Govor gradonačelnika Rijeke na polaganju kamena temeljca za IKC

Poštovani gospodine Predsjedniče
Poštovani gospodine Reis Ul-Ulema, doktore Ceriću
Poštovani ministre Biškupić,
Poštovani ministre gospodine Al Marri,
Poštovani muftijo Omerbašiću,
Poštovani gospodine nadbiskupe,

Cijenjeni uzvanici i gosti

Prije svega Vam želim srdačnu dobrodošlicu u Rijeku.

Znam da je polaganje temeljnoga kamena za Islamski centar u Rijeci događaj od iznimne važnosti ponajprije za sve vjernike islamske vjeroispovijesti.  Početak izgradnje ovoga Centra znači da će naši sugrađani muslimanske vjere konačno svoje obrede i blagdane slaviti u džamiji, a ne na nekim drugim mjestima.  Znam isto tako da put do ovog današnjega dana nije bio ni jednostavan ni kratak, ali sam siguran da je i to motiv više da se s mnogo pozitivne energije krene u izgradnju ovoga Islamskoga centra koje će biti mjesto okupljanja i molitve muslimana cijele riječke regije, mjesto za učenje, mjesto za druženje.  Zahvaljujući projektu velikog umjetnika Dušana Džamonje, od kojeg smo se, nažalost, nedavno oprostili, bit će ovo i jedinstvena građevina koja će bez dvojbe plijeniti pozornost ljepotom i originalnošću arhitekture.

Rijeka je već odavno europski grad, a kad kažem europski, mislim da je Rijeka grad koji svoj identitet gradi na pružanju jednakih mogućnosti svim svojim građanima. I ova današnja svečanost svakako je korak prema  takvom društvu koje zajednički stvaramo u duhu tolerancije, dijaloga i razumijevanja. I zato je ova svečanost od velike važnosti za Rijeku i cijeli naš kraj.

I zato se u ovom trenutku želim zahvaliti Islamskoj zajednici, osobito muftiji, gospodinu Ševku Omerbašiću i svim njegovim suradnicima na razumijevanju, suradnji i ustrajnosti da zajednički učinimo najbolje korake koje su doveli do današnjega polaganja temeljnoga kamena. Jednako dobra je naša suradnja s riječkom islamskom zajednicom predvođenom imamom Hajrudinom efendijom Mujkanovićem. Iznimno cijenim njihov doprinos ideji ekumenizma koja u Rijeci zaista ima duboke korijene. Siguran sam da će ovaj  novi riječki Islamski centar zasigurno će biti još jedno mjesto u kojem će ta ideja dijaloga i suradnje među religijama biti uvijek dobro prihvaćena.

Radi svega ovoga želja mi je u ime svih Riječana čestitati Islamskoj zajednici na ovom velikom uspjehu. Želim Vam da što prije dovršite izgradnju Islamskoga centra na zadovoljstvo svih vjernika i rado ćemo Vam, kao i do sada u tom pružiti našu podršku.

Gradonačelnik Rijeke

03.10.2009.g.