IFTAR U DŽEMATU CRIKVENICA

Muslimani džem’ata Crikvenica su 03.06. priredili veliki džem’atski iftar na kojeg su pozvali musafire iz Rijeke, Ljubljane, Karlovačke županije a na isti se odazvalo oko 40 ljudi. Vrijedne džematlinke i džematlije su lijepo dočekali sve musafire uz srdačnu dobrodošlicu i bogatu sofru raznih specijaliteta kojom su ugostili postače i goste. Nakon klanjanog akšam namaza, pristupilo se iftaru. Po završetku iftara proučena je dova a pritom se prisutnima obratio izaslanik muftije dr. Aziza ef. Hasanovića glavni imam u Medžlisu Karlovac te imam u džem’atu Maljevac, Admir ef. Muhić koji se uz riječi zahvalnosti Svevišnjem, salavata i selama posljednjem Allahovom Vjerovjesniku Muhammedu s.a.v.s. obratio prisutnima sa riječima:

“Uvaženi domaćini, poštovani predsjedniče medžlisa, cijenjeni članovi džem’ata Crikvenica ja vam prenosim srdačne a osobito bratske selame uvaženog predsjednika mešihata u R. Hrvatskoj, muftije Aziza ef.Hasanovića koji je spriječen ovog Ramazana da pohodi druge džem’ate, druge medžlisa u Hrvatskoj pa kada je prigoda šalje svoje izaslanike tako da sam evo ovih dana boravio u Istri i u povratku kući nisam mogao a da ne svratim kod vas u Crikvenicu. Ramazan sa sobom nosi mnoge i mnogobrojne blagodati od onih duhovnih do ovakvih socijalnih, pa i zdravstvenih i svakih drugih. Kad je Ramazan, tada se vjernik posebno raduje jer se tada duhovno obogaćuje i duhovno zrije i plod Ramazana će imati na Bajram jer je Bajram kruna Ramazanskog posta. Sve je ovo prelijepo, posebno što na ovakvim zajedničkim iftarima i to sam imao prigodu vidjeti da ima oni koji nisu Muslimani i zajedno objedini za istom sofrom jer je to prigoda da se bolje uvežemo i upoznamo jer kada se bolje upoznamo odstranjujemo određene stereotipe i neznanja koja su prisilno podmetnuta Muslimanima, odnosno Islamu. Na ovaj način mi se više upoznajemo i odstranjujemo to što nam je podmetnuto” Dalje je ef. Muhić naveo značaj jačanja institucija i napomenuo kako su nedavno otvoreni novoizgrađeni islamski centar u Umagu te otvorena četvrta džamija sa minaretom u Republici Hrvatskoj u naselju Bogovolja na granici sa Cazinskom Krajinom te najavio aktivnosti oko izgradnje islamskog centra u Sisku. Na posljetku izlaganja ef. Muhić je rekao da imamo čast što pripadamo jednom od najvećih medžlisa u Hrvatskoj a to je medžlis Rijeka na čijem je čelu predsjednik medžlisa Samir Iljazi koji je i nazočio iftaru te istakao sve njegove vrline. Nadalje ističe kako je već nekoliko puta boravio u Crikvenici na poziv aktiviste džem’ata Denisa Beganovića te da mu je zaista mčast sudjelovati u tim različitim aktivnostima koje su na dobrobit svih nas jer će mo tako prikazati svoju sliku i priliku i dostojno predstavljati umet, odnosno zajednicu Muslimana. U to ime molim Allaha dž.š. da nagradi majke, djecu, domaćine, vas muške i sve ostale i da se InshAllah susrećemo na iftarima, ovako lijepim druženjima,  da veličamo Njegovo ime jer će mo tako biti korisni članovi zajednice i društva u kojem se nalazimo. Od srca vam hvala na gostoprimstvu, da vas Allah dž.š. nagradi.

Presjednik medžlisa Rijeka, Samir Iljazi se zahvalio u ime kolektiva medžlisa i napomenuo da će nam se jednako dobrim iftarom odužiti u Islamskom centru Rijeka.

Domaćini su zadovoljni odazivom i počašćeni što su bili u prilici da organiziraju ovaj veliki iftar za postače i musafire.