Islam je religija koja se najviše napada, muftija Ševko ef. Omerbašić

Muftija Ševko Omerbašić: Islam je religija koja se najviše napada

Muslimani u Hrvatskoj, kao i diljem svijeta, u četvrtak u svitanje dana obilježili su ramazanski Bajram. Klanjajući svečani Bajram-namaz u zagrebačkoj džamiji okupilo se nekoliko tisuća vjernika, a bogoslužje je predvodio muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.
– Islam je religija koja se danas najviše zlorabi i napada. To najbolje potvrđuju zabrane i antiislamski pokreti diljem kontinenta. U borbi protiv naše vjere koriste se sva politička sredstva. Desničarske stranke pobjeđuju na izborima zahvaljujući politici antiislamizma, čak i predstavnici nekih drugih religija dolaze u napast kvalificirati islam neprihvatljivim optužbama. S druge strane, neki predstavnici islama traže da se uzvrati na isti način i istom mjerom, držeći da je to legitimno sredstvo u obrani naše vjere – rekao je muftija Omerbašić.
– Godinama ozbiljni islamski znanstvenici upozoravaju da se islam ne može miješati u politička pitanja koja su suprotna islamskom poimanju politike, jer su ona uglavnom ispod moralnoga prosjeka. A moral je za islam jedna od najvažnijih grana – rekao je u Omerbašić u svojoj hutbi, dodavši da je islam došao kao milost Božja svijetu, a ne kao njegov rušitelj.

– Kur’an riječ milost citira točno 340 puta, što upućuje na njegovu golemu važnost u ukupnom islamskom nauku – kaže Omerbašić, koji je posebno bio zadovoljan odazivom mladih u ovogodišnjem mjesecu posta i molitve Ramazanu, koji su se kao nikad dosad odazvali na molitve i klanjanja.

Preuzeto iz Večernjeg lista, Darko Pavičić

H.M.