Glavni imam MIZ Rijeka na svečanoj sjednici Grada Rijeke u povodu dana Sv. Vida

islamski_centar_mala_1

SVEČANA SJEDNICA GRADA RIJEKE

Rijeka, 13. lipnja 2012.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK Ivana pl. Zajca  uručene su Nagrade Grada Rijeke. Nagrade za životno djelo dobili su prof. dr. sc. Franjo Emanuel Hoško i akademik Daniel Rukavina, a uručeno je i 9 Godišnjih nagrada, 6 Zlatnih plaketa „Grb Grada Rijeke“.

lgs

Na svečanoj sjednici u povodu Dana sv. Vida održanoj u HNK Ivana pl. Zajca uručene su Nagrade Grada Rijeke. Nagrade grada Rijeke za životno djelo uručene su prof.dr.sc. fra Emanuelu Hošku za znanstveni rad, izniman doprinos promicanju trsatske sakralne baštine te osobno svjedočanstvo kulturi dijaloga, kao i akademiku Danielu Rukavini, professoru emeritusu za sveukupan doprinos razvoju Sveučilišta i izgradnji Kampusa, znanstvene domete te stvaranje međunarodno prepoznatljive znanstvene škole . Za značajan doprinos unapređenju znanosti i znanstvene infrastrukture tu će nagradu dobiti prof.dr.sc. Nevenka Ožanić, dipl. ing. građ; Dražen Mikulić za svekoliku glumačku djelatnost u 2010. i 2011. godini, a osobito za vrhunsku kreaciju lika Gonskea u predstavi Život lude; Mladen Urem za izniman doprinos međunarodnom predstavljanju hrvatske književnosti Janka Polića Kamova, te afirmaciju riječkog nakladništva; Svetozar Nilović za iznimna postignuća u organizaciji i umjetnikom vodstvu programa muzeja Peek & Poke; prof.dr.sc. Željka Crnčević Orlić, dr. med.za izniman struni i znanstveni doprinos unapređenju i promociji medicinskih znanosti,posebno endokrinologije i liječenju dijabetesa; prof.dr.sc. Jelena Roganović, dr. med.za primjenu holističkog pristupa u liječenju djece te povezivanje znanosti, kulture, zdravstva i neprofitnog sektora na dobrobit zajednice; prof.dr.sc. Oleg Petrović, dr.med.za izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju riječkog rodilišta te za promicanje identiteta i kvalitete Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2012. godini je Streljački klub Lokomotiva za postignute rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima te uspješan tridesetogodišnji rad; Radovan Šoljaga, dr.med. za cjelokupni doprinos unapređenju odgoja i obrazovanja te promicanje i razvoj sportske kulture grada Rijeke.

lgs (1)

Dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” u 2012. godini su Zvonimir Brozić za izniman doprinos razvoju sporta osoba s invaliditetom u gradu Rijeci; Geodetski zavod Rijeka d.o.o. za 60 godina uspješnog poslovanja i promicanja geodetske struke u službi razvoja grada Rijeke i Republike Hrvatske; prim. Milan Blažević, dr.med. za vizionarstvo i pionirski poduhvat u razvoju privatnog zdravstva; Vladimir Bruketa za veliki doprinos očuvanju i promicanju kulturnog i povijesnog identiteta grada Rijeke; Rock sastav Uragani za izniman doprinos razvoju rijeke popularne glazbe, koji je pomogao snaženju suvremenog urbanog lica Rijeke i Mario Schiavato za doprinos književnosti na talijanskom jeziku, njegovanje autohtonog fiumanskog dijalekta i popularizaciju planinarenja  Nagrade su uručili predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel .

lgs (2)

Obraćajući se dobitnicima Nagrada i uzvanicima Predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac se osvrnula na sve značajnije odluke koje je Gradsko vijeće usvojilo u  proteklih godinu dana kojima se nastojalo ublažiti posljedice recesije i olakšati građanima život.  Pešić Bukovac je istaknula smanjenje proračuna u cilju štednje u javnom sektoru, antirecesijski program za riječke poduzetnike, mjere programa poticanja poduzetništva i Riječki socijalni program.  Zahvaljujući građanima Rijeke što svojom strpljivošću i štedljivošću aktivno pridonose izlasku iz krize, Pešić Bukovac, je zaključila da je usprkos tome što će se posljedice ekonomske krize godinama osjećati, uvjerena da je za Hrvatsku izuzetno je dobra okolnost što kroz ovu Vladu lokalna samouprava sada ima državu kao partnera. Kraćim govorima obratili su se i dobitnici  Nagrade za životno djelo.  Oba dobitnika istaknula su važnu ulogu Sveučilišta kao pokretača razvoja Rijeke 21. stoljeća te naglasili kako se Rijeka se mijenja iz industrijskog u  grad znanja i novih tehnologija i ne treba se bojati za budućnost.

