Hor SELSEBIL iz Rijeke na smotri horova u Brčkom

19638d4bcf07018b91b40e72370ff9015 (140 x 198)

Zbor SELSEBIL MIZ-e Rijeka

Udruženje mladih „Ihlas” organiziralo je 13.5.2011. Prvu smotru horova islamske duhovne muzike pod nazivom „Dosta mi je Allah moj” u Sali doma kulture. “Ovo je prva smotra koja se temelji na islamskoj duhovnoj tradiciji odnosno islamske duhovne muzike. Cilj jeste pokazati i podignuti nivo kulturnog sadržaja Brčko Distrikta BiH” rekao je Edvin Čudić, portparol udruženja mladih „Ihlas”.

Hor Ihlas iz Brčkog specifičan po sopstvenim muzičkim aranžmanima i prilagodljivosti modernog zvuka islamskoj duhovnoj muzici.

Hor Selsebil Rijeka –Hrvatske je specifičan po tome što izvode ilahije bez muzike i što su ženski hor.

Hor Nuru Ajni iz Kalesije predstavit će svoj drugi album u Brčkom.

Hor Azizija iz Orašja koji je specifičan po svojoj sekciji tarabukama.

Hor Atik iz Bijeljine će se predstaviti sa turskim ilahijama i jednom malajskom ilahijom.

Hor Zefir iz Srebrenika koji imaju prvi nastup s novim sastavom. Sudionici su jako lijepo i dobro izveli svoje numere, koje su često prekidane gromoglasnim aplauzima i ovacijama publike koja je Dom kulture u Brčkom ispunila do posljednjeg mjesta. Prema riječima predsjednika Udruženje mladih „Ihlas“ Mirhada- Mireta Golića njihove intencije su da ova smotra postane tradicionalna. Smotru je otvorio glavni imam medžlisa islamske zajednice u Brčkom Mustafa ef. Gobeljić, a maestralni voditelj Edvin Kanka Čudić je fenomenalno odradio svoj posao. Nakon koncerta nastavilo se druženje u prostorijama udruženja mladih “Ihlas”, koji su nas na najljepši mogućni način ugostili i na tome im se duboko i puno zahvaljujemo. Nadamo se daljnjoj suradnji sa horom Ihlas, ali i ostalim sudionicima ove smotre.

HOR SELSEBIL RIJEKA

 

HOR IHLAS – BRČKO

“Ja samo želim da učinim Dobro koliko mogu, a Uspjeh moja zavisi od ALLAHA, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam” (Hud,88.)‌  Na pitanje zbog čega smo osnovali Udruženje mladih „Ihlas“, mogli bi ponuditi na desetine odgovora, pa čak i prozvati iskompleksirane pojedince koji su nas pokušali gurnuti u ambis, no najpotpuniji odgovor bi bio „iz ljubavi prema vjeri i ljudima“. UM “IHLAS” Brčko počelo je sa radom polovinom prošle godine ,sa ciljem očuvanja, prezentacije i unapređenja islamske duhovne muzike i sevdalinke u Brčkom kao i u Bosni i Hercegovini.

Između ostalih izdvajamo nekoliko važnih nastupa kao što su “Prvi festival horova i ansabala Gradačac 2010″,”Dani povelje grada Srebrenika 2010” i “Dani bošnjacke kulture Rijeka (HR)”.Hor “Ihlas” djeluje u okviru istoimenog udruženja mladih “Ihlas” i broji oko 35 članova.U okviru udruženja mladih “Ihlas” pored horske sekcije djeluju i dramska sekcija te sekcija sevdaha. UM “Ihlas” organizovalo je prošle godine koncert pod nazivom “Bajramska noć” povodom našeg velikog praznika Kurban Bajrama te niz drugih manifestacija. Nastavit ćemo sa sličnim aktivnostima i u narednom periodu u želji da intenzivno radimo na očuvanju Islamske duhovne muzike te bošnjacke i bosanske kulture na prostorima Bosne I Hercegovine pa i šire. Nadamo se da ćete pratiti naš rad i biti uz nas.

 

HOR ZEFIR – Srebrenik

Cilj hora je promoviranje islama i islamskih vrijednosti. Želja im je da svoju omladinu sačuvamo od pošasti vremena u kojem živimo i da im pomognu da sačuvaju svoje moralne i ljudske vrijednosti. Hor Zefir Srebrenik djeluje pri MIZ-e Srebrenik, osnovan je u septembru 2008. Zajedno sa orkestrom broji 40 članova.Od svog osnivanja pa do danas, imao je nesebičnu podršku MIZ-e Srebrenika. Hor je učestvovao u obilježavanju mnogih vjerskih i kulturnih manifestacija, kako u BiH tako i u inostranstvu. Ove djevojke i mladići su uvijek svojim raskošnim glasovima impresionirali publiku, a ova je to uzvraćala aplauzima i oduševljenjima.

HOR NURU AYNI – Kalesija

Hor Nuru ‘Ayni je formiran 29. juna 2005. godine, kao sekcija u sklopu kulturno-umjetnickog društva “Halisije”, sa sjedištem u Kalesiji. Ove godine obilježava šest godina svoga postojanja i predanog rada na očuvanju tradicije i kulture bošnjaka muslimana. Do sada su imali velik broj nastupa širom Tuzlanskog kantona, a njihov talenat su prepoznali i mnogi ljubitelji religijske i tradicionalne muzike iz inostranstva. Nuru ‘Ayni, što na bosanskom jeziku znaci “Svjetlost oka moga”, je veoma mlad i perspektivan hor koji je za relativno kratko vrijeme postigao mnogo uspjeha. Svoj trud i rad, hor je krunisao izdavanjem svog prvog CD-a pod nazivom „Samo Jedan je“, na kojem se nalazi devet ilahija i kasida.4. avgusta 2010. godine u sali kalesijkog BKC-a upriličena je prva promocija albuma ilahija i kasida hora Nuru Ayni.

HOR ATIIK – Bijeljina

Hor Atik iz Bijeljine funkcionira od 2005.god. Egzistira kao jedna od sekcija Medzlisa islamske zajednice Bijeljina. Naziv Atiik (u prijevodu arap. drevni, tur. okretan, spretan) nosi po centralnij džamiji u Bijeljini. Hor Atik iza sebe ima veliki broj nastupa, a nedavno je nastupao u Turskoj, tacnije u Adapazaru.

 

HOR AZIZIJA – Orašje

Slike govore vise od 1000 riječi kako je to sve izgledalo i koliko su svi oduševljeni sa organiziacijom, dočekom i gostoprimstvom naših domaćina. Još jednom im se zahvaljujemo!

Sanela Muminović