Glavni imam zagrebački, hafiz Aziz ef. Alili ponovo među 500 najutjecajnijih muslimana u Svijetu

islamski centar mala 1

GLAVNI ZAGREBAČKI IMAM HAFIZ AZIZ ef. ALILI PONOVNO IZABRAN MEĐU 500 NAJUTJECAJNIJIH MUSLIMANA SVIJETA

Kraljevski islamski centar za strateške studije u Jordanu, u saradnji sa nevladinim Institutom za islamsku misao Royal Alu al-Bayt, nastavio je nezavisna istraživanja u godišnjem projektu 500 najutjecajnih ličnosti, među milijardu i 600 miliona muslimana u svijetu. Publikacija “The Muslim 500” ima za cilj prikazati, pokazati ili utvrditi utjecaj koji neke ličnosti iz muslimanskog svijeta imaju u ovoj zajednici ili u ime zajednice. Procjenjuje se svaka osoba koja ima utjecaj, bilo da radi u okviru kulturne, ideološke, finansijske i političke sfere ili na drugi način, koja doprinosi nekoj od promjena koje će imati značajan utjecaj na suvremeni muslimanski svijet. Njihov učinak može biti pozitivan ili negativan, utjecaj može biti religijski; da se učenjak direktno obrati muslimanima da utječu na svoja uvjerenja, ideje i ponašanje, ili to može biti od vladara (oblikovanje socioekonomskih činilaca u kojima ljudi žive svoje živote), ili umjetnika koji ima popularnost. Među 500 imena ističe se popis Top 50, gdje dominiraju vjerski učenjaci i šefovi država. Njihov dominantan i trajan utjecaj ne može se poreći. Publikacija “The Muslim 500” bira muslimanske pojedince iz različitih kategorija utjecaja, sa čak 14 grupnih smjerova (znanstveni, politički, uprave vjerskih poslova, propovjednici i duhovni učitelji, filantropija/humanitarni rad i razvoj, socijalna pitanja, biznis, nauka i tehnologije, umjetnost i kultura, učači Kur’ana, mediji, slavnih osoba i sportskih zvijezda, radikala i pitanja dana). Među Top 50 prvih deset ličnosti su saudijski kralj Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud, koji je na tom mjestu bio i 2010. godine, zatim marokanski kralj Mohammed VI, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan, jordanski kralj Abdullah II, iranski ajatolah Ali Khamenei, katarski emir Hamad bin Khalifa Al Thani, glavni imam Al Azhar Univerziteta Ahmad Muhammad Al Tayyeb, dr Mohammed Badie, ispred egipatske Muslimanske braće, omanski sultan Qaboos bin Sa’id Aal Sa’id i iranski ajatolah Sayyid Ali Hussein Sistani. Među 50 najutjecajnijih muslimana svijeta ponovo je svrstan i bh. reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić, koji se nalazi na 44. mjestu u okviru grupe Top 50.

Od imena sa našeg područja na listi “The Muslim 500” iz Bosne i Hercegovine nalaze se akademik prof. dr. Enes Karić i akademik prof. dr. Rusmir Mahmutćehajić, a u grupi učača Kur’ana nalaze se kurra hafiz Aziz Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, te hafiz Senad Podojak, kao ličnost iz Austrije, gdje radi kao imam. U grupi značajnih muslimana svijeta nalaze se nogometaš Zinedine Zidane, bivši bokserski prvak svijeta Muhammad Ali, američki košarkaš Kareem Abdul-Jabbar, južnoafrički igrač kriketa Hashim Amla i kineski borilački majstor Ma Yue. Bez obzira na to što njihov utjecaj proizilazi iz različitih područja, svima je zajedničko to da imaju značajan utjecaj na veliki broj ljudi.

Čestitamo glavnom imamu zagrebačkom, hafizu Azizu ef. Alili na uspjehu i rezultatu koji je postigao. To je njegov ponos ali još više ponos naše cjele zajednice.

Hajrudin Mujkanović