Iftar u Islamskom centru u organizaciji Ministarastva Vakufa Države Katar

islamski centar mala novo

IFTAR U ISLAMSKOM CENTRU RIJEKA U ORGANIZACIJI MINISTARTSVA VAKUFA DRŽAVE KATAR

U četvrtak, 26.07.2013.g. u Islamskom centru Rijeka priređen je iftar za dvije stotine postače. Iftar je u suradnji sa Medžlisom IZ Rijeka organiziralo Ministarstvo Vakufa Države Katar koji je inače i najveći donator Islamskog centra. Obzirom da je iftar organiziran na otvorenom platou Islamskog centra bilo je izuzetno ugodno u predivnom ambijentu s pogledom na Kvaraner se iftariti

iftar-u-rijeci-1-600x285

Ovako je izgledao riječki svjetionik islama za iftara koji je za riječke džematlije organizirao Ministarstvo vakufa Države Katar. Nakon ikindije učila se mukabela.

iftar-u-rijeci-3

Mukabelu su učili naši domaćini, potpomognuti gostom iz Zagreba, mr. sc. Nerminom Botonjićem. Novost je što su mukabelu učile i dvije dame, dvije riječke muallime. Na slici s lijeva: Hajrudin ef. Mujkanović, glavni riječki imam, mr. sc. Nermin ef. Botonjić, Hidajet ef. Hasanović, Adnan ef. Đikić, Adem ef. Smajić, Ammar Đikić, Meliha-hanuma Hasanović i Besima-hanuma Đikić.

iftar-u-rijeci-7

Dok smo mi uživali u riječkoj mukabeli, na terasi ispred džamije uređena je, rekao bih, velika scena za iftar. Sunce je još dobrano grijalo ionako užarenu zemlju.. Kad je završila mukabela, Abdulah ef. Imširović pronašao je zanimljivu „scenu“ za snimanje dokumentarnih emisija razgovora, za potrebe našega portala, sa čuvenim hrvatskim muslimanima.

Te smo razgovore nazvali Divanhana Abdulaha Imširovića, a njegova riječka Divanhana izgledala je scenografski izuzetno dobro riješena. Na slici: scena Imširovićeve Divanhane u trenutku kad autor razgovara s riječkim umirovljenim imamom – Ademom ef. Smajićem.

iftar-u-rijeci-2

Rekli smo da je nominalni domaćin riječkog iftara, o kojem je riječ, zapravo Ministarstvo vakufa Države Katar, najvećeg sponzora Riječke džamije, tog najljepšeg svjetionika islama na Sredozemlju. Na slici: Ali Akbari, savjetnika Ministarstva vakufa Države Katar i njegov hrvatski domaćin, Khalid Yassin, neka vrst šefa za vanjske poslove našeg Mešihata, u razgovoru s riječkim domaćinima Hajrudinom ef. Mujkanovićem, Ekremom Budimlićem, predsjednikom riječkog IOM-a i  .tajnikom Mešihata, mr. sc. Erminom Botonjićem.

iftar-u-rijeci-10

Pola sata prije iftara počele su pristizati džematlije. U prvome planu su pulske gošće koje su na iftar pristigle predvođene svojim mullimama Minelom-hanumom Omanović i Sadžidom-hanumom Jukan, koja je i članica našeg Mešihata. Za njihova odsudstva, njihovi su se muževi dogovorili, pa su u Puli organizirali pravi „muški iftar“. Pripremili su toliko ukusne hrane da su počastili i svoje žene kad su se vratile s riječkoga iftara točno na vrijeme da bi sehurile. Kažu da je bilo toliko dobro da ozbiljno razmišljaju kako bi problem pripreme iftara i sličnih događanja potpuno prepustile svojim vrijednim muževima.

