GRAD RIJEKA MOŽE SLUŽITI KAO PRIMJER

Kurban-bajram je svečano proslavljen u riječkom Islamskom centru, gdje je središnju bajramsku svečanost cijele Islamske zajednice u Hrvatskoj predvodio muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Na molitvi se okupio velik broj vjernika, no ipak zbog epidemijskih okolnosti manje nego u uobičajenim prilikama, a brojne čestitke upućene Islamskoj zajednici pročitali su riječki imami.

Važna različitost

Muftija Hasanović je u svojoj bajramskoj čestitki i poruci izlagao o porukama i značenju Kurban-bajrama rekavši, među ostalim, da vjernik »iz zahvalnosti prinosi žrtvu u dane ovog bajrama kako bi na taj način iskazao svoju spremnost na žrtvu, odricanje, ustrajavanje u dobru, jačanje međuljudskih i međususjedskih odnosa«, da je vjernička misija pomagati ljudima, poglavito onima koji su u potrebi.

Osvrnuo se i na današnje stanje u svijetu, posebno izdvojivši da je »poražavajuća činjenica za cijeli civilizirani svijet da svaki dan od gladi u svijetu umire dvadeset tisuća ljudi«, da u svijetu gladuje 815 milijuna ljudi, a da se, prema UN-u, godišnje u svijetu baca 1,3 milijarde tona hrane. Rekao je da ljudski nemar i neodgovornost uzrokuju takvo stanje.

Osvrnuo se i na današnje stanje u svijetu, posebno izdvojivši da je »poražavajuća činjenica za cijeli civilizirani svijet da svaki dan od gladi u svijetu umire dvadeset tisuća ljudi«, da u svijetu gladuje 815 milijuna ljudi, a da se, prema UN-u, godišnje u svijetu baca 1,3 milijarde tona hrane. Rekao je da ljudski nemar i neodgovornost uzrokuju takvo stanje.
Svevišnji nas odgaja da dostojanstveno, strpljivo prihvaćamo sva iskušenja koja nas zadese. To dostojanstvo na koje nas Bog poziva znači i vlastitu odgovornost koju moramo preuzeti. Neodgovorno je odbiti cijepiti se i ugroziti sebe i drugoga, ali ugroziti i normalno funkcioniranje zajednice i društva kao što je neodgovorno ignorirati apele struke za očuvanje okoliša koji izravno utječe na klimatske promjene. Znanost i struku se treba cijeniti i poštovati«, također je poručio muftija Hasanović.

Na prijamu koji je u dvorani Islamskog centra održan nakon bajramske svečanosti uzvanike su kao domaćini pozdravili Hidajet ef. Hasanović, glavni riječki imam, i Samir Ilijalzi, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci.

Prigodnu riječ i čestitke povodom blagdana uputili su muftija Hasanović, mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup te Marko Filipović, riječki gradonačelnik, i Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski sa suradnicima – svi su naglašavali riječko zajedništo u različitostima.

U ime Riječke nadbiskupije skup je pozdravio nadbiskup Devčić izraživši čestitke i poštovanje braći islamske vjere i zaželjevši da se zajedništvo koje su okupljeni na skupu svjedočili nastavi zajedničkom suradnjom ostvarivati i u svakodnevici.

»Rijeka je poznata po imenu Luka različitosti. I ne samo da je luka različitosti nego se želimo svojim različitostima i ponositi. Tim različitostima doprinose i vjerske zajednice, kao i gradske i županijske vlasti, svjetovne institucije«, rekao je poručivši da grad treba čuvati i u budućnosti – da bude luka u kojoj će se svi sigurno osjećati.

Džamija – ukras grada

Prema mišljenju gradonačelnika Filipovića riječka je džamija vjerojatno najljepša u Europi, a u arhitektonskom smislu ukras grada Rijeke te svjedoči o zajedništvu i različitostima koje Rijeka živi.

Rekao je da je to dio ovdašnjeg identiteta, da zajedništvo žive i Rijeka i PGŽ te da na to možemo biti ponosni.

»Mi ovdje možemo svjedočiti kulturu življenja koja može biti primjer drugima: skladan život pripadnika različitih nacija i vjera. PGŽ je poznat po tome i možemo biti uzor Hrvatskoj«, poručio je župan Komadina.

– Zadovoljstvo mi je da iz ovog Božjeg hrama, u Rijeci, prijestolnici kulture, dijaloga, pozitivnog ozračja, možemo poslati poruku mira, ljubavi, zajedništva, i svega što je budućnost svih gradova i zemalja svijeta. Svi blagdani, Bajram, Božić, Uskrs… prigoda su da sebe i druge podsjetimo na univerzalne vrijednosti zajedničkog življenja.

Moramo graditi zajednički život, a ne suživot. Prednost Rijeke je u tome da je izgradila zajednički život i može služiti kao primjer – poručio je uz ostalo muftija Hasanović

Novi list, 20.7.2021.