Hafiz Halil ef. Mehtić na džumi namazu i predavanju u IC Rijeka

Islamski centar rijeka mala

mehtić_2

U petak, 19.02.2016.g. gost i hatib na džumi namazu u Islamskom centru Rijeka, bio je dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, dr. hafiz, Halil ef. Mehtić. Svojom jednostvanošću u izručaju i prenošenju Allahove poruke oduševio je prisutne džematlije na džumi namazu. U večernjim satima u Islamskom centru Rijeka, nakon  jacije namaza održano i predavanje uvaženog hafiza Mehtića koji je u još nadahnutijem govoru i obraćanju skoro dva sata plijenio pažnju prisutnih u džamiji. Slobodno možemo reći da je petak bio je u znaku vrsnog alima i predavača, hafiza Halila ef. Mehtića. Odavno riječki džemat nije bio počašćen bioljim vaizom i predavačem koji svojim djelima pokazuje i prakticira istinski islam. Predavanje je obilovalo jednostavnošću, a zanimljivošću i potkrijepljeno mnogobrojnim primjerima iz života prvih generacija-ashaba kao i kroz određene savjete kroz koje svaki vjernik može jačati svoj iman.

 

 

 

 

 

 

halil-mehtic

 

 

 

 

 

Dr. Mehtić govorio je srcem i tako smo osjetili, a predavanje bilo koncipirano u kontekstu hadisa:“Kod koga se troje nađu okusit će slast imana; da mu Allah i Njegov poslanik budu draži od onoga što je mimo njih, da voli osobu samo radi Allaha i da mrzi da bude vraćen u nevjerstvo, nakon što ga je Allah izbavio iz njega, kao što mrzi da bude bačen u vatru”.

mehtić_7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mehtić_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hafiz, dr. Halil Mehtića je, kako reče Hajrudin ef. Mujkanović u riječima zahvale na kraju predavanja, okrijepio naše duše nahranivši je “imanskom terapijom” te nas potaknuo da budemo ustrajniji u ibadetu i dobročinstvu te da uvijek živimo između nade u Allahovu milost i straha od Njegove kazne u kontekstu čuvanja od grijeha.

mehtić_5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mehtić_9

Kako je rijetkost imati tako iznimnog gosta i predavača u subotu, 20.02.2016.g. smo iskoristili priliku druženja hafiza Mehtića sa polaznicima mektepskog vjeronauka koji je u svom polustanom predavanju ukazao na važnost i vrijednost učenja i izučavanja te učenja kurana napamet iznijevši neka svoja iskustva. Prije predavanja hafiza Mehtića prisutnima se obratio i voditelj ureda za davu i mladež pri Mešihatu IZ u RH, zagrebački imam, Mirza ef. Mešić koji je polaznike nakratko ispitao o islamu.

mehtić_8

Druženje i predavanje za polaznike mektepskog vjeronauka

H.M.