Glavni imam riječki na Drugoj godišnjici džemata u Luzernu

d4a779f876371c2f2133d4e13ff71ea3luzern mala

luzern_12U subotu, 04.06.2011.g. glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović je nazočio obilježavanju druge godišnjice od svečanog otvorenja Islamskog centra u Luzernu. Svečanosti su nazočili izaslanik Reisu-luleme, muftija Zenički mr. Ejub Dautović, sekretar Muftijstva zeničkog, Edin ef. Kavazović, glavni imam MIZ Žepče, Izet ef. Efendić, prvi imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, hfz. Mensur ef. Malkić, dopredsjednik Udruženje vjeroučitelja kantona Sarajevo, Husein Mehmedović te drugi ugledni gosti iz Švicarske.

luzern_5sSvečana manifestacija obilježavanja Druge godišnjice od otvorenja Centra održana je u Luzernu, a progodni vjerski program su izveli prvi imam Gazi Husrev -begove džamije, hfz. Mensur Malkić, glavni imam riječki,  Hajrudin ef. Mujkanović i Semina Mehmedović. Prigodnim pozdravnim govorima prisutnima su se obratili domaćini džemata Ćazim ef. Mehmedović koji je u svom dirljivom govoru sve prisutne podsjetio na zajednički uspjeh svih članova Islamskog kulturnog centra u Luzernu.

luzern_14Predsjednik džemata Luzern Vehbija ef. Efendić je na kraju prvog dijela svečanog programa najzaslužnijim džematlijama džemata dodijelio prigodna priznanja za njihov trud i doprinos radu i napretku džemata. Na kraju programa prigodnim govorom obratio muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović koji je u svom nadahnutom govoru prisutnima ukazao na potrebu zajedništva i zajedničkog rada prvo za svoju domovinu a onda za džemat i zajednicu. Kratkim govorom prisutnima se obratio i glavni imam MIZ Žepče, Izet ef. Efendić a potom i predsjednik Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj, dr. Muris ef. Purić.

Džemat Luzern za primjer drugima

luzern_2Džemat Luzern je zasigurno primjer dobro organiziranog i uspješnog džemata a tome govori i činjenica da su kao i mnogi džemati u Švicarskoj u proteklih 20. godina uspjeli kupiti svoje vlastite prostorije za vjerske i druge potrebe. Sav višedecenijski trud prije svega na čelu sa vrijednim i upornim rukovodstvu na čelu sa dugogodišnjim predsjednikom džemata  hadži Vehbijom ef. Efendić i džematskim imamom Ćazim ef. Mehmedović te vrijednim džematlijama džemata rezultat je vidljiv.

luzern_10Svi oni koji jedanput dođu u Luzern i posjete Islamski kulturni centar požele se ponovo vratiti, jer vrata domaćina su širom otvorena za svakoga. Tako je bilo i ove godine na svečanosti obilježavanja Druge godišnjice od svečanog otvorenja Islamskog kulturnog centra u Luzernu.

luzern_9                               Na zajedničkom ručku u Islamskom centru Luzern

luzern_12                               Svečani dio vjerskog programa u dvorani u Luzernu

luzern_13

             Predsjednik džemata Luzern, Vehbija ef. Efendić dodjeljuje priznanja džematlijama

Hajrudin Mujkanović