Imam džemata Restelica (Kosovo) u posjeti Islamskom centru Rijeka

Imam sela Restelica (općina Dragaš) u posjeti Islamskom centru Rijeka

img_3985

U petak, 05.04.2013.g. u posjet Islamskoj zajednici, nakon višemjesečnih napora i dogovora oko realizacije dolaska, stigao je imam džemata Restelica (Općina Dragaš) mr. sc. Šabana ef. Hadži. Po dogovoru sa Udruženjem Bošnjaka iz Restelice u Rijeci posjeta Šabana ef. Hadži je između ostalog da se posjete obitelji iz Restelice te da se još više svako u okviru svojih mogućnosti, uključe u rad Islamske zajednice u Rijeci a posebno oko priprema za svečano otvorenje IC. Šaban ef. Hadži je u petak, 05.04.2013.g. održo hutbu u Islamskom centru. Glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović je prije početka učenja kurana Šaban ef. Hadžija se zahvalio svima onima koji su sudjelovali u organizaciji na bilo koji način da Šaban ef. dođe u posjet Islamskoj zajednici.

img_3982

Svojim lijepim glasom i izuzetno dirljivm učenjem kurana, počastio je sve posjetitelje centra prije džume namaza. U svojoj hutbi je izrazio zadovoljtvo što ima čast da biti gost i hatib u prelijepom Islamskom centru Rijeka koji će zasigurno biti duhovna oaza svakog muslimana u Rijeci pa i šire. Kroz hutbu je također ukazao na važnost džemata i jedinstva bez čega nema napretka. Sve prisutne je pozvao a posebno svoje zemljake iz Restelice da se još više uključe u rad zajednice i da još više doprinesu boljitku svoje zajednice. Nakon džume namaza i održane hutbe prisutne džematlije su se i osobno zahvalile i čestitale Šaban ef. na trudu i vazi nasihatu.

img_3986 rijeka-600x372

U razgovoru nakon džume namaza dogovoreno je da Šaban ef. tijekom svog boravka u Rijeci u nedjelju, 07.04.2013.g. poslije podne namaza održi predavanje za džematlije koje je najvaljeno u petak prije džume namaza. U subotu, 06.04.2013.g. Šaban ef. Hadži je posjetio i polaznike mektebskog vjeronaka gdje je u jednosatnom druženju sa polaznicima mekteba pokušao im prenijeti neka svoja iskustva u radu sa polaznicima te im ukazati na važnost dolaska u mekteb i učenja o svoj vjeri dini Islamu. Nakon podne namaza izrazio je svoje zadovljstvo odzivom polaznika i njihovim znanjem o vjeri Islamu. U razgovoru sa muallimam pokušao je prenijeti svoja iskustva a i saznati iskustva riječkih imama i muallima/vjeroučitelja.

img_3983

Medžlis IZ Rijeka se zahvaljuje Šaban ef. Hadži na posjeti nadajući se da će naša suradnja u budućnosti biti još bolja na obostrano zadovoljstvo a sljedeća posjeta bi trebala biti povodom svečanog otvorenje ICR kao i na večeri kurana i mevludu uoči otvorenja.

Hajrudin Mujkanović