IOM-e Bužim posjetio gradilište IC i IZ-u u Rijeci

ff1b7eaef0635cc786c5e213cddb50d0bužim ic mala

U nedjelju, 22.05.2011.g. Medžlis Islamske zajednice Rijeka službeno je posjetila delegacija Medžlisa IZ Bužim na čelu sa predsjedikom, Eniz ef. Veladžić i glavnim imamom MIZ Bužim, Mehmed ef. Harčević te ostalim članovima Izvršnog odbora MIZ Bužim. Delegaciju MIZ BUžim na gradilištu su dočekali glavni imam riječki sa imamima, članovima IOM i članovima Sabora IZ u Hrvatskoj.

Jedan od prvih dojmova musafira kad su ugledali Islamski centra da je skoro završen je bio iznenađujući jer su mnogi od njih prije nepune dvije godine (2009.g.) bili na svečanosti kamena temeljca Islamskog centra u Rijeci. Domaćini IZ Rijeka su musafire detaljno upoznali sa izgradnjom Islamskog centra ali sa njegovom poviješću od same idej do konačne njegove realizacije. O svim tehničkim detaljima IC musafire je upozano koordinator ispred Islamske zajednice Rijeka (Investitora), član IOM Rijeka, Neđad Tokalić.

Nakon razgledavanja Islamskog centra Rijeka, musafiri su službgeno posjetili i sadašnje prostorije islamske zajednice Rijeka, koje se nalaze u strogom centru i starom dijelu grada Rijeke, u Grivicama br. 6. Upriličen je zajednički ručak za musafire te zajednička kahva u divanhani MIZ Rijeka, koje su pripremile vrijedne članice Vijeća žena MIZ Rijeka. nakon ručka uz opuštenu atmosferu uz kahvu, musafirima se kratko obratio u ime domaćina glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović.

Pojedinačno je predstavio sve nazočne članove IOM Rijeka, članove Sabora IZ u Hravtskoj, imame i džematlije MIZ Rijeka, nakon čega se još jednom u ime IOM Rijeka i u ime predsjednika, h. Ekrema Budimlića, koji je zbog obveza na poslu nije bio u mogućnosti nazočiti prijemu musafira, poselamio prisutne i ukaratko ih upoznao sa vjersko-prosvjetnim aktivnostima MIZ Rijeka, djelokrugu djelovanja, području koje pripada MIZ Rijeka, broju uposlenih djelatnika, nastavi Islamskog vjeronauka i drugim pojedinostima vezanim za MIZ Rijeka.

Nakon obraćanja musafirima u ime IOM Rijeka, predsjedniku IOM BUžim uručena je skromna hedija (slika IC Rijek) u znak posjete Rijeci. Adem ef. Smajić je isti poklon uručio i glavnom imamu Bužima, Mehmedu ef. Harčević. Nakon uručivanja poklona predtsvanicima MIZ Bužim, prisutnima se u ime predsjednika IOM Rijeka obratio i dopredsjednik IOM Rijeka, ADem ef. Smajić, koji se u se bazirao više na povijsni tok od idje do realizacije Islamskog centra u Rijeci, iskoristivši priliku još jednom se zahvalivši na dolasku i posjeti IZ Rijeka.

Po obraćanju domaćina prisutnima se kratko obratio i predsjednik MIZ Bužim, Eniz ef. Veladžić, imam džemata u Nanićima, prvo domaćine upozano sa delegacijom IOM Bužim a potom i sa aktivnostima MIZ Bužim i njihovim budućim projektima. U svom govoru je ponovo spomenuo “bratimljenje” dvaju MIZ, o kojem se govorilo još prilikom posjete delegacije na temelju džamije u Donjoj Lubardi.

Prije podne namaza iskorišteno je vrijeme za razgledavanje znamenitosti grada Rijeke, nakon čega je obavljeno i podne namaz. Poslije podne namaza mudafire se upoznalo i sa otokom Krkom, posjetivši prvi Njivice i mesdžid u Njivicama, gdje su domaćini bili muslimani poduzetnici otoka Krka, koji su musafire dalje upoznali sa ljepotama drugih mjesta na Krku (Malinska, Baška i grad Krk).

U pred večernjim satima nakon razgledavanja ljepota Krka u mesdžidu je obavljena ikindija namaz nakon čega su musafiri krenuli put Bužima.

Hajrudin Mujkanović