Hafiz Sulejman Bugari održao predavanje u Islamskom centru

centar 2 mala

U petak, 14.12.2012.g. u prijepodnevnim satima Medžlis IZ Rijeka je ugosto naše vrijedne musafire iz Sarajeva i Zagreba, hafiza mr. Sulejmana ef. Bugarija i mr. Mirzu ef. Mešića i njihove saputnike. Hafiz Sulejman ef. Bugari je prije džume namaza džematlije počastio učenjem kurana a nakon toga i hutbom koju je održao u Islamskom centru koji je uputio nekliko važnih poruka riječkim muslimana a  odnosile su na važnost i ulogu svakog muslimana u izgradnji džemata i zajednice kao najbitnih ćelija zdravog društva. Nakon obavljene džume namaza musafiri su pogledali i preostale prostorije Centra nakon čega su ostali oduševljeni viđenim a poslije toga su sa domaćinima otišili i na dženazu namaz našoj sestr,  rahmetli Almasi Zubanović koja je nakon teške bolesti preselila na ahiret a dženazu namaz na gradskom gorblju Drenova u  prisustvu velikog broja rodbine i prijatelja klanjao je hafiz Sulejman ef. Bugari.
Predavanje hafiza Sulejmana ef. Bugarija održano je nakon klanjnaja jacije a na predavenje pored riječkih muslimana  stigli su naši vrijedni imami u pratnji svojih džematlija iz Pule, Labina, Umaga, Poreča te naših susjednih džemata iz Slovenije i to Kopra i Postojne. U uvodnom dijelu same najave hafiza Sulejamna, glvni imam, Hajrudin ef. Mujkanović kao domaćin se prije svega zahvalio svim musafirima i gostima koji su došli na predavanje hafiza Bugarija te na taj način podržali našu plemenitu namjeru da ovakvih druženja i predavanja u budućnosti bude još više. Naravno, Hajrudin ef. Mujkanović se posebno zahvalio Uredu za mladeži d’avu pri Mešihatu IZ u Hrvatskoj koji vodi zagrebački imam, mr. Mirza ef. Mešić. Nakon svih selama i zahvala, Hajrudin ef. Mujkanović je predstavio i predavača između ostalog kazavši o njegovoj biografiji i njegovom radu.
Sulejman Bugari rođen je 5. oktobra 1966. godine u Orahovcu – Prizren. Srednju školu, Medresu, završio je u Sarajevu. Sa treće godine Teološkog fakulteta u Sarajevu, današnji Fakultet islamskih nauka, odlazi u Medinu, na Univerzitet islamskih nauka, gdje, 1998. godine, diplomira na Odsjeku Kur’an i tefsir. Već slijedeće godine biva angažiran kao imam u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu, a od 2003. godine radi i djeluje u džematu Bijele džamije na Vratniku te kao kordinator svih centara za borbu protiv ovisnosti od droga ispred Rijaseta islamske zajednice BiH. Do sada je objavio tri knjige – zbirku više od pedeset hutbi – pod naslovom Vratimo se Gospodaru, zbirku medijskih nastupa – pod naslovom Mi smo jedan drugome najbolji poklon i zbirku predavanja – pod naslovom Dersovi i druženja.  Hafiz Sulejman Bugari je unikat među bosansko-hercegovačkim imamima i islamskim učenjacima. Gdje god dođe i gostuje,  ostavi poseban osjećaj;  osjećaj ponosa, sreće, zadovoljstva i radosti života u vjeri. Hafiz Bugari jedan je od onih koji, kada govore, govore srcem i te riječi ulaze u srce, kada savjetuje, savjetuje poput roditelja…

Kada se sluša hafiz Bugari, srce vam se puni ljepotom življenja, imate osjećaj da volite sve oko sebe, život, ljude, sav svijet, jednostavno osjećate se bolje, ljepše, zadovoljnije i što je najvažnije osjećate potrebu da mijenjate svoje loše navike, svoj stil življenja, svoj odnos prema drugima ka boljem… Hafiz Bugari ima jednu energiju koju širi oko sebe, jel to zbog toga što on živi ono što govori i što je uvijek pozitivan, vedar, nasmijan, raspoložen i takvo stanje širi oko sebe. Hafiz Bugari ne voli osuđivati i kuditi, on voli u svakom čovjeku prepoznati nešto lijepo…

Njegova predavanja su sigurno jedna od najslušanijih na našim prostorima, a mjesta gdje održava predavanja su najposjećenija… Imamo čast, zadovoljstvo i privilegiju ugostiti jednog ugodnog čovjeka, imama, učenjaka poslije čijeg predavanja i druženja s njim, razmišljat ćemo i osjećati se drugačije.

Nakon dvostanog druženja sa hafizom Bugarijem njegovog izuzetnog predavanja ostavljena je mogućnost za pitanja kojih je dosita i bilo a nkon svega toga predsjendik IOM Rijeka, h. Ekrem Budimlić se još jednom zahvalio hafizu Bugariju na posjeti i predavanju kao i svim džematlijama i gostima te mu uručio skromnu hediju. Nakon završetka programa za sve musafire pripremljen je domjenak uz druženje sa hafizom Bugarijem.

U subotu, 15.12.2012.g. hafiz Bugari je posjetio i polaznike mktebskog vjeronauka te održao kratko predavanje ukazavši na ulogu mladih u džematu i društvu nakon čega je otišao za Zagreb.

(Preostale fotografije pogledajte u galeriji)

Hajrudin Mujkanović