Prof.dr.sc. fra Emanuel Franjo  Hoško je kazao da Rijeka danas nije onakva kakvu je pamtimo prije nekoliko desetljeća. Tada je bila grad jake industrije  u kojem je luka bila krcata brodovima i nije bilo teško naći radno mjesto. „Danas je Rijeka drugačija. Luka je pretvorena u šetalište, a hale tvornica su prazne ili služe za koncerte.  Ipak, Rijeka  je danas prepoznatljiva u svjetskim parametrima kao sveučilišni grad. Ima sveučilište kojemu ne nedostaje ni jedan fakultet po mjerilu zapadnoeuropskih sveučilišta, a razvijaju se nove tehnologije. I upravo je Sveučilište okosnica budućeg razvoja Rijeke i zato se ne trebamo bojati za njenu budućnost, poručio je Hoško.
Akademik Rukavina kazao je da je u devet godina na funkciji Rektora Sveučilišta uvijek vjerovao u mlade ljude i divio se njihovom neizmjernom entuzijazmu, radnom potencijalu i želji za kreativnim radom i iskazivanjem osobnosti. Rukavina je podsjetio da je u ožujku 2001. godine na sjednici Gradskog vijeća predstavljena vizija razvoja Sveučilišta, koja je jednoglasno podržana. Danas možemo reći i da je u cijelosti ostvarena. “ Izgradili smo temelje na kojima počiva sveučilište 21. stoljeća. U Sveučilište je investirano oko milijardu kuna, a Sveučilišni kampus na Trsatu je tako od ideje postao stvarnost. U skoroj budućnosti Kampus će s novom Sveučilišnom bolnicom činiti jedinstvenu cjelinu i tako osigurati znanstvenu i biotehnološku jezgru za nove razvojne potencijale, kazao je akademik Rukavina te zaključio kako  je Rijeka izgubila klasičnu industriju 19. i 20. stoljeća, ali je zato dobila industriju znanja za 21. stoljeće”.

Gradonačelnik Vojko Obersnel  je na početku prigodnog govora podsjetio kako je prije nekoliko dana u Rijeci otvorena je prva streličarska dvorana u Hrvatskoj. Iako je riječ  o još jednom novom  sportskom  objektu koji će potaknuti uspjehe riječkih sportaša u ovom zanimljivom sportu, razlog  zbog kojeg govori o streličarstvu je ipak drugi. Naime, upravo ga je ono podsjetilo na rečenicu koju je jednom čuo, a glasi otprilike ovako: Luk pokazuje svoju snagu tek kad se savine, poručio je Obersnel.
„Ta metafora oslikava trenutnu gospodarsku krizu, koja  nas je natjerala da se savinemo i protegnemo, ali ne i pognemo te prisilila da razmišljamo o novim i drugačijim idejama, da otkrijemo snagu i izdržljivost koju možda nismo mislili da imamo, i da pogledamo oko sebe s još više razumijevanja, solidarnosti i topline za druge. I zato, uz sve one teške posljedice koje kriza donosi, moram reći da vjerujem da je kriza ipak i šansa i prilika da izvučemo najbolje od sebe i učinimo najbolje što možemo za svoj grad“, kazao je Obersnel.
„Činimo sve što je u našoj moći da saniramo posljedice ekonomske krize u našem gradu, a to prije svega znači da potičemo poduzetništvo i pomažemo građanima koji u ovim vremenima trebaju našu zaštitu i više sigurnosti u svakodnevnom životu, rekao je Obersnel te naglasio kako gradska vlast nije zaustavila investicijski ciklus jer bi to izazvalo kontraefekt, zaključivši da to što se čini ipak nije dovoljno za izlazak iz krize, jer nam za  to pak trebaju nove ideje, novi projekti i nov način razmišljanja“.
„Upravo zato u otvorenoj komunikaciji s nadležnim ministrima, pokrenute su pripreme niza projekata koji do sada nisu bili realizirani zbog političkih i administrativnih barijera s kojima smo se susretali. Predloženi su i brojni novi projekti koji mogu privući pažnju investitora i europskih fondova“, naveo je Obersnel.  Gradonačelnik je istaknuo i nužnost proširenja Znanstveno-tehnologijskog parka, zalažući se da se smjesti u kompleks starih lučkih skladišta »Metropolis« koja, budući da su zaštićeno kulturno dobro,  treba izuzeti iz lučkog područja i pretvoriti u mjesto znanja, inovacija i kreativnosti. Gradonačelnik je kazao kako je ponosan što je »3. maj« unatoč poteškoćama sposoban stvoriti nove proizvode te govor je zaključio isticanjem važnosti  dovršenja projekata koji predstoje  poput  gradnje autobusnog kolodvora na Žabici, dovršetka riječkog prometnog pravca te izgradnje Sveučilišne bolnice.

lgs (3)

Pozdrave i čestitke u povodu blagdana sv. Vida, zaštitnika riječke katedrale, grada i nadbiskupije. Uputio je i Riječki nadbiskup i metropolita mons. Ivan Devčić.

Hajrudin Mujkanović