iftar-u-rijeci-9

A kad su se na riječkoj vitkoj munari upalili kandilji, iftar je mogao početi. Ezan je proučio Amaar Đikić, svršeni maturant naše Islamske gimnazije… i iftar je mogao početi u sjeni svjetala predivnog Kvarnerskog zaljeva …

iftar-u-rijeci-4

… iznad kojeg se pokroviteljski nadvila visoka i šumovita Učka, čuvarica jednoga od najljepših zaljeva Jadranskoga mora, zaljeva „četiri mora“ kako su u davna vremena nazvali Kvarner, na najljepšoj obali Sredozemlja, o ljepotama koje je neizbrisivo svjedočanstvo ostavio kartograf i putopisac El-Idrisi, još u 12. stoljeću kad je putovao ovim krajevima, u knjizi Nuzhetul muštaki fi-htirakil afaki (Daleka putovanja u nepoznata područja Zemlje), poznatijoj kao Kitab Rugiar (Ruđerova knjiga) u kojoj možemo detaljno iščitati njegove uzbudljive opise jadranskih gradova, od Umaga do Bara, diviti se prvim zemljopisnim kartama naše obale. Zanimljivo je spomenuti da upravo El-Idrisi Hrvatsku obilježava kao El-Dževresija, Zemlja Hrvatska. Koliko se znade, ovo je prvo i najstarije pisano ime Hrvatske.

iftar-u-rijeci-12.jpg

Za potrebe katarske televizije, glavni riječki imam uputio je pozdrave i zahvalnost Državi Katar pročitavši govor zahvalnosti na arapskom jeziku, a onda se priključio dijelu zbora Zagrebačke džamije. Otpjevali su arapskim televizijskim gledateljima nekoliko ilahija, a kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili proučio je ašere. Na slici s desna: Hajrudin ef. Mujkanović, Aziz ef. Alili, Ahmed Alili i Amaar Đikić.

iftar-u-rijeci-13

Poslije iftarske uživancije i radosnih razgovora, došlo je i vrijeme teravih-namaza. Teraviju je predvodio glavni zagrebački imam, kurra hafiz mr. sc. Aziz ef. Alili.

iftar-u-rijeci-14

Nakon teravije, kurra hafiz Aziz ef. Alili proučio je ašere. Te je večeri Kurra hafiz bio toliko nadahnut da sam imao dojam kao da ne slušam ljudski glas, nego da izravno slušam Božju glazbu, univerzalni jezik islama, te divne harmonije, gdjekad gromovite poput Bachovih fuga na orguljama, gdješto melodične kakve znaju biti Beethovenove simfonije, gdjegdje vesele kao Straussovi valceri, a često razigrane poput Vivaldijeva Proljeća… Od ljepote gotovo mi je srce puklo, od neke nadljudske dragosti i božanske razigranosti. I sad mi je žao što nisam preselio baš u tom trenutku. Mislim da sam tada bio najbliži Allahu Jedinstvenome.

iftar_15

iftar_11

Iftaru su nazočili pored riječkih džematlija i džematlijke iz Pule sa muallimom Sadžidom Jukan a kao posebni gosti su bili godpodin Ebu Hasan iz Katara, gospodin Khalid Jasin i mr. Nermin ef. Botonjić ispred Mešihata IZ, glavni zagrebački imam, kuirra hafiz mr. Aziz ef. Alili, glavni imam MIZ Labin te drugi dragi gosti.

iftar-u-rijeci-7

Naravno iftaru su nazočili i članovi IOM Rijeka, članovi Sabora i Mešihata IZ te riječki imami i muallime. Kompletnu organizaciju pripreme iftara odradilo je profesinoalno osoblje grand Hotela Bonavia a ujedno je prvi hotel koji posjeduje Halal Certifikat. Specifičnost iftara u organizaciji Ministarstav države Katar je da je iftar uživo prenošen putem satelita na Al Jazeeri u Dohi a medijiski su to popratili riječki Novi List, HRG iz Zagreba koji je to sve pomno zabilježio kao i službeni fotografi Islamske zajednice u Hrvatskoj.

iftar_16

Cijenjeni gosti su zadovljni ukupnim dojmom organiziranog iftara nadajući se da će Svevišnji Bog ukabuliti i u dobra djela upisati nagradu svimam onima koji su sudjelovali u organizaciji iftara.

iftar-u-rijeci-15

Zajednička fotografija sa gostima.

https://www.facebook.com/photo.php?v=494647933945840&set=vb.342628195814482&type=2&theater

Hajrudin Mujkanović