Glavni imam i predsjednik MIZ na 20. obljetnici Primorsko-goranske županije

centar 2 mala

Obilježen dvadeseti rođendan Primorsko–goranske županije

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je svečana akademija u povodu 20.rođendana Primorsko–goranske županije. Tom su prigodom dodijeljene dvije nagrade za životno djelo, Milivoju Čopu i Milanu Tumari, te godišnja nagrada za doprinos u kulturi Ustanovi Festival Opatija.

04-20-godina-tn

Posebna priznanja uručena su gradonačelnicima i načelnicima općina koji su obnašali tu dužnost četiri i više mandata (Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka–5 mandata, Anton Spicijarić, načelnik Općine Malinska–5 mandata, Goran Petrc, načelnik Općine Viškovo–4,5 mandata, Miroslav Uljan, načelnik Općine Kostrena–4,5 mandata, Dragutin Crnković, načelnik Općine Brod Moravice–4 mandata, Branko Juretić, načelnik Općine Jelenje–4 mandata , Željko Lambaša, načelnik Općine Čavle–4 mandata te bivšem gradonačelniku Grada Rijeke Slavku Liniću i sadašnjem – Vojku Obersnelu).

Priznanja za doprinos razvoju lokalne i regionalne samouprave uručene su i bivšim dužnosnicima Županije. tako su priznanja uručena Josipu Buršiću, Bruni Ottochianu, Borisu Golobu, Teodoru Antiću, Zoranu Dragičeviću, Nadi Turina Đurić, Luki Denoni. Potom bivšim predsjednicima Županijske skupštine prof.dr.sc. Miljenku Doriću, Marinku Dumaniću, Ingu Kamenaru, kao i bivšim županima Josipu Roji, Milivoju Brozini, Zlatku Komadini te povjereniku Vlade RH Zlatku Paveliću. Na svečanosti je prisustvovao i predsjednik Hrvastkog sabora Josp Leko koji je uputio čestitke svim stanovnicima Županije. “Ova Županija ima legitimaciju ima legitimaciju najvažnije županije, od Bašćanske ploče i Apoksiomena, od mora do Gorskog kotara, od upornih i znalačkih, pametno programiranih ljudi. Zato imate odličnu perspektivu i ogromnu obvezu”, poručio je Leko. Snimljenom čestitkom obratio se i predsjednik RH dr.sc. Ivo Josipović.

U svom se obraćanju obnašatelj dužnosti Župana prof.dr.sc. Vidoje Vujić napravio povijesni presjek razvoja lokalne i regionalne samouprave u Primorsko–goranskoj županiji uz zahvale svim njegovim prethodnicima na njihovom doprinosu tom razvoju.”Primorsko-goranska županija i druge županije sa svim lokalnim samoupravama u Hrvatskoj već dvadeset godina sudjeluju u upravljanju zemljom. Kreativni prostor za brži regionalni razvoj, stjecajem okolnosti, dobile su – i samo djelomično iskoristile-sredine čvršće politički oslonjene na središnje vlasti, Istra zbog nekih svojih posebnosti i prednosti, i metropola kojoj se na više načina stalno pogodovalo”, rekao je Vujić koji je uvjeren da se radilo dobro i uspješno iako, kako je naglasio, svijest o uspjesima i uspješnosti značajno popušta pred slikom trenutnog stanja i globalne krize u kojoj danas jesmo.

04-20-godina-2-tn

“Ni među najljućim političkim suparnicima već odavno našoj Županiji nema povišenih tonova, vrijeđanja i omalovažavanja. Nakon izbora poštuje se izborni rezultati, bez obzira na to tko pripada kojoj stranci i za koga je tko glasovao. Izgradnji takvih suvremenih demokratskih odnosa doprinijeli su brojni načelnici i gradonačelnici koji su svoj mandat ponovili više puta”, podsjetio je Vujić naglašavajući da decentralizacija Hrvatske nije uspostavljena. “Od državnog proračuna mizernih 9% raspoređuje se gradovima i općinama, a svega 1% županijama, s tim financijskim kapacitetom oni ne mogu značajnije unaprijediti regionalni razvoj. Kad se iz današnje perspektive promatra rad župana tih devedesetih godina prošloga stoljeća, onda se jasno uočava koliko im je kao čelnicima samouprave i državne uprave prostor bio uzak i okolnosti nesklone”, zaključio je.

Svi uzvanici na svečanoj akademiju dobili s publikaciju Mandatno izvješće 2009-2013. Te “Putovnicu Županije”, dokument u obliku putovnice koji donosi najvažnije podatke o Županiji, od geostrateškog položaja do zanimljivosti iz povijesti, kulture i bioraznolikosti. Uoči svečane akademije obnašatelj dužnosti prof.dr.sc. Vidoje Vujić održao je svečano primanje za djelatnike Primorsko–goranske županije koji su u lokalnoj i regionalnoj samoupravi zaposleni 20 godina te im, uz čestitke i zahvale, dodijelio prigodne darove. U ime Islamske zajednice Rijeka svečanosti su nazočili predsjednik MIZ Rijeka, Ekrem Budimlić i glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović.

(www.pgz.hr)

Hajrudin Mujkanović