Glavni imam na 21. obljetnici Primorsko-goranske županije i 170 godinina turizma u Opatiji

Islamski centar rijeka mala

Povodom dvadeset i prve obljetnice Primorsko-goranske županije i obilježavanja 170 godina turizma u Opatiji, u kongresnoj dvorani hotela Adriatic u Opatiji održana je svečana sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

04-dan-zupanije

Osim predstavnika Primorsko-goranske županije, sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta doc.dr.sc. Željko Jovanović, župani Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, gosti iz Virovitičko-podravske županije, te gradonačelnici i načelnici gradova i općina Primorsko-goranske županije, direktori turističkih zajednica i brojni drugi uzvanici. U uvodnim riječima Župan Komadina istaknuo je da ove godine Županija obilježava 21 godinu postojanja, što znači da je po svim zakonima punoljetna. “Očekujem da država prihvati činjenicu da možemo preuzeti i veće odgovornosti ako se decentraliziraju sredstva i ojača naš financijski i upravljački potencijal”, rekao je župan.

Govoreći o razvoju županija, Komadina je rekao da svaka županija treba definirati specijalizaciju prema svojim jačim stranama. U slučaju Primorsko-goranske županije, to su prometni pravac, energetsko čvorište, zdravstvena industrija i turizam.

Komadina je naglasio i kritičnu situaciju u Gorskom kotaru, kojem treba pomoći u sanaciji štete od ledene elementarne nepogode, ali mu i omogućiti razvoj koji će biti otežan ukidanjem zakona o brdsko-planinskom području. Premijer Milanović rekao je da oni kojima je danas relativno bolje nego drugima trebaju svojim primjerom, snagom, energijom i kreativnošću vući naprijed. “Rijeka ima industrijsku, kreativnu i materijalnu povijest kojom možemo biti ponosni. Ovaj kraj je uvijek u povijesti bio poznat po proizvodnji. Tom tradicijom možemo biti ponosni, ali ako je ne iskoristimo od ponosa neće biti koristi”, rekao je Milanović.

Županijska nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena Darku Dekoviću, a godišnja nagrada književnici Kristini Posilović. Na sjednici je predstavljena i fotomonografija “Županija iz zraka”, koja prikazuje motive našeg kraja iz ptičje perspektive.

H.M.