Gradonačelnik i župan primili visoko izaslanstvo Qatara

Gradonačelnik i župan primili visoko izaslanstvo Qatara

Gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina ugostili su nakon što je položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra visoko izaslanstvo Katara koje je predvodio ministar za vakuf i islamska vjerska pitanja Ahmad bin Abdullah S.G. All-Mari.

Za sve naše sugrađane islamske vjeroispovijesti, ali i za sve nas polaganje kamena temljca je veliki dan. To je najbolji dokaz da je Rijeka otvoren, multikulturalan i multietnički grad, a vjerujem da ste se i osobno u to uvjerili. Osim toga, Rijeka je i značajno gospodarsko središte u kojemu dominiraju lučke i brodograđevne djelatnosti, kazao je Obersnel.

Župan Zlatko Komadina kazao je da je Primorsko-goranska županija mjesto gdje je Mediteran najbliže došao Europi.

Imamo izuzetno značajnu geostrateški položaj pa se nadam suradnji u brodograđevnoj djelatnosti, ali i u energetskoj jer u našoj Županiji počinje naftovod i plinovod. Osim toga, na Krku bi se trebao početi graditi LNG terminal, rekao je župan Komadina.

Ministar Ahmad bin Abdullah S.G. Al-Marri čestitao je domaćinima na svemu što čine da Rijeka i Primorsko-goranska županija budu otvorene sredine koje su prepoznatljive po multikulturalnosti.

Iako nisam zadužen za gospodarstvo, član sam Vijeća ministara Katara i osobno ću poduprijeti svaki prijedlog koji bude došao s hrvatske strane, pa tako i prijedlog o izgradnji LNG terminala. Što se tiče tolerancije i suživota, da je to točno, najbolje svjedoči dolazak predsjednika države i visokog državnog izaslanstva na polagane kamena temeljca. Danas smo svjedočili otvorenosti prema islamskoj manjini, a to i te kako znamo cijeniti, izjavio je ministar Ahmad bin Abdullah S.G. Al-Marri.

– Kao predstavnici Islamske zajednice u Rijeci na svečanom primanju u Gradu su bili i glavni imam medžlisa Rijeka, gospodin Hajrudin ef. Mujkanović te gospodin Mirsad Srebreniković i Čočić Teufik.

Nakon svečanog primanja delegacije Qatara razmjenjeni su pokloni i izraženo zadovoljstvo sastankom u Gradu u nadi za daljnjom još boljom suradnjom.

Nakon službenog dijela i primanja delegacije u gradu Rijeci domaćini Islamske zajednice Rijeka su visoko izaslanstvo upoznali sa zanamenitostima grada Rijeke, Opatije, Mošćeničke Drage na čemu su iznenađeni ljepotama krajeva i gradova Primorsko-Goranske županije.