj zavičaj”. Izložba je održan u srednjoškolskom centru u Bužimu. Promociji je nazočio veliki broj posjetitelja što iz Bužima isto tako i iz Tuzle, Bosanske Gradiške, Rijeke i Švicarske.

U okviru kulturno-sportske manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2011“ uz pomoć Asocijacije studenata općine Bužim i podršku Organizacionog odbora za obilježavanje značajnih datuma  fotograf i novinar Sulejman Muratović je u svom rodnom Bužimu  postavio svoju prvu samostalnu izložbu. O samoj izložbi, osim autora, govorili su pisac i fotograf Nedžib Vučelj i likovni umjetnik Sead Emrić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj buzimljana ali i gostiju iz Tuzle, Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta i Rijeke. Autor fotografija je u znak zahvale načelniku općine Bužim Mirsadu Šahinoviću i Asocijaciji studenata općine Bužim kao organizatorima poklonio umjetničke slike autora Hariza Grahića iz Tuzle sa motivima Starog grada Bužim. Kompletnu izložbu fotografija  koja će biti izložena do 15.08.2011. godine kada se zatvara ovogodišnja manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“, autor je poklonio Asocijaciji studenata općine Bužim kao podršku u radu ovog udruženja.

Specifičnost ove izložbe odražava se u  dvije panoramske fotografije Bužima od 8 metara, a sam autor je istaknuo da je ovim fotografijama želio pokazati kako je Bosna i Hercegovina velika zemlja, kako je  Krajina otvorena  i kako su bužimljani veliki ljudi.

Na svim fotografijama snažno dominira kontrast boja koje , prema autorovim riječima, simboliziraju dobrotu odnosno ono najbolje što postoji u ljudima i samo čeka da ispliva na površinu. Svojim fotografijama izaziva osjećaj da se može dodirnuti i osjetiti ljepota zavičaja koje nekada i nismo svjesni. Stvarnje pozitivne priče kroz fotografiju, prije svega o prirodnim ljepotama bužimskog kraja, je uspješna misija ovog mladog fotografa . Upravo je takvo pozitivno razmišljanje o svom zavičaju,  ljudima i svijetu koji nas okružuje Sulejman Muratović uspio pokazati na  svojim slikama.

Načelnik općine Bužim, Mirsad Šahinović, istakao je da mu je drago što Bužim i u drugim mjestima ima veoma sposobnih i talentiranih Bužimljana na koje se Bužim ponosi. Autor izložbe Sulejman Muratović, je kompletnu svoju izložbu, veoma kvalitetno i luksuzno opremljenu, darovao Asocijaciji studenata općine Bužim, koju oni, ako žele, mogu prodati i tako dobiti dio sredstava za svoje udruženje ili je mogu negdje opet, izložiti, obzirom da je ovu izložbu i organiziralo ovo isto udruženje. Izložbu je otvorio Nihad Begić, potpredsjednik Asocijacije studenata Bužim, a izložba će biti otvorena tokom trajanja cijele manifestacije „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“.

Promocija knjige, autora Avde Halilovića iz Orahove

U Bužimu je u sklopu manifestacije „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“ promovirana je zbirka pripovjedaka „Kozara, remake“, autora Avde Halilovića iz Orahove kod Bosanske Gradiške, inače profesora bosanskog jezika i književnosti u Sanskom Mostu. O ovoj zbirci pripovjedaka govorili su: Sead Emrić, Ilfad Ičanović, Nedžib Vučelj i sam autor Avdo Halilović, a prije toga je na video zidu prikazano književno kazivanje  književnika Nedžada Ibrišimovića, o knjigama Avde Halilovića: „Sokolovo brdo“. Arhitekti i dželati“ i „Kozara, remake“.

O zbirci pripovjedaka Avde Halilovića,  „Kozara, remake“, recenzent Isnam Taljić je između ostalog napisao: „Svaka pripovijetka predstavlja cjelovit, duboko mišljen i vješto osmišljen projekt, svijet za sebe, „roman u malom“, to jest pripovijetku u pravom smislu riječi. To je, opet, još jedan bitan domašaj ove knjige, jer nas-vraća onome šta je značila, i šta treba značiti, sintagma „pripovjedačka Bosna“.

Inače, ovom zbirkom pripovjedaka , književnik Avdo Halilović ističe kako nam se historija genocida i rata opet ponovila i opominje  našu svijest da nam se nikada ne ponovi kazna zbog vjerovanja drugima i naše dobrote. Idejno rješenje ilustracije korica i cijele knjige uradio je likovni umjetnik Sead Emrić, a knjigu je izdao sam autor.

(Bošnjaci net – http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=43052)

Hajrudin Mujkanović