Iftar Općine Bajrampaša u IC-u Rijeka

Islamski centar rijeka mala

img_3363 (1)

Općina Bayrampaša iz Istanbula već desetu godinu organizira prijateljski i kulturni program ,,Ramazan na Balkanu” kojemu je slogan ,,Bratstvo ne poznaje granice”. U želji su da podijele berićet (blagoslov) mjeseca Ramazana sa ljudima Balkana s kojima imaju zajedničku povijest. Ove godine organiziraju iftare i kulturne programe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji, i Makedoniji, a po prvi put i u Islamskom centru u Rijeci, u nedjelju 29.06.2014.

3bdd0img_3390

Svu hranu i ostale potrepštine dovoze kamionima koji su sastavni dio ovog konvoja u kojem je uključeno preko 80 djelatnika, koji danonoćno prate ovaj konvoj i odrađuju iznimno pripremljen ramazanski projekt.

U njihovoj pratnji konvoja došle su i dvije turske televizijske kuće: SKYTURTK TV i TEKRUMELI TV, koje su se javljale uživo ispred Islamskog centra.

20cc5img_3392

Kulturno umjetnički program Općine Bajram-paša

Nakon iftara kojem je prisustvovalo poko 850 džematlija Rijeke, proučena je dova, a nakon toga su se s pozornice, koja je također dio ovoga konvoja, prisutnima obratili: g. Yildirim Yildiz, izaslanik načelnika općine Bayrampaše iz Istanbula, druga tajnica veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Esma Halepović – Đečević, predsjednica Hrvatsko-turskog društva Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, glavni imam IC-a Rijeka te muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

3bdd0img_3388

Nakon toga je nastupio i kulturni dio programa, koji se sastojao od: 3 ilahije grupe Turskih sufija, Turska glazba i popratni plesovi, Turska sanat glazba, Pjevanje Turku glazbe, Umijeće sa bubnjevima, Narodne igre Hadživat-Karagoz i Narodne igre  Karadeniz-Ege i Anadolije. Sve što smo iftarili, čuli i vidjeli u programu bili je prvorazredno, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da zahvalimo općini Bayrampaša iz Istanbula, i zamolimo ih da nas i nagodinu obvesele svojim dolaskom.