Hafiz Sulejman ef. Bugari održao hutbu i predavanje u Islamskom centru

Islamski centar rijeka mala

dscn0044

Nakon predavanja u Islamskom centru Zagreb, u petak, 23. siječnja 2015. hafiz Sulejman Bugari u društvu kćerke Esme posjetio je i riječki Medžlis gdje su ga sa radošću i otvorenih srca željnih najljepših poruka dočekale riječke džem’atlije u ispunjenim prostorijama Islamskog centra. Hafiz Sulejman ef. Bugari je po drugi put bio imam i hatib u Islamskom centru, prvi put je bio godinu dan prije otvorenja džamije 2012.g.

Kad se objavi vijest da će gostovati hafiz Bugari, onda ne treba mnogo truda u pozivanju ljudi na tribinu i predavanje jer ljudska srca su željna riječi koje izlaze iz srca. A upravo tako govori poznati sarajevski imam i daija (misionar) hafiz Bugari koji govori jednostavnim, pitkim rječnikom o sasvim poznatim stvarima ali on ih u svom stilu i na svoj način tako “lijepo odjene” i pošalje ih srčano te ih svaka duša i srce prime sa najljepšim dočekom.

“Baš nam je večeras ovo tako trebalo, riječi podrške, poticaja za praktično življenje vjere i za širenje optimizma, bili su neki od komentara nakon održanog predavanja poslije jacije-namaza.

Hafiz je dijagnosticirao naše duhovno stanje, naše duhovne bolesti, a onda je ponudio dijagnozu i recepte iz Božije knjige i sunneta, drugog izvora islama. Između ostalog je kazao kako postoje tri knjige: prva koja je napisana, a to je Kur’an, druga knjiga koja je otvorena, a to je sve ono što je Uzvišeni stvorio i treća knjiga koja je zatvorena jeste čovjek.

Pored brojnih džem’atlija koji su ispunili prostorije sisačkog Medžlisa, svojim dolaskom su nas obradovali gosti iz nama bratskih i susjednih medžlisa i džemata, Medžlisa Zagreb, mr.sc. Mirza ef. Mešić, voditelj ureda za mladež i davu, hadžija Junuz Idrizi, dugogodišnji član IOM Zagreb te hadži Mehmedalija Mešić, otac Mirze ef. Mešića. Gosti na predavanju su bili i imami z MIZ Umaga, Poreča, Pule, Kopra, Trsta i Ljubljane, sa džematlijama, kojima se od srca zahvaljujemo na podršci i dolasku na predavanje.

Nakon hafizovog nadahnutog predavanja za džematlije i zahvale Hajrudin ef. Mujkanovića, hafiz je održao i predavanje za omladinu u prepunom Kongresnom centru u prisustvu svih imama i voditelja Ureda za mladež i davu. Govorio je o važnosti islamskog braka i hizmeta Islamu i islamskoj zajednici. Džem’atsko druženje sa hafizom i gostima je nastavljeno nakon predavanja za omladinu a omladina se nastavila družiti do ranih jutarnjih sati.

Tražite vezu sa onima koji imaju vezu sa Gospodarom, bila je poruka hafiza Bugarija sisačkoj omladini. Bila je ovo večer u kojoj smo “nahranili” dušu najljepšim porukama.

U subotu, 24.01.2015.g. u ranim jutarnjim satima hafiz Bugari je održao prdavanje i za polaznike mektebskog vjeronauka a na kraju ih počastio i jednom ilahijom. Sa hafizom je napravljena i zajednička fotografija za uspomenu do idućeg susreta.

Medžlis IZ Rijeka se zahvaljuje svima onima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju dolaska hafiza Sulejman ef. Bugarija.

H.M.