Ikrar dova za riječke hadžije

U subotu, 30.10.2010.g. u Medžlisu IZ Rijeka, upriličena je zajednička ikrar dova za ovogodišnje riječke hadžije. Nakon klanjanja akšam namaza uz učenje kurana, tekbira, ilahija i kasida, uz veliki broj džematlija riječkog džemata, hadžijama je proučena ikrar dova a nakon dove prisutnima se obratio glavni imam MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanović, kratko se osvrnuvši na važnost izvršenja pete dužnosti svakog vjernika, te blagodati obavljanja hadžija i bezbrojnim drugim koristima koje hadž donosi svakom hadžiji. Poslije proučene dove riječkim hadžijama se čestitalo na odvažnom i najljepšem putu jednog vjernika, a poslije čestitanja u divanhani MIZ Rijeka upriličena je zakuska koju su pripremile ovogodišnje riječke hadžije za sve prisutne džematlije.
Svečnosti ikrar dove pozvani su i neki od imama drugih MIZ koji su trebali nazočiti učenju zajedničke dove, ali zbog ranije preuzetih obveza nisu bili u mogućnosti doći.
Ovogodišnje hadžije Medžlisa IZ Rijeka:
1. Ahmet Tipura
2. Izeta Tipura
3. Smal Omerović
4. Nemče Behadil
5. Nemče Hamida
6. Ibrahimi Aziz
7. Jašari Seljadin
8. Duraković Senad
Prva grupa hadžija iz Hrvatske među kojima su i riječke, na put prema svetim mjestima su otišli u subotu u 21.00 h  nakon zajedničke ikrar dove u Islamskom centru Zagreb za sve Hrvatske hadžije. Druga grupa hadžija iz R Hrvatske odputovala je u srijedu 10.11.2010.g. u 14,00 sati sa zagrebačke zračne luke Pleso ka Džeddi.
Molimo Uzvišenog da svim ovogodišnjim hadžijama podari zdravlja i sabura u izvršenju svoje pete islamske dužnosti, da se nakon obavljenog hadža hairli vrate svojim obiteljima i prijateljima.
M.H.