IOM SIsak u prijateljskoj i radnoj posjeti Islamskom centru

Islamski centar rijeka mala

Izvršni odbor MIZ Sisak u prijateljskoj i radnoj posjeti IOM i Islamskom centru Rijeka

Zajednicka-slika-sa-domacinima-u-rijeckoj-dzamiji-600x450

Pred muslimanima Siska i Sisačko-Moslavačke županije, uz Božiju odredbu, pomoć i milost predstoji projekat od najvećeg povijesnog, vjerskog, kulturnog, umjetničkog značaja.

Riječ je naravno o najfrekventnijoj i najdražoj temi-početku i gradnji buduće sisačke džamije i Islamskog kulturnog centra. O tome se govori u Sisku, skoro da ne sretnemo muslimana u Sisku ili izvan Siska, a da ne upita najčešće postavljeno pitanje: “Kad će početi gradnja džamije”?

Drago nam je da je to najčešće postavljeno pitanje, nama je to i najdraže pitanje jer u tom pitanju, koliko god se teško može dati precizan i jasan odgovoor, u tom se pitanju krije čežnja, želja, potreba za adekvatnim vjerskim objektom koji će biti mnogo više od toga; džamija kao mjesto sastajanja, rastajanja, povezivanja, spajanja, upoznavanja,  utočište od problema i briga, mjesto odmora, duhovne relaksacije ali i duhovne konekcije sa Onim od kojeg ovisimo, sve je to džamija…Jedno ali vrijedno mjesto…

A nama, u ovoj fazi priprema, treba upravo onoga što je jedne prilike Henry Ford krasno naznačio: znanja, iskustva i sposobnosti… Iz tih pobuda i motiva, u nedjelju, 11. svibnja 2014. Izvršni odbor MIZ Sisak na čelu sa predsjednikom h.Abdurahmanom Harčevićem i glavnim imamom Alemom ef. Crnkićem te u društvu dvojice sisačkih džem’atlija koji su dio stručnog tima projekta IKC Sisak, poduzeli su put na odredište gdje smo željeli “pokupiti” ISKUSTVO koje je, kažu, poput životne škole.

sisak_3

To odredište je ISLAMSKI CENTAR U RIJECI ili veleljepna “riječka ljepotica” koja se zrcali u mediteranskom ambijentu i okruženju te je teško razlučiti da li ona ukrašava more ili položaj mora i Mediterana ukrašava nju, prekrasnu riječku džamiju.

Već u 10.00 h na platou Islamskog centra dočekao nas je, vidno raspoložen i musafirski “nastrojen” glavni imam MIZ Rijeka Hajrudin ef. Mujkanović koji je “osoba od protokola, reda, rada i discipline” te nas je uveo u Islamski centar i prvo proveo kroz interijer riječke džamije predstavljajući nam sve detalje kojih u ovom Centru nimalo ne nedostaje i očito da se vodilo računa baš o svakom detalju, koji kako ćemo kasnije saznati i skupo koštaju, a još će skuplje biti održavanje “tih i takvih detalja”.

sisak_2

No, sve što je kvalitetno, to je skupo, glasi jedna od dobro poznatih fraza dok će neki drugi reći da nije uvijek tako. Potom smo se uputili u divanhanu IC Rijeka gdje nam se pridružio predsjednik MIZ Rijeka h.Ekrem Budimlić u društvu nekoliko članova MIZ Rijeka kao i Hidajeta ef. Hasanovića  te je održan radni sastanak na kojem smo imali priliku vrlo otvoreno, jasno dobiti predstavu o počecima, dinamici, tijeku i izgradnji IC Rijeka.

Voditelj Centra Senad Duraković ima posebno odgovoran i zahtjeva zadatak u što smo se posebno kasnije uvjerili obilazeći sve tehničke prostorije u kojima se odvija kompleksan i zanimljiv proces održavanja i fukcioniranja IC Rijeka kroz sustav grijanja, hlađenja, ventilacije, struje itd. Razmjena mišljenja, upiti sa naše strane, čuđenje po pitanju nekih drugih stvari, bili su sastavni dio našeg razgovora tijekom radnog sastanka. Nešto relaksirajuća atmosfera bila je tijekom radnog ručka organiziranog u restoranu IKC Rijeka s predivnom panoramom na to plavo, nepregledno more.

Podne-namaz uz prethodan ezan našeg promuklog Alem ef. Crnkića označio je “šećer na kraju” kojim je zaključena ova, za nas, iz iskustva govoreći, efektivnoj i korisnoj posjeti. Ipak, kao i po dolasku tako i na odlasku, ispratila nas je kahva na terasi IKC Rijeka, a prethodno je proučena Fatiha za sve poginule Bošnjake branitelje ispred spomenika Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata RH na platou IKC Rijeka.

Zahvaljujemo se našim domaćinima, njihovoj otvorenosti i želji da nam kroz svoje savjete pomognu u našem projektu ali i za njihovo nesebično gostoprimstvo.

H.M.