Glavni imam na Večeri kurana u Bužimi

islamski_centar_mala_1

U subotu, 04.08.2012.g. glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, nazočio je svečanom otvorenju manifestacije “17. Slobodarski dani viteškog grada Bužima” koja već 12. godina zapičenje večeri kur’ana. Prediftarsko vrijeme odvojeno je za službeni prijem kod načelinika Općine Bužim, prestavnika općinskih i kantonalnih vlasti te predstavnika vjerskih zajednica te udruženja. Nakon službenog dijela posjećena je spomen soba 505. Viteške-Bužimske brigade u kojoj su evidentirani svi poginuli u odbrano viteškog grada kao i sva vrsta oružja koja koje se koristilo u odbrani te odtali vojni dokumenti 505. Viteške-Bužimske brigade. Na šehidkom mezarju u Nanićima gdje su pokopani braća nanići proučen je jasin pred njihovu dušu tepročena dova. Nakon posjete šehidskog spomenika i mezarja braće nanić organiziran je zajednički iftar za sve zvanice i učesnike večeri kurana.
Manifestaciji večeri kurana nazočilo je 12 učača kurana iz BiH, Turske i Hravstke. U uvodnom izlaganju prisutnima se obratio načelnik općine Bužim, gospodin Mirsad Šahinović koji je služebno i ovorio 17. Slobodarske dane te svima zaželio hairli preostale dane ramazana. na kraju manifestacije prisutnima se obratio i bihaćki muftija, Hasan ef. Makić koji se nakratko osvrnuo na ratnu prošlost Bužima te na heroje (šehide) Bužima koji su svojim životima branili svoj kućni prag i domovinu Bosnu i Hercegovinu.
Nakon manifestacije večeri kurana zajednički na stadionu je klanjana jacija i teravih namaz a nakon obavljene eravije nastavljeno duženje sa domaćinima.
Hajrudin ef. Mujkanović